Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΥ
Μαζί μπορούμε!

Η εργατιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σε συμπαράταξη με την αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά

ICON

«

Ολοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι στους αγωνιστές της αγροτιάς, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στις 31 Γενάρη. Και προετοιμάζονται κι αυτοί, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να συμπαραταχτούν στον αγώνα με τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

Γιατί, όπως επισημαίνεται σε κοινό ψήφισμα των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που εξέδωσαν μετά από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των διοικήσεών τους στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα αιτήματα των αγροτών όχι απλά είναι δίκαια, αλλά και δικά τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το κάθε Εργατικό Κέντρο στο νομό που έχει ευθύνη θα πάρει όλα τα μέτρα για να εκφραστεί με κάθε τρόπο η έμπρακτη συμπαράσταση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, λοιπόν, δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τους. Θα 'χουν στο πλευρό τους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους και τη νεολαία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, καθημερινά πραγματοποιούνται συσκέψεις φορέων και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Προχτές είχε γίνει σύσκεψη στα Τρίκαλα και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στο δημαρχείο της πόλης, στην οποία οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού διαμήνυσαν τη θέλησή τους να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να δώσουν μαχητικά το «παρών» τους στον αγώνα της αγροτιάς. Χτες, επίσης, ύστερα από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Καρδίτσα, το Συντονιστικό Οργανο των Μαθητών αποφάσισε ότι, στις 31 του μήνα, οι μαθητές του νομού θα συμμετάσχουν στην παναγροτική κινητοποίηση.


ICON

Στο νομό Λάρισας, σύσκεψη φορέων θα γίνει αύριο στα Τέμπη. Εκεί όπου στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων οι αγρότες έστηναν με τα τρακτέρ τους τα δυναμικά μπλόκα του αγώνα και χιλιάδες εργαζόμενοι, απ' όλη την Ελλάδα, δήλωναν «παρών», βροντοφωνάζοντας «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» και χιλιάδες νεολαίοι και συνταξιούχοι στέκονταν μαχητικά στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Στην αυριανή σύσκεψη, που θα γίνει στις 11.30 το πρωί στο καφενείο «Μπέσσας», θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του συνεπούς συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος του νομού Λάρισας, μαζί με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων φορέων.

Ψήφισμα Εργατικών Κέντρων

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, μετά τη χτεσινή σύσκεψη των διοικήσεών τους, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι συμπαρατάσσονται με τη μικρομεσαία αγροτιά και στηρίζουν τα αιτήματα που με συνέπεια εκφράζουν οι ενωτικές Ομοσπονδίες και η ΠΑΣΥ. «Για μια ακόμα χρονιά - επισημαίνεται - η αγροτική παραγωγή παραμένει απούλητη και αγοράζεται σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν στο τραπέζι του εργαζόμενου, πανάκριβα».

Και συνεχίζει: «Οι συνέπειες για τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός και οι επιχειρήσεις του μετάλλου που ασχολούνται με την κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων θα είναι τεράστιες. Θα έχουμε κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων και θα πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι.

Εκτιμάμε ότι με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγροτιάς, θα εγκαταλείψει το χωριό και το χωράφι και θα βρεθεί στο δρόμο της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης».


Καταλήγοντας, αφού επισημαίνεται ότι «κοινός εχθρός είναι τα μεγάλα συμφέροντα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα μας, αυξάνουν την ανεργία, ξεκληρίζουν την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο», υπογραμμίζεται: «Ο κοινός αγώνας εργατών, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι την 31η Γενάρη και οι προετοιμασίες για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας στην πανελλαδική κινητοποίηση, εντείνονται. Καθημερινά, τα στελέχη του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος περιοδεύουν σε χωριά των νομών της περιοχής, ενώ συνεχίζονται και οι συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό δράσης.

Στο νομό Λάρισας, ύστερα από τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αγιά - είχε προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη και στον Τύρναβο - ακολουθούν αυτές που θα γίνουν, την Τρίτη 25 Γενάρη στα Φάρσαλα και στη συνέχεια στην Ελασσόνα.

Στο νομό Καρδίτσας, οι αγρότες του νομού είναι έτοιμοι από την Τρίτη, 25 Γενάρη, να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, κατά την οποία συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα.

Στο νομό Τρικάλων συνεχίζονται οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται και σε έδρες των δήμων. Συσκέψεις θα γίνουν τη Δευτέρα, 24 του μήνα, σε Ταξιάρχες, Ρίζωμα, Φήκη, την Τρίτη 25 Γενάρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και την Πέμπτη 27 του μήνα στα Μεγάλα Καλύβια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ