ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
Την Παρασκευή το νέο αγωνιστικό «ραντεβού»

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 πμ στα  Προπύλαια, στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή και  στη Θεσσαλονίκη στις 12 στο άγαλμα του Βενιζέλου

Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών τον περασμένο μήνα
Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών τον περασμένο μήνα
Αγωνιστικά ξεκινά και το 2000. Οι μαθητές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους για την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καταστείλει κάθε φωνή που συνεχίζει να παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Το νέο «ραντεβού» των μαθητών έχει ήδη δοθεί, με απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων από τον περασμένο Δεκέμβρη, την Παρασκευή 14 Γενάρη. Τη μέρα αυτή οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία τους, απέχουν από τα μαθήματά τους και συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν αποφασιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα οι μαθητές του Πειραιά έχουν ραντεβού στην πλατεία Κοραή. Στις άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις κατά τόπους Νομαρχίες.

Καθημερινά οι μαθητές αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Παρασκευής μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και με αποφάσεις των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα, που έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας (τις τρεις τελευταίες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού). Τονίζουν επίσης, την ανάγκη συμπόρευσης και συντονισμού όλων των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές, γονείς, μαζί με όλο το λαό, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

«Οχι στα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια Εγκατάλειψης», τονίζουν οι μαθητές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει τα ΤΕΕ για «δεξαμενές - αποθήκες» των μαθητών που διώχνει κατά χιλιάδες απ' το Λύκειο και «γι' αυτό τα έχει στην εγκατάλειψη, γι' αυτό δεν έχουν βιβλία, καθηγητές, εργαστήρια. Γι' αυτό δε δίνουν γνώσεις και εφόδια για τη ζωή. Τα ΤΕΕ πρέπει να καταργηθούν και να γυρίσουν όλα τα παιδιά στο λύκειο».

Οι μαθητές όλης της χώρας απαιτούν να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, η φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ενώ διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Σε συντονισμό, αλληλεγγύη, κοινή δράση καλούν οι μαθητές τους γονείς, καθηγητές, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, σε Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δημοκρατία, τη ζωή.

Αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία και την κλιμακούμενη επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ετσι ξεκινούν μαχητικά τη νέα χρονιά με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προγραμματίζουν την Παρασκευή 14 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και καλούν τους γονείς, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς της πόλης να δώσουν δυναμικό «παρών» υπερασπίζοντας τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη καθόλη τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση προκειμένου, όπως φαίνεται να λειτουργήσει πυροσβεστικά ενόψει των νέων αγωνιστικών δράσεων που προγραμματίζουν οι μαθητές στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ετσι από τις 5 Γενάρη - πριν ανοίξουν τα σχολεία- συνδικαλιστές μαθητές καλούνται για απολογία στο Πταισματοδικείο Δράμας για παραβάσεις των άρθρων 12 και 98 του Ποινικού Κώδικα. Η κλήση επιδίδεται στους μαθητές με δικαστικό επιμελητή. Τη δίωξη κατά των μαθητών και συγκεκριμένα των εκλεγμένων στα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια 8 σχολικών μονάδων του νομού, άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας Δράμας κάνοντας χρήση της ρύθμισης πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης. Και αφορά τις καταλήψεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο πριν τις γιορτές και διήρκεσαν από 2 έως 7 ημέρες.

Η ΕΛΜΕ Δράμας τάσσεται στο πλευρό των μαθητών και γονιών που αγωνίζονται διεκδικώντας καλύτερη εκπαίδευση και καταγγέλλει την κλιμακούμενη ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων σημειώνοντας: «Η οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων μάς βρίσκει αντίθετους. Πιστεύουμε ότι τόσο τα προϋπάρχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης όσο και αυτά που προέκυψαν από την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, δε λύνονται με αστυνομικά μέτρα, εισαγγελικές παρεμβάσεις και ποινικές διώξεις ανήλικων μαθητών, αλλά με δημοκρατικό διάλογο στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας. Οι μαθητές μας δεν είναι εγκληματίες για να σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είναι υπεύθυνα άτομα και αγωνίζονται για μια καλύτερη εκπαίδευση για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Θα σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας και των γονέων τους και θα τους συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο».

Να παρθούν μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Οι νυχτερινοί μαθητές βγήκαν πολλές φορές στο δρόμο του αγώνα την περασμένη χρονιά
Οι νυχτερινοί μαθητές βγήκαν πολλές φορές στο δρόμο του αγώνα την περασμένη χρονιά
Τις βαριές συνέπειες των νόμων 2525/97 και 2640/98 που αντιμετωπίζουν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

«Κάτω από την πίεση των περσινών μαθητικών αγώνων, το ΥΠΕΠΘ εξαίρεσε από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β' τάξης Ενιαίου Λυκείου τους μαθητές της αντίστοιχης Γ' τάξης των Εσπερινών Γενικών και Τεχνικών Λυκείων», τονίζει ο κομμουνιστής βουλευτής σημειώνοντας ότι: «Οι μαθητές αυτοί στην πλειοψηφία τους συνέχισαν στη Δ' τάξη του Λυκείου, για να αντιμετωπίσουν φέτος συσσωρευμένες όλες τις βαριές συνέπειες των νόμων 2525/97 και 2640/98». Πιο συγκεκριμένα:

α. Οι μαθητές της περσινής Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων καλούνται φέτος να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε 12 μαθήματα, προκειμένου να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο του Λυκείου. Το γεγονός αυτό κάνει ορατό τον κίνδυνο μαζικής απόρριψης στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις των νυχτερινών μαθητών και εγκατάλειψης των Εσπερινών Λυκείων, με δεδομένο ότι οι μαθητές αυτοί αγωνίζονται και διεκδικούν γνώσεις και εφόδια για τη ζωή μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

β. Οσον αφορά τους μαθητές της 4ης τάξης των Εσπερινών ΤΕΛ, ανακαλύπτουν μετά την εγγραφή τους στα σχολεία ότι δε θα αποφοιτήσουν από Λύκεια αλλά από ΤΕΕ. Με υπουργικές εγκυκλίους και δηλώσεις θεωρούνται παράνομα όσα τμήματα δέσμης και άρα απολυτηρίου ήδη λειτούργησαν φέτος στην Αθήνα και απαγορεύεται η σύστασή τους σε άλλα Εσπερινά ΤΕΛ (Θεσσαλονίκη κλπ) κλείνοντας οριστικά το δρόμο για την απόκτηση απολυτήριου Λυκείου και απαγορεύοντας και τη συμμετοχή των φετινών αποφοίτων στις εξετάσεις για τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους απόφοιτους ΤΕΛ διατάξεις.

Για τα παραπάνω ο Σταύρος Παναγιώτου ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

- Θα πάρει κάποια μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές, που είναι κυρίως εργαζόμενοι και παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και να διεκδικήσουν και την εισαγωγή τους στην επόμενη βαθμίδα;

- Θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, σε πανελλαδικές εξετάσεις στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και στην κατάργηση των τμημάτων απολυτηρίου στα Εσπερινά ΤΕΛ, υπηρετώντας «το γράμμα και το πνεύμα» των ταξικών φραγμών;

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙ Α ΙΕΚ
Γενικές συνελεύσεις - κάλεσμα αγώνα

«Δίνουμε τη δική μας απάντηση στους σχεδιασμούς των σχολαρχών και της πολιτικής που τους δίνει κάλυψη». Είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, που πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 14 Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

«Μια χούφτα σχολάρχες πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας για μόρφωση, ο κρατικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος για τα διαρκώς αυξανόμενα δίδακτρα, τους ανεπαρκείς καθηγητές και τα ελλιπή προγράμματα σπουδών», επισημαίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και καταγγέλλει ότι το κλίμα αυταρχισμού στις σχολές (κάμερες, απαγόρευση συνδικαλισμού, κλπ.), παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και καλεί τους σπουδαστές να εναντιωθούν σε όσους θέλουν τη νεολαία αμόρφωτη και συνεχώς καταρτιζόμενη, απασχολήσιμη, εργασιακά περιπλανώμενη, χωρίς δικαιώματα και τονίζει ότι «δεν είναι ώρα ούτε για απογοητεύσεις, ούτε για υποταγή, αλλά ώρα για ενότητα και αγώνα».

Τα πιο σημαντικά αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών είναι η δημιουργία συστήματος Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου. Επίσης, ζητούν πάγωμα των διδάκτρων, δωρεάν φωτοτυπίες και υλικά από τις σχολές, προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα, με τεχνολογική υποδομή και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλο ένα αίτημα είναι οι αναβολές στράτευσης μέχρι και τις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες πρέπει να είναι αδιάβλητες και αξιοκρατικές πάνω σε καθορισμένη ύλη, την κατάργηση των γραφείων ευρέσεως εργασίας που εμπορεύονται την ανάγκη του νέου ανθρώπου για δουλιά, ασφάλιση και πληρωμή των όποιων πρακτικών ασκήσεων με το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

Παλεύουν για ουσιαστική αναβάθμιση

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ,επίσης διεκδικώντας την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής μόρφωσης - κατάρτισης, καλεί όλους τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει το Σάββατο 15 Γενάρη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος 1).

Σκοπός της Γενικής Συνέλευσης είναι να ληφθούν αποφάσεις για την ουσιαστικότερη δράση για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, αλλά και για τις εκλογές που θα γίνουν.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αιτήματα που έχουν οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, είναι όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου να αποκτούν δημόσια δωρεάν επαγγελματική μόρφωση, να ιδρυθούν δημόσιες δωρεάν ειδικές επαγγελματικές σχολές και να μετεξελιχθούν τα δημόσια ΙΕΚ σε τέτοιες σχολές. Επίσης, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, η κατάργηση διδάκτρων, η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών σε κάθε ΙΕΚ, καθώς και η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.


Εγγραφές στα Δημόσια ΙΕΚ

Από 21 έως 27 Γενάρη 2000 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων για το εαρινό εξάμηνο των Δημοσίων ΙΕΚ όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Οι αιτήσεις κατατίθενται στα κατά τόπους Δημόσια ΙΕΚ της χώρας και για κάθε μία από τις ειδικότητες που προσφέρονται σε αυτά, ενώ τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου ξεκινούν τη Δευτέρα 21 του Φλεβάρη.

Επίσης, από 28 του Γενάρη μέχρι 3 του Φλεβάρη μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων υποψήφιων εκπαιδευτών στις έδρες των Δημοσίων ΙΕΚ.


Αιμοδοσία στο ΤΕΙ Αθήνας

«Δίνοντας αίμα σώζεις ζωές». Με τα λόγια αυτά το ΤΕΙ Αθήνας καλεί το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, τους σπουδαστές και τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία. Κινητό συνεργείο αιμοληψίας του «Λαϊκού» Νοσοκομείου θα βρίσκεται στο χώρο του ΤΕΙ στις 11, 12, 13 και 14 του Γενάρη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι.


Κυκλοφόρησε ο «Οδηγητής»

«Πιο δυνατά, πιο δυναμικά στο νέο αιώνα», οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες διακινούν τον «Οδηγητή», που ήδη κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του για το 2000.

Στον «Οδηγητή» του Γενάρη δημοσιεύεται ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτινγκ και η απόφαση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για τον Πολιτισμό. Επίσης, μια παρουσίαση της πρωτοβουλίας που πήρε το Γυμνάσιο - Λύκειο του Αϊ-Στράτη για να γνωρίσουν τα παιδιά τη μαρτυρική ιστορία του τόπου τους και του λαού μας, από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σέρβο.

Ακόμα, σ' αυτό το φύλλο περιλαμβάνεται το δεύτερο μέρος του άρθρου για το ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, καθώς και άρθρα για τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και ρεπορτάζ για τους νέους εργαζόμενους, στρατευμένους, τις διεθνείς εξελίξεις, τον πολιτισμό, και τον αθλητισμό. Επίσης, περιλαμβάνει σχόλιο της ΚΝ ΗΠΑ για τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ, που σημαδεύτηκε από τη δυναμική συμμετοχή και της ίδιας μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.


ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Σε άθλιες συνθήκες και με ποντίκια η στεγάση

Ερώτηση του ΚΚΕ, στον υπουργό Παιδείας

Την καθυστέρηση για την άμεση εγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Σερρών στο νέο κτίριο, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, προς τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη.

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών στεγάζεται προσωρινά στο υπόγειο του 4ου Λυκείου που είναι αποθηκευτικός χώρος και κάθε άλλο παρά για τη λειτουργία σχολείου προσφέρεται, επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και τονίζουν ότι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου πραγματοποίησαν, στα μέσα του Δεκέμβρη, αποχή από τα μαθήματά τους και πορεία προς τη Νομαρχία Σερρών, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες στέγασης του σχολείου τους.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις αίθουσες διδασκαλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι διαμορφώθηκαν με ψευδοχωρίσματα από γυψοσανίδες που τοποθετήθηκαν μεταξύ σωληνών θέρμανσης, ύδρευσης κλπ., δε φωτίζονται και δεν εξαερίζονται και συχνά υπάρχει δυσοσμία. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα μουσικών οργάνων διδάσκονται σε αίθουσες σκοτεινές χωρίς παράθυρα. Σύμφωνα με καταγγελίες του 15μελούς, σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση οι αίθουσες πλημμυρίζουν. Προκειμένου δε, να αντιμετωπιστούν τα πολλά ποντίκια που κυκλοφορούν, τοποθετούνται τοξικές ουσίες στις αίθουσες διδασκαλίας και στους διαδρόμους. Οι συνθήκες είναι τελείως ακατάλληλες, τόσο για τους μαθητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό», τονίζεται στην Ερώτηση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι μαθητές διαμαρτύρονται γιατί ενώ υπήρχαν υποσχέσεις για την εγκατάσταση του σχολείου τους από τις αρχές της σχολικής χρονιάς στο νέο κτίριο, μέχρι σήμερα δόθηκαν δύο παρατάσεις (η πρώτη για τα μέσα του Νοέμβρη 1999 και η δεύτερη για τις αρχές του Γενάρη 2000), χωρίς να είναι γνωστό πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για τη χωρίς άλλη καθυστέρηση εγκατάσταση του μουσικού σχολείου στο νέο κτίριο;

«Στάχτη στα μάτια»... η «ενισχυτική διδασκαλία»

Με προβλήματα λειτουργεί η πολυδιαφημισμένη «ενισχυτική διδασκαλία» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, αφού με τη «μεταρρύθμιση» του ελιτίστικου λυκείου σπρώχνει τους μαθητές στα φροντιστήρια, με την πρόσθετη διδακτική στήριξη επιχειρεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των μαθητών και των γονιών τους. Στην πραγματικότητα το μέτρο της «πρόσθετης διδακτικής στήριξης» απέχει κατά πολύ από το αίτημα του κινήματος για ένα σχολείο που να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση για όλους, για το οποίο συνεχίζει να παλεύει.

«Οταν ένα κράτος παρέχει με σωστό, ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τότε τα πάσης μορφής φροντιστήρια (ιδιωτικά - κρατικά κ.ά.) είναι χωρίς αντικείμενο», επισημαίνει με ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι μαθητές, παιδιά κυρίως ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, παρακολουθούν την πρόσθετη διδακτική στήριξη, την οποία χαρακτηρίζουν παροχή παιδείας «με πλάγιο τρόπο» και στη νέα της μορφή δεν περιλαμβάνει τα μαθήματα κατεύθυνσης. Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την απόφαση αυτή και ζητά την απόσυρσή της.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς, απλήρωτοι παραμένουν πολλοί καθηγητές που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Σε ομηρία χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Κλίμα αναμονής καλλιεργεί στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας με αφορμή τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μετά την κατάργηση της επετηρίδας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη της ανάγκης διατήρησής της και μαζικών διορισμών μέσα από αυτή.

Χτες, οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έγινε τον Ιούνη του 1998, οι οποίοι δεν προσλήφθηκαν και καλούνται τώρα να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ζητώντας του να μη γίνει νέος διαγωνισμός μέχρι να απορροφηθούν οι επιτυχόντες του προηγούμενου. Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποια δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας και ο υφυπουργός τους παρέπεμψε σε νέα συνάντηση στις 20 του Γενάρη, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Παιδείας, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η περίπτωση των εκπαιδευτικών που πίστεψαν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα τους εξασφάλιζε το διορισμό τους, για μια ακόμα φορά δικαιώνει το κίνημα που ζητά διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτή, ενώ αποδεικνύει ότι στόχος της κατάργησης της επετηρίδας δεν ήταν η εξασφάλιση δουλιάς στους επιτυχόντες, αλλά η ομηρία των εκπαιδευτικών.

Είναι χαρακτηριστικό, ως προς τους στόχους της κατάργησης της επετηρίδας, το γεγονός ότι και στη γειτονική Κύπρο αυτές τις μέρες συζητείται η αντικατάστασή της με διαγωνισμό, όταν μάλιστα υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κατάργηση της επετηρίδας δε γίνεται λόγω «πληθώρας» εκπαιδευτικών, αλλά για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, και την αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ