ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακρωτηριάστηκε εργάτης

Ενας ακόμα εργάτης σακατεύτηκε, χτες, στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο του τρόμου. Δεν υπάρχει βδομάδα που να μην καταγράφεται και κάποιο εργατικό ατύχημα, θανατηφόρο ή σοβαρό τις πιο πολλές φορές, στο βιομηχανικό τρίγωνο Χαλκίδα - Οινόφυτα - Θήβα. Δεν υπάρχει βδομάδα που κάποια εργατική οικογένεια να μη θρηνήσει, αφού η εγκληματική κυβερνητική πολιτική απελευθερώνει μαζί με τα κέρδη και την ασυδοσία της εργοδοσίας, του μεγάλου κεφαλαίου, που θεωρεί και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ανάχωμα στην ανάπτυξη των κερδών και στην ένταση της εκμετάλλευσης.

Αυτή τη φορά, θύμα αυτής της πολιτικής, ήταν ο 36χρονος εργάτης Μπουκάκης Γιώργος, από τη Χαλκίδα, που ακρωτηριάστηκε χτες το πρωί (7.30 π.μ. περίπου) κατά τη διάρκεια χειρισμού μηχανής, όταν το μηχάνημα τού «μάσησε» το αριστερό χέρι, μέχρι τη μέση του βραχίονα στο εργοστάσιο Κεραμοποιίας «ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΤΕ», των Βαβουλιώτη - Γούναρη - Μυτάκη, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου εργαζόταν.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε κατ' αρχήν στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και αμέσως μετά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
48ωρη απεργία των εργαζομένων

Η Συντονιστική Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί στην απεργιακή προσυγκέντρωση για την απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη 2004

Κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά και για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων απευθύνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, δίνοντας καθημερινά τη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις 9 και 10 Δεκέμβρη 2004. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9.12.2004, αλλά και στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 10.12.2004 στην πλατεία Βάθης και ώρα 10 το πρωί.

Η Συντονιστική σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά εντείνει την επίθεσή της σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ο προϋπολογισμός για το 2005 δίνει το στίγμα της επίθεσης με τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε βάρος της εργατικής τάξης, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης. Ακόμα καταγγέλλεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης που μιλά για αύξηση μισθών κατά 3%, όταν η απώλεια εισοδήματος έχει φθάσει στο 30%.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, υπογραμμίζει η Συντονιστική, χρειάζεται η συσπείρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και ο συντονισμός τους με τους άλλους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής. Καταλήγοντας, οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων, που είναι: Σταθερή μόνιμη εργασία για όλους, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο για όλους (30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ), αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα των εργαζομένων - σε αυτές - σε μόνιμες θέσεις στους ΟΤΑ κ.ά.

ΑΔΕΔΥ
Κοινωνικοεταιρικό προεδρείο

Απείχε από τη διαδικασία η ΤΑΔΗΣΥ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος

Συγκροτήθηκε χτες το μεγαλύτερο μέρος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ), σχηματίζοντας ένα ακόμα κοινωνικοεταιρικό επιτελείο στήριξης των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Η εκλογή για τις θέσεις του ταμία και του οργανωτικού γραμματέα μετατέθηκε για τις επόμενες μέρες. Από τη διαδικασία αυτή απείχαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΤΑΔΗΣΥ, καταθέτοντας σχετική δήλωση.

Στη δήλωσή της, αναδεικνύοντας την πρώτη ευθύνη των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος σημειώνει: «Τα προεδρεία σ' αυτές τις οργανώσεις είναι τα επιτελεία που επεξεργάζονται και χαράζουν, συνολικά, τη στρατηγική και την τακτική» της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού, συμπράττοντας «σε όλες τις αντιλαϊκές επιλογές του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων του κεφαλαίου». Το ρόλο αυτό παίζουν και οι τρεις αυτές παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ που στο πρόσφατο Συνέδριό της «για να διασφαλίσουν το ρόλο του συμμέτοχου στις αντιλαϊκές επιλογές, δε δίστασαν να αλλοιώσουν και οργανωτικά τη θέληση των εργαζομένων, επιδιδόμενες σε μια σειρά νοθείες και αποδεχόμενες ακόμα και την παρουσία χαφιέδων».

Κατόπιν τούτων, συνεχίζει πιο κάτω, «δε θα συμμετάσχουμε και σ' αυτό το προεδρείο ...παρ' όλο που ως τρίτη δύναμη δικαιούμαστε την τρίτη θέση του προεδρείου, τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου». «Καλούμε, συνεχίζει, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να καταδικάσουν έμπρακτα αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες» και «συντασσόμενοι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, να συγκρουστούν μαζί τους και με ό,τι αυτές πρεσβεύουν». Ετσι, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, «συγκρουόμενοι με τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους και με τους αίτιους που ανάμεσά τους είναι και αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, θα μπορέσουν να δώσουν προοπτική για απόκρουση και ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής». Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η μαζική δυναμική συμμετοχή όλων στα ταξικά, ενωτικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα και στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την ίδια μέρα στις 6 ώρα το απόγευμα».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν χτες για την τρομοκράτηση των εργαζομένων του περιφερειακού δρόμου Βόλου που εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού προχώρησαν για μια ακόμα φορά στον αποκλεισμό του δρόμου προκειμένου ν' αποτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών του από άλλη εταιρία που ανέλαβε μέρος του έργου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν πληρωθεί. Η παρουσία τους στο χώρο της κινητοποίησης, ανάμεσά τους ήταν και οι διοικητές της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Ασφάλειας Μαγνησίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι κατήγγειλαν τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Απασχόλησης, που όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για την ικανοποίηση του αιτήματός τους για καταβολή των δεδουλευμένων, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις τους, αλλά προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα που όλο αυτό το διάστημα παραμένει ακλόνητο.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και των άλλων ανδρών της αστυνομίας αναγκάστηκαν τελικά να φύγουν ύστερα από παρέμβαση εκπροσώπων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Ν. Γκατζή, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, που ζήτησαν την αποχώρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους του περιφερειακού δρόμου Βόλου από το 1.000.000 ευρώ και πάνω που τους οφείλονται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τους έδωσε μόνο 360.000 ευρώ.

24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις της στους μεταλλεργάτες βγήκε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μετάλλου από το 24ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, παρά το αντι- ΠΑΜΕ μπλοκ που συγκρότησαν οι δυνάμεις της συναίνεσης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Εργατική Παρέμβαση), προκειμένου να συρρικνώσουν τη δύναμη των ταξικών δυνάμεων στη νέα διοίκηση της ΠΟΕΜ. Οι αρχαιρεσίες της Κυριακής, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, ανέδειξαν τη ΔΑΣ ξανά δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη κατά πέντε ψήφους σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Σε σύνολο 214 ψηφισάντων (213 έγκυρα), οι ταξικές δυνάμεις στο μέταλλο πήραν 68 ψήφους (έναντι 63 στις προηγούμενες εκλογές) και διατήρησαν τις 8 έδρες που κατείχαν στην προηγούμενη διοίκηση, εκλέγοντας και τρεις αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ενα χωρίς προηγούμενο ψηφοθηρικό αλισβερίσι, με πρωταγωνιστές την Εργατική Παρέμβαση και τη ΔΑΚΕ, αλλά με τη συμμετοχή και τις ΠΑΣΚΕ, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες της Κυριακής. Η ΠΑΣΚΕ έχασε 3 ψήφους (πήρε 89 από 92), διατήρησε όμως την πλειοψηφία και στη νέα διοίκηση με 11 έδρες. Τρίτη δύναμη με 41 ψήφους και 5 έδρες αναδείχτηκε η ΔΑΚΕ και μια έδρα κατέλαβε η Εργατική Παρέμβαση (ΣΥΝ - ΝΑΡ) με 15 ψήφους. Από τρεις αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ μοιράστηκαν, επίσης, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και ο τρόπος που διαμορφώθηκε, αποτύπωσε ξεκάθαρα τις δυο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι οποίες αναδείχτηκαν κατά τις δυο πρώτες μέρες του συνεδρίου, μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΠ από τη μια και της ΔΑΣ από την άλλη. Με δεδομένο τους αρνητικούς για τα συμφέροντα των μεταλλεργατών συσχετισμούς που προέκυψαν από το 24ο συνέδριο της ΠΟΕΜ, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να πάρουν μέρος μαζικά και αποφασιστικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη και με διαρκή αντεπίθεση να κάνουν δική τους υπόθεση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που δίνει λύση στις σημερινές αυξημένες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Στερνή μου γνώση

Μαθήματα συνδικαλιστικού καιροσκοπισμού παρέδωσαν χτες οι Αριστερές Παρεμβάσεις στην ΑΔΕΔΥ κατά τη διαδικασία συγκρότησης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη παράταξη στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είχε αποδεχτεί την παραβίαση των κριτηρίων για τη νομιμοποίηση των συνέδρων από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ), αποβλέποντας, προφανώς, στην αποδυνάμωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Χτες που η ίδια πλειοψηφία αξιοποίησε τη νοθευμένη απλή αναλογική του νόμου 1264 με αποτέλεσμα να πετάξουν έξω από την ΕΕ τις Αριστερές Παρεμβάσεις, οι τελευταίες διαμαρτυρήθηκαν δηλώνοντας πίστη, τώρα πια, στο καταστατικό (που προβλέπει διαφορετικά πράγματα) και στα αστικά δικαστήρια όπου και θα προσφύγουν, όπως είπαν.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν τον καιροσκοπισμό των Αριστερών Παρεμβάσεων που άλλες φορές θυμούνται το καταστατικό και άλλες όχι. Ωστόσο από θέση αρχής και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες δήλωσαν ότι θα έπρεπε να γίνει υπέρβαση της νοθευμένης απλής αναλογικής που προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος αλλά, τελικά, και το καταστατικό και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η γνήσια απλή αναλογική, που αν ίσχυε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ