ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΥ
Μαζί μπορούμε!

Η εργατιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σε συμπαράταξη με την αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά

ICON

«

Ολοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι στους αγωνιστές της αγροτιάς, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στις 31 Γενάρη. Και προετοιμάζονται κι αυτοί, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να συμπαραταχτούν στον αγώνα με τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

Γιατί, όπως επισημαίνεται σε κοινό ψήφισμα των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που εξέδωσαν μετά από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των διοικήσεών τους στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα αιτήματα των αγροτών όχι απλά είναι δίκαια, αλλά και δικά τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το κάθε Εργατικό Κέντρο στο νομό που έχει ευθύνη θα πάρει όλα τα μέτρα για να εκφραστεί με κάθε τρόπο η έμπρακτη συμπαράσταση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, λοιπόν, δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τους. Θα 'χουν στο πλευρό τους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους και τη νεολαία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, καθημερινά πραγματοποιούνται συσκέψεις φορέων και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Προχτές είχε γίνει σύσκεψη στα Τρίκαλα και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στο δημαρχείο της πόλης, στην οποία οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού διαμήνυσαν τη θέλησή τους να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να δώσουν μαχητικά το «παρών» τους στον αγώνα της αγροτιάς. Χτες, επίσης, ύστερα από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Καρδίτσα, το Συντονιστικό Οργανο των Μαθητών αποφάσισε ότι, στις 31 του μήνα, οι μαθητές του νομού θα συμμετάσχουν στην παναγροτική κινητοποίηση.

ICON

Στο νομό Λάρισας, σύσκεψη φορέων θα γίνει αύριο στα Τέμπη. Εκεί όπου στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων οι αγρότες έστηναν με τα τρακτέρ τους τα δυναμικά μπλόκα του αγώνα και χιλιάδες εργαζόμενοι, απ' όλη την Ελλάδα, δήλωναν «παρών», βροντοφωνάζοντας «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» και χιλιάδες νεολαίοι και συνταξιούχοι στέκονταν μαχητικά στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Στην αυριανή σύσκεψη, που θα γίνει στις 11.30 το πρωί στο καφενείο «Μπέσσας», θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του συνεπούς συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος του νομού Λάρισας, μαζί με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων φορέων.

Ψήφισμα Εργατικών Κέντρων

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, μετά τη χτεσινή σύσκεψη των διοικήσεών τους, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι συμπαρατάσσονται με τη μικρομεσαία αγροτιά και στηρίζουν τα αιτήματα που με συνέπεια εκφράζουν οι ενωτικές Ομοσπονδίες και η ΠΑΣΥ. «Για μια ακόμα χρονιά - επισημαίνεται - η αγροτική παραγωγή παραμένει απούλητη και αγοράζεται σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν στο τραπέζι του εργαζόμενου, πανάκριβα».

Και συνεχίζει: «Οι συνέπειες για τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός και οι επιχειρήσεις του μετάλλου που ασχολούνται με την κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων θα είναι τεράστιες. Θα έχουμε κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων και θα πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι.

Εκτιμάμε ότι με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγροτιάς, θα εγκαταλείψει το χωριό και το χωράφι και θα βρεθεί στο δρόμο της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης».

Καταλήγοντας, αφού επισημαίνεται ότι «κοινός εχθρός είναι τα μεγάλα συμφέροντα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα μας, αυξάνουν την ανεργία, ξεκληρίζουν την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο», υπογραμμίζεται: «Ο κοινός αγώνας εργατών, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την 31η Γενάρη και οι προετοιμασίες για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας στην πανελλαδική κινητοποίηση, εντείνονται. Καθημερινά, τα στελέχη του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος περιοδεύουν σε χωριά των νομών της περιοχής, ενώ συνεχίζονται και οι συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό δράσης.

Στο νομό Λάρισας, ύστερα από τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αγιά - είχε προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη και στον Τύρναβο - ακολουθούν αυτές που θα γίνουν, την Τρίτη 25 Γενάρη στα Φάρσαλα και στη συνέχεια στην Ελασσόνα.

Στο νομό Καρδίτσας, οι αγρότες του νομού είναι έτοιμοι από την Τρίτη, 25 Γενάρη, να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, κατά την οποία συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα.

Στο νομό Τρικάλων συνεχίζονται οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται και σε έδρες των δήμων. Συσκέψεις θα γίνουν τη Δευτέρα, 24 του μήνα, σε Ταξιάρχες, Ρίζωμα, Φήκη, την Τρίτη 25 Γενάρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και την Πέμπτη 27 του μήνα στα Μεγάλα Καλύβια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά

Στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πέλλας, οι αγρότες άρχισαν να παρατάσσουν τα τρακτέρ στις άκρες των εθνικών δρόμων και σε πλατείες

Με σειρά περιοδειών, συγκεντρώσεις σε χωριά και άλλες ενημερωτικές εξορμήσεις, τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη. Για την καλύτερη οργάνωση και τις μορφές κινητοποίησης που θα ακολουθήσουν, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ συσκέπτονταν χτες το βράδυ στη Ν. Χαλκηδόνα. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι τους στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών και Χαλκιδικής άρχισαν να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στις άκρες των εθνικών δρόμων και σε πλατείες χωριών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Σερρών ανέβηκαν χτες το πρωί στα τρακτέρ και πήραν το δρόμο για τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, εκεί όπου η Εθνική Οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης διασταυρώνεται με την οδό Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα. Για μία ώρα περίπου διέκοψαν την κυκλοφορία και στη συνέχεια δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ολο και περισσότερο οι αγρότες της περιοχής που κατεβαίνουν στις κινητοποιήσεις με αποφάσεις των αγροτικών τους συλλόγων, έχοντας μόνο τη φραστική υποστήριξη των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, υιοθετούν τα αιτήματα της ΠΑΣΥ, όπως απορρόφηση όλης της παραγωγής στο βαμβάκι, το ρύζι και τα άλλα προϊόντα, με τιμές και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Επίσης κατάργηση ποσοστώσεων, κρατική στήριξη της γεωργίας κλπ.

Αλλά και σε άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις δύο τελευταίες μέρες, παρατηρείται μια διεύρυνση του πλαισίου των αιτημάτων κάτω από την πίεση των μικρομεσαίων αγροτών που αρνούνται να υποταχτούν στα αποπροσανατολιστικά «πιστεύω» των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών.

Στα Γιαννιτσά όπου παρέταξαν οι αγρότες τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο για την Παραλίμνη, υπάρχει διεύρυνση του πλαισίου των διεκδικήσεων, χωρίς αυτές να περιορίζονται στο βαμβάκι. Σε σύσκεψη των αγροτών υιοθετήθηκαν τα αιτήματα των εκπροσώπων της ΠΑΣΥ που τοποθετήθηκαν για το θέμα αυτό.

Χτες έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε αερογέφυρα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και οι αγρότες της Χαλάστρας. Σήμερα το βράδυ οι αγρότες του Δήμου Αξιού συσκέπτονται στα Μάλγαρα και αναμένεται να αποφασιστεί η κάθοδος στην Εθνική Οδό, στις αρχές της βδομάδας, των αγροτών των Μαλγάρων, Κυμίνων και Βραχιάς.

Στη Θάσο σήμερα πραγματοποιούν σύσκεψη οι αγρότες του νησιού για τη δημιουργία τοπικής ΠΑΣΥ και τον προγραμματισμό του συλλαλητηρίου της 31ης Γενάρη.

Τέλος, στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από προχτές και οι βαμβακοπαραγωγοί της Χαλκιδικής που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Βάλτας και στη Νέα Φώκαια.

Στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ η Λέσβος

Σε αγωνιστική κινητοποίηση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) αγροτών Λέσβου τους αγρότες του νομού στις 31 Γενάρη, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στις κινητοποιήσεις όλων των αγροτών της χώρας, που θα γίνουν την ίδια μέρα, μετά από κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Συγκεκριμένα, η ΣΕΑ πραγματοποιεί - σε συνεργασία με την τοπική επιτροπή - συγκέντρωση στην Αγιάσο για τα θέματα του λαδιού και την επόμενη μέρα, 1η Φλεβάρη στο Μανταμάδο για την κτηνοτροφία. Κορύφωση αυτών των αγωνιστικών κινητοποιήσεων - αναφέρει η ΣΕΑ σε σχετικό κάλεσμα - θα είναι η πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη το άμεσο επόμενο διάστημα.

«Στόχος - επισημαίνεται στο κάλεσμα - αυτών των κινητοποιήσεων είναι η υπεράσπιση του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και το αντιπάλεμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης». Και συνεχίζει: «Μια πολιτική που στις βασικές επιλογές είναι όμοια με εκείνη που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και απορρέει βέβαια από τη βαθιά αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και τα δυο κόμματα».

Οι αγρότες της Λέσβου, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν:

  • Εγκαιρη διάθεση των προϊόντων τους σε τιμές και επιδοτήσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας. Αμεση καταβολή των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων.
  • Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο καθώς και εκείνες στις υποδομές.
ΠΑΣΟΚ
Θέλουν ... «νομιμόφρονες κινητοποιήσεις»

«Αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση με ευαγγέλιο την ΚΑΠ και τις επιλογές της ΕΕ συνεχίζουν να κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες από τη διεκδίκηση του δίκιου τους, διαχωρίζοντας τις διεκδικήσεις σε νόμιμες και παράνομες.

Χτες από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, τόσο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Παπουτσής, εμφανίστηκαν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει πολιτική στρατηγική για την ύπαιθρο και δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιλογών.

Ούτε βήμα δεν έκαναν πίσω από τις επιλογές που χρόνια τώρα υιοθετούν και υλοποιούν χέρι χέρι με τη ΝΔ και πληρώνουν οι αγρότες. Αντίθετα με ιδιαίτερη έμφαση τόνισαν πως «η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να υλοποιηθεί».

Αποκαλυπτικοί για το πού το πάνε ήταν όταν αναφέρθηκαν στη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών: «Υποστηρίζουμε τα νόμιμα δικαιώματα των παραγωγών. Υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν υιοθετούμε ακραίες μορφές αγώνα που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των άλλων πολιτών» είπαν δίνοντας τη γραμμή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και με το δίκαιο της ΕΕ, επιτρέπεται οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο αλλά όχι και να τον κλείσουν. Επιτρέπεται να διεκδικούν λίγα ψίχουλα παραπάνω για το βαμβάκι αλλά όχι να εναντιώνονται στην ΚΑΠ που σύντομα θα τους πετάξει στην απόσυρση.

Αυτό το δίκαιο που από κοινού υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι στο χέρι των αγροτών να το καταργήσουν.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
«Γαλαζο-πράσινες» πλάτες σε κυβέρνηση - ΕΕ

Οι «γαλαζοπράσινοι» αγροτοσυνδικαλιστές έδωσαν χέρι βοηθείας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να το «παίξει» πολέμια των παρανομιών

Σε ένα άγριο «δούλεμα» σε βάρος των φτωχομεσαίων βαμβακοπαραγωγών της χώρας εξελίχθηκε η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των «γαλαζο-πράσινων» συνδικαλιστών, με θέμα τη διαχείριση της φετινής παραγωγής βάμβακος. «Μπλε» και «πράσινοι» συνδικαλιστές, έσκυψαν το κεφάλι στις... νουθεσίες των κομμάτων τους, ξεχνώντας τις όποιες φιλοαγροτικές «κορόνες» εκφωνούσαν μέχρι πριν από λίγες μέρες ή και ώρες ακόμη και συμφώνησαν ότι το πρόβλημα με τη διαχείριση της φετινής σοδειάς βαμβακιού οφείλεται στους... απατεώνες συναδέλφους τους οι οποίοι καλλιέργησαν κάνα - δυο στρέμματα περισσότερα από αυτά που είχαν δηλώσει. Βγάζοντας λάδι με αυτόν τον τρόπο τον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό και δίνοντας πάτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο, να παίξει το ρόλο του «πολέμιου των παρανομιών» και με περίσσιο θράσος να δηλώσει ότι «εγώ ως υπουργός τριών μηνών έχω το σθένος να το κάνω και να συγκρουστώ με την παρανομία και όσους τη συγκαλύπτουν διαχρονικά. Θα βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Θα εξαλειφθούν οι παρανομίες του παρελθόντος που δεν τόλμησε κανείς την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία να κάνει». Οπως δήλωσε επίσης ο Ε. Μπασιάκος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με την ένταση των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να εντοπιστούν και «στη συνέχεια να περικοπούν από τον οργανισμό οι παράνομες εκτάσεις και τα παράνομα κιλά. Με βάση την ομόφωνη απόφαση του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται με τη βαμβακοκαλλιέργεια, η κυβέρνηση θα πορευτεί και τώρα και στο μέλλον».

Ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, εμφανώς «συμμαζεμένος» σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες, ίσα που κατάφερε να ψελλίσει κάτι περί «αδιάθετων ποσοτήτων νόμιμα παραχθέντων», για να δηλώσει όμως αμέσως μετά, όπως αναμενόταν άλλωστε, τη συμφωνία του με τις «παγανιές» που στήνει αυτό το διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάρος των συναδέλφων του. Πάλι καλά δηλαδή που δεν είπε ότι θα ρουφιανεύει ο ίδιος όσους συγχωριανούς του καλλιέργησαν κάνα στρεμματάκι παραπάνω απ' όσα είχαν δηλώσει στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου... Πάντως, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι στάση θα τηρήσει στο εξής, παρέπεμψε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη των «γαλάζιων» συνδικαλιστών που θα γινόταν στη Λάρισα.

Να κλείσουν τ' αυτιά τους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις Μπασιάκου και τις προτροπές του προς τους ξωμάχους της χώρας να υποταχθούν στις πολιτικές εξόντωσής τους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Στη νομιμότητα, που αναφέρθηκε ο υπουργός Γεωργίας, απαιτώντας την τήρηση των αντιλαϊκών κανονισμών της ΕΕ, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά και να επιβάλλουν με τον αγώνα τη νομιμότητα του δίκιου τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ