ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
Τι θα κάνει;

Γρηγοριάδης Κώστας

Πληθαίνουν τα κρίσιμα ερωτήματα, που ζητούν όλο και περισσότερο επίμονα απαντήσεις και αφορούν στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Η μια ομάδα εξ αυτών έχει σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το Κυπριακό και τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη της ΕΕ, όπου θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

Η Αγκυρα, από την πλευρά της - πέρα από τα παραμένοντα, σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας - συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Κρατά σε ισχύ το «κάζους μπέλι» εναντίον της Ελλάδας και δεν προχωρά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε αποσύρει τα στρατεύματά της από το κατεχόμενο, βόρειο μέρος του νησιού.

Τι θα κάνει, επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβρη; Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, πάντως, η επικείμενη - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - θετική απόφαση της συνόδου κορυφής και απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, εμμέσως πλην σαφώς, προσφέρει την ευρωενωσιακή νομιμοποίηση στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας. Και, βέβαια, η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση, καθιστά την τελευταία συνένοχη σε μια ενέργεια, που στρέφεται ευθέως ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Στην ίδια «στρούγκα»...

Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πρώτη και μεγάλη ευθύνη του καθορισμού της εξωτερικής πολιτικής, αλλά τα ίδια ακριβώς, προαναφερόμενα ερωτήματα στέκουν μπροστά και στα υπόλοιπα κόμματα, που έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελπίδες τους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών στη λεγόμενη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Για παράδειγμα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους τόνους τελευταία και κάνει γενικόλογα κριτική, για διάφορους κυβερνητικούς χειρισμούς, κλπ., σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά δεν τολμά ούτε καν να διανοηθεί το ενδεχόμενο της υποβολής «βέτο», από την πλευρά της χώρας μας, εφόσον η Αγκυρα δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά και σύμφωνα με τη διεθνή έννομη τάξη τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια ουσιαστικά στάση έχει και η ηγεσία του ΣΥΝ. Βλέπετε, μπορεί οι προαναφερόμενες ηγεσίες να λένε πολλά και διάφορα, όταν όμως ο κόμπος φτάσει στο χτένι, τότε υπερισχύει η λογική του «ευρωμονόδρομου»...

Οι «ανάγκες της αγοράς»

Μήπως, θυμάστε πότε έκανε την εμφάνισή του το διαβόητο επιχείρημα των «αναγκών της αγοράς», μια και πάλι είχε την τιμητική του στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία; Μάλλον όχι. Σας θυμίζουμε, λοιπόν, ότι πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνόδευσε τις προωθούμενες τότε προσαρμογές της ελληνικής οικονομίας (εμπόριο, εισαγωγές και εξαγωγές, κλπ.), ενόψει της εφαρμογής τότε της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ. Μετά «συνόδευσε» την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και πολύμορφων ιδιωτικοποιήσεων, τις κάθε λογής «απελευθερώσεις», τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και σε μια σειρά άλλους τομείς, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, ακόμη και του Πολιτισμού. Τα πάντα πρέπει να προσαρμοστούν, πολύ περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα, στις «ανάγκες της αγοράς».

Με άλλα λόγια, τα πάντα πρέπει να υποταχθούν ολοκληρωτικά στις ανάγκες, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και της πλουτοκρατίας. Γιατί - όπως καταλαβαίνει ο καθένας - η αγορά δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά πολύ συγκεκριμένο. Εχει το θεό της (επιχειρηματικό κέρδος), τους νόμους και τους κανόνες της (ανταγωνισμός, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κλπ.) και, κυρίως, τους πρωταγωνιστές της, αυτούς που έχουν το πάνω χέρι και καθορίζουν τους όρους του παιγνιδιού.

Μέσω Τουρκίας...

Μέρα παννησιωτικής κινητοποίησης κήρυξε την 24η του Νοέμβρη η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, κλιμακώνοντας τον αγώνα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία συμπαρατάσσονται μαζί τους, για το σοβαρότατο και συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τις «τσουχτερές» τιμές των εισιτηρίων και την εφοπλιστική ασυδοσία γενικότερα.

Και πολύ καλά κάνουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και όλα δείχνουν ότι θα γίνουν ακόμη χειρότερα, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας το έργο της προκατόχου της - πορεύεται στα πλαίσια του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και του νόμου 2932/2001, ενώ ετοιμάζει και νέα προνόμια για τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας.

Για να πάρετε μια μυρουδιά και μόνο των προβλημάτων, αναφέρουμε όσα ειπώθηκαν πρόσφατα σ' ένα συνέδριο αιμοδοτών από τα νησιά του Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κω. Ο εκπρόσωπος από τη Λέσβο κατήγγειλε αγανακτισμένος ότι για να φτάσει στην Κω και να πάρει μέρος στο συνέδριο, υποχρεώθηκε να πάει από τη Μυτιλήνη στις απέναντι τουρκικές ακτές. Από κει με λεωφορείο πήγε μέχρι το Μποντρούμ (Αλικαρνασσό) και στη συνέχεια με καΐκι έφτασε στην Κω...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκμετάλλευση και καταστολή

Τον καλύτερο συντονισμό στην επίθεση κατά της εργατικής τάξης στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν οι «είκοσι πέντε» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 4 και 5 Νοέμβρη. Κεντρική θέση στην απόφασή τους κατέχει η «στρατηγική της Λισαβόνας», την οποία χάραξαν πριν από τέσσερα χρόνια, συνοψίζοντας όλες τις αντεργατικές πολιτικές κάτω από τη στέγη της «ανταγωνιστικότητας».

Απαραίτητο συμπλήρωμα μιας τέτοιας πολιτικής, που οδηγεί μοιραία σε κοινωνικές συγκρούσεις, είναι η ένταση της πολιτικής παρακολούθησης και καταστολής με την ενίσχυση και τη συνεργασία των μηχανισμών που έχουν στηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η «ευρωαστυνομία» και το «Eurojustice». Ετσι, η πολιτική που χαράχτηκε στο Τάμπερε, το 1999, ενισχύεται τώρα με νέα μέτρα και υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα της Χάγης» κωδικοποιείται, για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Η απόφαση της Συνόδου για επιτάχυνση στην εφαρμογή της «στρατηγικής της Λισαβόνας» και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, αντανακλά τις αγωνίες και τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους, κατ' αρχήν στο εσωτερικό των χωρών - μελών της Ενωσης, αλλά και στις διεθνείς αγορές όπου ο ανταγωνισμός με τις αμερικανικές πολυεθνικές παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Πίσω από τις περίπλοκες διατυπώσεις και τις σκόπιμες αοριστολογίες, στην απόφαση της Συνόδου κρύβεται το σύνθημα μιας επέλασης κατά των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα. Κάθε μέτρο που οδηγεί στη μείωση του «κόστους εργασίας», στην ένταση της εκμετάλλευσης, στη σχετική, αλλά και την απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης, νομιμοποιείται και καθαγιάζεται από τους «είκοσι πέντε» στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», με δύο λόγια της διεύρυνσης των περιθωρίων κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυξήσεις που οδηγούν σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, πάγωμα μισθών υπό την απειλή απολύσεων και εξαγωγή θέσεων εργασίας, κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων υπό τον εκβιασμό του κλεισίματος βιομηχανικών μονάδων και μεταφοράς τους σε άλλες χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια, περικοπή και κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, είναι στοιχεία αυτής της «στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επιβεβαιώνει μια σταθερή πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την αντιδραστικότερη κατεύθυνση με την ενίσχυση όλων των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, της καταστολής, της στρατιωτικοποίησης και του πολέμου δεν κρύβει ούτε τους στόχους, ούτε τις προθέσεις της. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιτάξουν τη δική τους στρατηγική, της κινητοποίησης για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, την απόκρουση των επιλογών του Διευθυντηρίου της ΕΕ, τη ρήξη με την πολιτική και την ουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ