ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κινητοποίηση με αιτήματα ζωής!

Ο «Καιρός» δε σταμάτησε τους αγρότες, που πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις τους

Τα τρακτέρ του Εβρου στο τελωνείο Καστανιών
Τα τρακτέρ του Εβρου στο τελωνείο Καστανιών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Γραφείο ανταποκριτών του «Ρ»).--

Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ.

Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν λύσεις τόσο στα άμεσα προβλήματά τους όσο και στο ίδιο τους το μέλλον, που - όπως τόνισαν - εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό. Το πρόβλημα για τους μικρομεσαίους αγρότες - τόνισαν - υπάρχει ανεξάρτητα από τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν ή τα κτηνοτροφικά προϊόντα, εξαιτίας των κανονισμών της ΕΕ και της υιοθέτησής τους από τις κυβερνήσεις.

Στη Νέα Χαλκηδόνα αγρότες από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, άκουσαν τους ομιλητές και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα προς την έξοδο της πόλης και για μία ώρα απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Γιάννης Κιουρπεκίδης, Νίκος Χριστάκης και Γιώργος Ρίσκος, ενώ χαιρέτισε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ. Δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης, σωματεία, σύλλογοι, επιτροπές ειρήνης, ενώσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ απέστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ.

Αποψη από τη συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα

Motion Team

Αποψη από τη συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα
Οπως τόνισαν οι ομιλητές, στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος, της ΠΑΣΥ, για αναζωογόνηση του συνεταιριστικού κινήματος σε παραγωγική βάση βρίσκει αντικείμενο στην υπόθεση της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών που διαλύεται, ξεπουλώντας την περιουσία της, για να ξεπληρώσει δάνεια, για να διώξει και τους τελευταίους εργαζόμενους, ανοίγοντας το δρόμο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση της αγροτιάς.

Στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους μπροστά στη Νομαρχία και με τα συνθήματά τους δήλωσαν ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για την επιβίωση της αγροτιάς. Εκ μέρους της ΠΑΣΥ μίλησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές Γ. Σοφιανίδης, Λ. Ανδρεανίδης, Θ. Ιωαννίδης και Ηλ. Σαχινίδης, που στάθηκαν ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί με τους 100.000 τόνους σταριού που παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες. Πριν να διαλυθούν οι αγρότες του Κιλκίς εξέλεξαν επιτροπή αγώνα και αποφάσισαν τις επόμενες μέρες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Κομοτηνή οι καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαρτοματζίδης.

Στον Εβρο αγροτικές συγκεντρώσεις διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στο Διδυμότειχο και το Σουφλί, ενώ αγρότες από την περιοχή Ορεστιάδας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το συνοριακό σταθμό Καστανιές και παρέμεναν μέχρι το βράδυ. Σήμερα αναμένεται μετά την προσέλευση αγροτών και από άλλες περιοχές να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών έστειλαν η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ροδόπης - Εβρου, η Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Αλεξανδρούπολης κ.ά.

Επίσης οι αγρότες της Δράμας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Φωτολίβος, όπου τις τελευταίες μέρες στην πλατεία του χωριού οι παραγωγοί της περιοχής έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους.

Εξόρμηση στο μπλόκο του Προμαχώνα πραγματοποίησαν αγρότες των Σερρών ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Στην Κοζάνη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της Κοζάνης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Απέκλεισαν συμβολικά τους δρόμους

Συγκεντρώσεις σε Αχα?α, Ηλεία, Μεσσηνία και Αργολίδα

ΠΑΤΡΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων σε τέσσερα σημεία της Πελοποννήσου, μηχανοκίνητες πορείες και άδειασμα αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια, γάλα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους απάντησαν χτες, σε πρώτη φάση, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Αργολίδα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συρρικνώνει χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους και τους ξεκληρίζει προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγροτική οικονομία.

Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, στα πλαίσια των πανελλαδικών, παναγροτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που καλούσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) μαζί με Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικούς Συλλόγους, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα - παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς επικρατούσε χιονιάς σε ολόκληρη την Πελοπόννησο - για να διεκδικήσουν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους αλλά κι ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στα μπλόκα του αγώνα εκφράστηκε η θέληση των αγωνιζόμενων αγροτών για κλιμάκωση του αγώνα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής που φέρνει σε αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των ξωμάχων. Στα πλαίσια αυτά, θα ακολουθήσουν περιοδείες και συσκέψεις στην ύπαιθρο, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και αποτελεσματικότητα των επερχόμενων αγώνων. Οπως τόνισε και ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ, «αυτό που μας κατέβασε στο δρόμο είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Αν δεν αλλάξει ριζικά αυτή η πολιτική, ο δρόμος του αγώνα είναι αναπόφευκτος κι επιβεβλημένος. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν, γιατί κι ετούτη η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο που να μας ικανοποιεί. Μόνη ελπίδα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας, είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

To χρονικό των κινητοποιήσεων

Στην Αχαΐα, οι αγρότες χτύπησαν σε δύο «μέτωπα» με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, αγρότες στη Δυτική Αχαΐα, στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, προχώρησαν σε μπλόκο της νέας εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και στη συνέχεια απέκλεισαν και την παλαιά για πέντε ώρες περίπου. Στην Αιγιάλεια, αγρότες της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στην Παναιγιάλεια Ενωση και από εκεί με πορεία έφτασαν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, και την απέκλεισαν για περισσότερο από τρεις ώρες.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού συγκεντρώθηκαν στον Πύργο κι απέκλεισαν συμβολικά με τρακτέρ κι αυτοκίνητα, για μια ώρα περίπου, την είσοδο της πόλης, στον κόμβο της Φιλοθέης. Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων στον Πύργο, εξέφρασε τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα τους.

Στην Μεσσηνία, μικρομεσαίοι αγρότες ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από την Πυλία για να καταλήξουν στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα έξω από τη Νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην Αργολίδα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλ. Αγίου Πέτρου στο Αργος κι αφού άδειασαν δοχεία με γάλα και κλούβες με πορτοκάλια, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για τις εξευτελιστικές τιμές που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους στους μεγαλεμπόρους του γάλακτος και των εσπεριδοειδών, στη συνέχεια επιβιβαζόμενοι στα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κινήθηκαν προς τη γέφυρα του Ξυριά, στην είσοδο της πόλης, και την απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες περίπου.

Το συμπέρασμα...

Χτες, μετά από έναν αγώνα που κράτησε δώδεκα μερόνυχτα οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας που είχαν συγκεντρώσει τρακτέρ στα Τέμπη, στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό ανέστειλαν την κινητοποίησή τους. Οι βαμβακοπαραγωγοί βρέθηκαν μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης αν και όλοι αναγνώριζαν ότι αντιμετωπίζουν πράγματι σοβαρό πρόβλημα, καθώς σημαντικό μέρος της παραγωγής τους μένει απούλητο στις αποθήκες, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού. Επιπλέον, κι αυτοί όπως όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας, υπέστησαν φέτος μεγάλη μείωση εισοδήματος, αφού πούλησαν το βαμβάκι τους 80 δρχ. το κιλό λιγότερο από πέρυσι.

Η πλειοψηφία των Λαρισαίων και Μαγνησιωτών βαμβακοπαραγωγών που συμμετείχαν σ' αυτή την κινητοποίηση είναι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ. Πολλοί απ' αυτούς είχαν πιστέψει ότι θα είχαν διαφορετική αντιμετώπιση και θα έβρισκαν «ευήκοα ώτα» στη «δική» του κυβέρνηση. Διαψεύστηκαν οικτρά. Και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έμεινε προκλητικά ανυποχώρητη κι αταλάντευτη στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωσή τους στη «νομιμότητα» της ΕΕ. Και τους συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο συκοφαντικό, άδικο και προσβλητικό τρόπο.

Χρειάζεται, λοιπόν, να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματά τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι λύσεις στα προβλήματά τους δεν πρόκειται να δοθούν όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και κυβερνούν είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ομως, δεν πρέπει ν' απογοητευτούν, καθώς ο αγώνας θα συνεχιστεί. Και χρειάζεται να συστρατευθούν με τους άλλους μικρομεσαίους αγρότες σ' έναν ενωτικό αγώνα, ο οποίος μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Αλλωστε η αγωνιστική πείρα των αγροτών της Θεσσαλίας αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη γι' αυτούς και για όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Και υπάρχει το συνεπές αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, το οποίο είναι σε θέση ν' ανοίξει νέους δρόμους και νέες προοπτικές στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εκεί είναι και η δική τους θέση.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αλληλέγγυοι στον αγώνα της αγροτιάς

Την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τη στήριξή της στο ενωτικό αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Στην ανακοίνωσή αναφέρουν πως «η πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας εξαιτίας των πολιτικών της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης που στηρίζονται και εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι «άρρηκτα δεμένες» με τα οξυμένα προβλήματα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, τονίζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων. Στο ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης αναφέρεται πως «μοναδική διέξοδος για όλους εμάς είναι ο κοινός αγώνας για αντίσταση, ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για μια φιλολαϊκή πολιτική, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Αθήνας - Ν. Αττικής.

Μήνυμα συμπαράστασής εξέδωσαν ακόμα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, νομού Λάρισας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, το τοπικό παράρτημα Λάρισας του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών.

Οι γυναίκες

Μέσα από τους συντονισμένους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνουν την απάντησή τους οι γυναίκες της θεσσαλικής υπαίθρου. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ενωση Γυναικών Λάρισας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου αλλά και οι σύλλογοι από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Γραμματικό και τη Σεκλίζα, τονίζουν πως διεκδικούν αυτά που «μας ανήκουν, αυτά που μας χρωστούν και μας χρωστούν πολλά». Παράλληλα, επισημαίνουν πως παράνομοι είναι όσοι «εφαρμόζουν τις πολιτικές του ξεκληρίσματος και συμφωνούν στις εξοντωτικές ΚΑΠ και τους καταστροφικούς "κανονισμούς" της ΕΕ».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πέντε νομούς έγιναν και στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, παρά τη βροχή, έγιναν δύο συγκεντρώσεις επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ πολλά τρακτέρ κατέβηκαν στην Κατοχή στην περιοχή του Μεσολογγίου. Η μία συγκέντρωση έγινε στη Συκιά στη διασταύρωση προς τη Μακρυνία. Εκεί ο δρόμος έκλεισε χτες το μεσημέρι για λίγο παραπάνω από μισή ώρα. Η άλλη συγκέντρωση έγινε στη θέση Σαμάρι στη διασταύρωση προς Κατούνα, όπου συμμετείχαν βασικά καπνοπαραγωγοί του Ξηρομέρου. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν εκεί για περισσότερες από τρεις ώρες.

Στην Αρτα περισσότεροι από 400 αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία. Στους συγκεντρωμένους, εκτός από εσπεριδοκαλλιεργητές, αισθητή παρουσία έκαναν οι παραγωγοί ακτινιδίων, που πούλησαν τη σοδειά του 2004 στις πλέον εξευτελιστικές τιμές. Στη συγκέντρωση βασικοί ομιλητές ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αρτας Ν. Γιαννούλης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας Ν. Γλυνάτσης.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους αγρότες της Κέρκυρας να δηλώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην πλατεία Σαρόκο. Οι περίπου 800 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ των αγώνων και των αιτημάτων τους, ενώ δεν έλειψε και η ένταση, καθώς εμποδίστηκε η συμμετοχή της νεολαίας από τα σχολεία του νησιού, με απειλές για 5ήμερες αποβολές. Στη συνέχεια, οι αγρότες, αφού έκαναν το γύρο της πόλης, έφτασαν στη Νομαρχία, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους.

Η συγκέντρωση στα Γιάννενα έγινε στο Δημαρχείο Ελεούσας. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι από το νομό, ενώ συμμετείχε και κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την ομιλία εκφώνησε το μέλος της ΠΑΣΥ Νίκος Σιαράδας. Στην Πρέβεζα, η συγκέντρωση στο Φόρο ξεκίνησε στις 11.30. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο τοπικός σύλλογος των ψαράδων, που εκπρόσωπός τους εκφώνησε και ομιλία. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου. Μετά τη συγκέντρωση, περίπου 100 αγροτικά αυτοκίνητα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στη Νομαρχία όπου και παρέδωσαν ψήφισμα.

Μαζί και οι αντιστασιακοί

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όλων των Παραρτημάτων της Θεσσαλίας συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών που δεν είναι άλλος από το δικαίωμα στη ζωή, τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ. Οπως στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής οι αγωνιστές της ΕΑ είμαστε στο πλευρό των αγροτών για να σώσουν τη σοδειά τους από τον κατακτητή έτσι και σήμερα είμαστε μαζί τους, ακόμα και στα μπλόκα αν χρειαστεί, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την αγωνιστική συμπαράστασή του στους μικρομεσαίους αγρότες εκφράζει επίσης το ΔΣ του Πανελλαδικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικό στίγμα

Για έκτη μέρα, σήμερα, οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, παραμένουν με παραταγμένα τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, στο ύψος της Κηρίνθου, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους της ΠΑΣΥ. Παράλληλα, συγκεντρώσεις αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, έγιναν χτες στη Λαμία, στις 6 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας. Την ίδια ώρα έγινε συγκέντρωση και στην Αμφισσα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, προβάλλοντας το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών και της παραγωγής τους και υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης που επικρατούσε στη Φθιώτιδα και στην πόλη της Λαμίας, η συγκέντρωση των αγροτών έγινε σε κλειστό χώρο (είχε προγραμματιστεί για την Πλατεία Πάρκου) όπου επιβεβαιώθηκε η θέληση και αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων ξωμάχων να αγωνιστούν για να μην ξεκληριστούν. Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας.

Τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης της Βοιωτίας στους αγώνες της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς που αγωνίζεται διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσει στο χωριό, ενάντια στο βίαιο ξεριζωμό που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ και καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Στηρίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Να στηρίξουν τα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ σ' όλη την Ελλάδα, καλεί το ΔΗΚΚΙ «όλους τους πολίτες και τους φορείς». Το ΔΗΚΚΙ χαιρετίζει και δηλώνει ότι «συμμετέχει ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς και στηρίζει τον κρίσιμο αγώνα των αγροτών όλης της χώρας ενάντια στον αφανισμό των αγροτικών πληθυσμών και της αγροτικής παραγωγής.

Η στήριξη της αγροτιάς, επισημαίνει το ΔΗΚΚΙ «δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό, αφορά το ίδιο το μέλλον του τόπου μας. Η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για κάθε πρόβλημα που θα προκύψει».

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στέκεται και η πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση. Με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες που «κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα με κορύφωση την πανελλαδική κινητοποίηση της εργαζόμενης αγροτιάς της 31ης Γενάρη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιαγροτικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ όσο και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, της ΕΕ και του ΠΟΕ». Η Κομμουνιστική Ανανέωση στηρίζει τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους «με όποιες μορφές αυτοί αποφασίζουν». Επισημαίνει τη «φανερή ανάγκη συγκρότησης ενός ριζοσπαστικού Αγροτικού Κινήματος, ενός πλατιού Μετώπου, με κορμό την ΠΑΣΥ». Μέτωπο που «όχι μόνο θα αντιστέκεται αποτελεσματικά στις αντιαγροτικές πολιτικές, αλλά θα ανοίγει το δρόμο για μια ριζοσπαστικά αγροτική πολιτική, που θα στηρίζεται σε ένα Δημόσιο Τομέα και παρέμβαση στην αγροτική πίστη, την αγροτική ασφάλιση και την ασφάλιση της παραγωγής, την έρευνα και τεχνολογία, κυρίως ενός Παραγωγικού Συνεταιρισμού νέου τύπου της εργαζόμενης αγροτιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ