ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η εκλογολογία γίνεται σίριαλ

Ο πρωθυπουργός επανήλθε χτες σε δηλώσεις σχετικά με τις εκλογές, προφασιζόμενος ότι δε θέλει να τροφοδοτήσει την εκλογολογία...

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών συνεχίστηκε και χτες, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης, στο όνομα του να ...μην τροφοδοτήσει την εκλογολογία και προφασιζόμενος ότι η μοναδική του σκέψη σχετίζεται με το συμφέρον της χώρας... επανήλθε με δηλώσεις του στο θέμα, ισχυριζόμενος ότι εκείνο που προέχει είναι να εξασφαλιστεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Οταν, πάντως, του ζητήθηκε να προσδιορίσει το χρόνο που θα απαιτηθεί γι' αυτήν την εξέλιξη, ώστε να «κλειδώσει η ΟΝΕ» και να «ξεκλειδώσει» ο χρόνος των εκλογών (κατά την κυβερνητική έκφραση του τελευταίου διαστήματος), ο κ.Σημίτης απάντησε ότι «δεν πρόκειται να κάνω τον "κλειδαρά" αυτή τη στιγμή»...

Το «αυτή τη στιγμή» του κ. Σημίτη, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δίνουν το στίγμα του παιχνιδιού, που συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση με το ζήτημα των εκλογών. Ο κ. Ρέππας, συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε και χτες ότι «αυτή την ώρα που συζητούμε δεν υπάρχει θέμα εκλογών πριν από το Σεπτέμβρη». «Αυτή την ώρα»... Παράλληλα, και για μια ακόμα φορά είπε ότι οι εκλογές «πρέπει» να γίνουν και όχι ότι «θα γίνουν» το Σεπτέμβρη. Ενδεικτικές είναι, επίσης, οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ομολόγησε ότι το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται εκλογικά και τόνισε πως ούτε ο ίδιος θα ήθελε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 8 μηνών, μέχρι το Σεπτέμβρη...

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ανέφερε ότι η αίτηση της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΟΝΕ θα κατατεθεί ίσως τη δεύτερη βδομάδα του Μάρτη και πως από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει μια «διαδικασία διαπραγμάτευσης» και θα αναμένονται οι γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Νομισματικής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως, δε, είπε, η απόφαση για την αίτηση ένταξης θα ληφθεί από την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο, τον Ιούνιο.

Πάντως, σύμφωνα με τα χτεσινά σενάρια - που τροφοδοτήθηκαν και από τις δηλώσεις του Ντ' Αλέμα, ο οποίος είπε πως, ανεξαρτήτως από τα θεσμικά ευρωενωσιακά όργανα, η θέση της χώρας είναι υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ - δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιδιώξει λήψη απόφασης, ανεπίσημης τουλάχιστον, όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, που θα συγκληθεί τέλη Μάρτη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο χρόνος των εκλογών φαίνεται να επισπεύδεται...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεκλογική «ενότητα» και συσπείρωση

Εικόνα συσπείρωσης και εκλογικής ετοιμότητας θέλει να καλλιεργήσει η ηγεσία της ΝΔ, αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή τις εσωκομματικές κινήσεις, ενόψει συνεδρίου. Ταυτόχρονα, θέλει να απαλλαγεί από το «βαρίδι» της στάσης που θα κρατήσουν προεκλογικά στελέχη της παράταξης, όπως οι Δ.Αβραμόπουλος κα Στ. Μάνος.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει παραιτηθεί από κάθε ιδέα αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική προεκλογικά και αντίθετα σχεδιάζει να πλειοδοτήσει συναινετικά σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, σχεδιάζει μια σειρά εσωκομματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν στόχο να εμφανίσουν ενωμένο το κόμμα προς τα έξω. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε χτες τη διεύρυνση του άτυπου οργάνου των τομεαρχών ορίζοντας τους Γ. Βουλγαράκη (παιδεία), Μ. Κεφαλογιάννη (ποιότητα ζωής -νέες τεχνολογίες) και Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη (Διαφάνεια - θεσμοί - Δικαιοσύνη), ως επιπλέον μέλη του οργάνου. Ο Β.Πολύδωρας ορίστηκε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Με τη χτεσινή κίνησή του ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να δείξει ότι αξιοποιούνται όλα τα στελέχη και υπάρχει στελεχικό δυναμικό έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, στην επικοινωνιακή ομάδα που θα επεξεργάζεται την προεκλογική τακτική συμμετέχουν ήδη η Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης, κ.ά., οι οποίοι θα έχουν σοβαρό ρόλο και στην προετοιμασία του συνεδρίου.

Παράλληλα, η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της στάσης του Δ. Αβραμόπουλου, επιχειρώντας να εξουδετερώσει τις εντυπώσεις που θα προκληθούν από ενδεχόμενη αρνητική στάση του για προεκλογική συστράτευση. Αυτό που λέγεται είναι ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από τη στάση του ενός ή του άλλου στελέχους, ενώ έμμεσα επικρίνεται ο δήμαρχος για τη φθοροποιό συμπεριφορά του. Πάντως, το θέμα είναι πιθανόν να «κλείσει» άμεσα, καθώς σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η συνάντηση Καραμανλή - Αβραμόπουλου. Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος, που διαπίστωσε άλλη μια φορά ότι βρίσκεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει τη δυνατότητα να κρίνει με βάση τις πράξεις του, παρά με τη ΝΔ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά μόνο ως συνεργαζόμενος. «Ο μόνος τρόπος, αν βρούμε κοινούς στόχους, είναι να πάω ως συνεργαζόμενος», δήλωσε στον «Πλάνετ», προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχουμε φτάσει εκεί», καθώς η ΝΔ δε λέει επίσημα κάτι τέτοιο. Οσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών ο Στ. Μάνος υιοθέτησε τη θέση του Κ. Σημίτη ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, αν δεν εξασφαλιστεί η ένταξη στην ΟΝΕ και αυτό, όπως είπε, «δε θα το ξέρουμε προ του Ιουνίου». Ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει αναλάβει ανεπίσημα ρόλο για συνεργασία με τον Στ. Μάνο, δήλωσε ότι «ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του Στ. Μάνου και της ΝΔ δεν υπάρχουν και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και για συνεργασίες με στελέχη και με κόμματα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ εντείνεται η δράση των Κομματικών Οργανώσεων για την πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού για την πολιτική πρόταση του Κόμματος ενόψει των εκλογών, αλλά και για τις γενικότερες θέσεις του. Ετσι, αύριο, Πέμπτη, 13/1, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουμπούρη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θα περιοδεύσει στο Δήμο Ανω Λιοσίων και θα μιλήσει στους εργαζόμενους, στο εργοτάξιο του δήμου στις 7 π.μ.

Επίσης, αύριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης θα περιοδεύσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Ο βουλευτής θα επισκεφθεί το χώρο στις 9.30 π.μ. και θα συναντηθεί με τη διοίκηση, το σωματείο των εργαζομένων, ενώ θα περιοδεύσει και στους χώρους δουλιάς.

Την Παρασκευή, 14/1, οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση - συζήτηση στις 6 μ.μ. με θέμα την Εκλογική Διακήρυξη, αλλά και την εκλογή εκλογικής επιτροπής, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας.

Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Ασπροπύργου του ΚΚΕ καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της.

Πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση πραγματοποιεί την Παρασκευή, 14/1, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ποσειδωνία», η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ. Την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού λαϊκού μετώπου θα αναπτύξει ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του Κόμματος πραγματοποιεί την Παρασκευή, 14/1, περιοδεία και ομιλία στο Μούδρο. Επίσης, την Κυριακή, 23/1, περιοδεία και ομιλία στην Ατσική και την Πέμπτη, 27/1, στη Μύρινα και στον Κάσπακα.

Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Παρασκευή, 14/1, στις 7μ.μ., στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).

Το Σάββατο, 15 Γενάρη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «Διογένης» (Ελεούσα, τηλ. 61.852), στις 9 μ.μ.

Το Σάββατο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις. Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία της, Πατησίων 280, στις 6.30 μ.μ..

Περιοδεία και συγκέντρωση με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 16/1, στην Αίγινα. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει στις 9.30 π.μ. επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας, στις 11 π.μ. σύσκεψη με φορείς του νησιού στο Δημαρχείο και συνάντηση με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 17.00 πολιτική συγκέντρωση και ομιλία στο κέντρο «Ιππόκαμπος» με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ.

Επίσης, την Κυριακή, 16/1, η ΚΟΒ Ρέντη του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση με θέμα την Εκλογική Διακήρυξη του Κόμματος, στο κέντρο «Το στέκι της Σόφης» (Νάξου 6 και Δημητράτου 26), στις 11 π.μ.

Την ίδια μέρα, Κυριακή, η ΚΟΒ Καμινίων του ΚΚΕ οργανώνει στα γραφεία της (Αγ. Ελευθερίου και Ελικώνος) συγκέντρωση με θέμα την Εκλογική Διακήρυξη του Κόμματος, στις 10 π.μ.

Την Κυριακή θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και η ΚΟΒ Τριών Γεφυρών του ΚΚΕ στις 5 μ.μ. στα γραφεία της, Καβάφη 17 Πατήσια, Αγιος Ελευθέριος Αχαρνών.

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των εκλογών θα απασχολήσουν και τη συζήτηση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ την Κυριακή, στις 11 π.μ. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Να δοθούν τα στοιχεία από την κυβέρνηση

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να σχηματιστεί εικόνα περί του ύψους του χρέους που προέρχεται από δάνεια για τη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητούν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης.

Στη σχετική αίτηση τονίζεται:

«Στον ισολογισμό του Κράτους κατά την 31 Δεκεμβρίου 1998, αναγράφονται μια σειρά δανείων στο τμήμα με τους αναλυτικούς πίνακες των Λογαριασμών Χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων (σελ. 51-55). Πρόκειται για δάνεια, οι συμβάσεις των οποίων υπογράφονται στο διάστημα από 17-6-1981 μέχρι 30-12-1998 και είναι σε δραχμές (174,1 δισ. δρχ.), σε αμερικανικά δολάρια (16,1 δισ. δολάρια), σε γερμανικά μάρκα (2,7 δισ. μάρκα) και αυστριακά σελίνια (2,1 δισ. σελίνια). Το συνολικό ύψος των δανείων αυτών -με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής στις 31-12-1999- προσεγγίζει τα 6 τρισ. δρχ. Στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά σήμερα είναι αρκετά μεγαλύτερα, αφού προστίθενται και οι τόκοι».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα παρακάτω στοιχεία:

- Ποια είναι η συνολική επιβάρυνση σε δραχμές ή ξένο νόμισμα από τους τόκους στα δάνεια που περιλαμβάνοντα στους Λογαριασμούς του Χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιεύονται στις σελίδες 52-55 του Ισολογισμού του 1998;

- Ποιο μέρος του κάθε δανείου έχει αποπληρωθεί και πόσο είναι το τίμημα που απομένει συνυπολογίζοντας και τους οφειλόμενους τόκους;

- Ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση από τους τόκους για τα δάνεια αυτά;


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Χιλιάδες για μια «θέση στον ήλιο»

Ατέλειωτες ουρές, συνωστισμός και ταλαιπωρία χαρακτήρισαν την τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φλεβάρη για την πρόσληψη 1.149 τακτικών υπαλλήλων στις πέντε κρατικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, ήρθε στην επιφάνεια το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι χθες το βράδυ, περίπου 10.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις για 272 θέσεις στη Νομαρχία Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τις θέσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπέβαλαν αιτήσεις περίπου 7.500 υποψήφιοι, ενώ οι θέσεις είναι 154. Περίπου 1.014 υπέβαλαν αιτήσεις για τις 81 θέσεις της ΠΕ και 466 για τις 37 της ΤΕ. Αλλη μια φορά οι υποψήφιοι δεν απέφυγαν την ταλαιπωρία, καθώς εκατοντάδες συνωστίζονταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Ηταν τέτοια η προσέλευση, ώστε κάποια στιγμή τέλειωσαν τα παράβολα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατέθεσαν την αίτηση χωρίς αυτά. Ομως, την αγωνία και τον αγώνα των υποψηφίων για μια θέση στον ήλιο εκμεταλλεύτηκαν άλλη μια φορά οι γνωστοί επιτήδειοι, που βρήκαν την ευκαιρία, αφ' ενός, να διαφημίσουν «βοηθήματα» και φυλλάδια για τις εξετάσεις, κόστους 18.000 δρχ., ενώ το κερδοσκοπικό τους «παρών» έδωσαν και ορισμένοι φροντιστηριάρχες, παρόλο που απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το νόμο.

Στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αιτήσεις υπέβαλαν 600 υποψήφιοι, ενώ στη Δυτική Αττική περίπου 500. Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι υπέβαλαν αίτηση περίπου 30.000 υποψήφιοι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Μίζες για βίζες;

Βαλίτσα με σαράντα εκατομμύρια δραχμές θέλησε να αποκρύψει, εισερχόμενος από την Αλβανία στην Ελλάδα, διοικητικός υπάλληλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπηρετεί στην πρεσβεία στα Τίρανα

Η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς που επικρατεί γύρω, και πολλές φορές μέσα στις προξενικές αρχές που διατηρεί η χώρα, κυρίως σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, βγήκε χτες στην επιφάνεια, με την αποκάλυψη της παράνομης μεταφοράς μεγάλου χρηματικού ποσού από την Αλβανία προς την Ελλάδα με «βαποράκι» διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος υπηρετεί στην πρεσβεία στα Τίρανα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, όταν οι τελωνειακές αρχές διαπίστωσαν ότι ο Κώστας Μπεκιάρης Διοικητικός Γραμματέας Στ', μετέφερε στο αυτοκίνητό του σαράντα εκατομμύρια δραχμές, περισσότερα απ' όσα είχε δηλώσει. Καθώς η πράξη αυτή δε διώκεται ποινικά, οι τελωνειακές αρχές επέτρεψαν στον Μπεκιάρη να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα. Εκαναν, όμως, αναφορά προς το υπουργείο Δημόσια Τάξης, την οποία κοινοποίησαν στα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Από εκεί και έπειτα, άρχισαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ, και διατάχτηκε ένορκη Διοικητική Εξέταση, από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του ο Μπεκιάρης, είχε μαζί του ως συνεπιβάτη τον υπαστυνόμο Νικολόπουλο, ο οποίος υπηρετούσε και αυτός στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Μάλιστα, ο εν λόγω αστυνομικός είχε ανακληθεί με διαταγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τις 10/11/99, καθώς υπάρχουν σε βάρος του σοβαρές καταγγελίες για συμμετοχή σε παράνομες πράξεις.

Το σκηνικό της διαφθοράς συμπληρώνεται από αναφορές που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν υποβάλει οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προς την κεντρική υπηρεσία σε βάρος δύο Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Πρόκειται για τους κύριους Γεωργόπουλο και Κυριανόπουλο, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν συστήσει μια οργάνωση με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος», προκειμένου να στηρίξουν τις δραστηριότητές τους. Με βάση όσα υποστηρίζουν οι αναφορές της ελληνικής πρεσβείας των Τιράνων, οι εν λόγω κύριοι, απαιτούσαν πιεστικά από τις προξενικές αρχές την έκδοση «τεράστιου» αριθμού αδειών εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα (βίζα). Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές, ήταν παράλογος και δυσανάλογος με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στην Αλβανία. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα υπαινίσσεται ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έκαναν εμπόριο με τις βίζες.

Μετά τις αναφορές, ξεκίνησε ένας πόλεμος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τις ελληνικές αρχές στην Αλβανία, ο οποίος ήδη φιλοξενείται στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ακούγονται απίστευτες καταγγελίες.

Πέρα, πάντως, από τις καταγγελίες, είναι κοινό μυστικό, ότι η εξασφάλιση μιας βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στα Τίρανα κοστίζει αρκετά. Οποιον Αλβανό που ζει στην Ελλάδα κι αν ρωτήσει κανείς, θα ακούσει μια παρεμφερή ιστορία, στην οποία θα υπάρχει: Κατ' αρχήν η αδυναμία να εξασφαλίσει βίζα με νόμιμο τρόπο, δεύτερον ο «μεσάζοντας» μεταξύ του αιτούντος και της ελληνικής προξενικής αρχής και η μίζα στο μεσάζοντα, η οποία έλυνε αυτόματα όλα τα προβλήματα σε χρόνο ρεκόρ...

Ταυτόχρονα, με αυτά τα προβλήματα, φαίνεται πως έβρισκαν «λύση» και τα οικονομικά «προβλήματα» αυτών που αποτελούν το παράνομο κύκλωμα, καθώς ο μέχρι στιγμής τζίρος που έχουν κάνει στην αλβανία, με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς ξεπερνά τα τριακόσια εκατομμύρια δολάρια!

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο ΣΥΝ

Η εκλογική διακήρυξη και η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το σχεδιασμό, προγραμματισμό και συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν και την προχτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, η οποία όμως δεν επεκτάθηκε εξαιτίας της απουσίας αρκετών μελών, που αποδίδεται στον... ιό της γρίπης.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, αφού η εκτίμηση που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος είναι ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προετοιμάζεται αναλόγως.

Η «είδηση» από τη συνεδρίαση της ΠΓ είναι η διάθεση που εξέφρασαν τέσσερα μέλη της (Ν. Μπίστης, Θ. Μαργαρίτης, Σπ. Λυκούδης και Ν. Θεοδωρακοπούλου) να συμμετάσχουν στην εκλογική επιτροπή, γεγονός που αυτόματα αποκλείει την κάθοδό τους ως υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα, στις επικείμενες εκλογές. Να υπενθυμίσουμε ότι στην εκλογική επιτροπή θα συμμετάσχουν στελέχη που δε θα είναι υποψήφιοι, ενώ επικεφαλής έχουν τεθεί οι Στ. Πιτσιόρλας και Ν. Χουντής.

Τέλος, αποφασίστηκε το εκλογικό συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί στις 28 - 29 Γενάρη. Το συνέδριο θα εγκρίνει το τελικό κείμενο της εκλογικής διακήρυξης και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Συνασπισμού.

ΕΓ ΠΑΣΟΚ
«Προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές»

Το συνέδριο θέσεων του ΠΑΣΟΚ που έχει προαναγγελθεί για τις αρχές Φλεβάρη - και για το οποίο φερόταν ότι θα ζητήσει την αναβολή του ο Α. Τσοχατζόπουλος - θα διεξαχθεί κανονικά, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, που έγιναν σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης του ΕΓ του κόμματός του.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του προετοιμάζεται για τις εκλογές και πως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός στον κομματικό μηχανισμό. Οσο για την κυβέρνηση υποστήριξε ότι προχωρά με στόχο την ολοκλήρωση του έργου της και πρόταξε για μια ακόμα φορά την επίτευξη του «εθνικού στόχου» της ΟΝΕ. Επίσης, ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στα περί «διεύρυνσης» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η τελευταία δεν αφορά μόνο «ηχηρά» ονόματα αλλά οποιονδήποτε συμφωνεί με το κυβερνών κόμμα καθώς και ότι αυτή η σύμπλευση δε σημαίνει ότι θα είναι αποκλειστικά εκλογική.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, όπου επαναλαμβάνεται η παλιότερη εικόνα με την «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα να καταγγέλλει την πλειοψηφία ότι προχωρά σε εναντίον της μεθοδεύσεις ενόψει του συνεδρίου της οργάνωσης, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το θέμα δεν απασχόλησε το ΕΓ και πως το όλο ζήτημα αφορά αποκλειστικά τη Νεολαία του κόμματος. Η συνεδρίαση του ΕΓ συνεχιζόταν μέχρι αργά.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Στην τελική ευθεία η πρόταση νόμου

Συναντήθηκαν χτες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, η πρόταση νόμου, την οποία θα προσυπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων Ορέστη Κολοζώφ, Φώτη Κουβέλη και Αναστασίου Ιντζέ, που έγινε χθες βράδυ στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, στο Κοινοβούλιο. Επισημάνθηκε ότι απέναντι στο θέμα της απλής αναλογικής θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές, ενώ θα επιδιωχτεί και η στήριξη του αιτήματος από κοινωνικούς φορείς. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, «από σήμερα (σ.σ. χθες) μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα ζητήματα είναι καθαρά τεχνικά, με την έννοια ότι πρέπει να διαμορφώσουμε το τελικό κείμενο, αφού προηγουμένως έχουμε συμφωνήσει στον πυρήνα της πρότασής μας. Και πυρήνας της πρότασής μας είναι η καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής. Δηλαδή, του εκλογικού συστήματος, που αποτυπώνει με συνέπεια και ακρίβεια τους εκλογικούς συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία». Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι «δουλέψαμε επίμονα για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ελπίζω ότι, όταν θα δει το φως της δημοσιότητας, θα ικανοποιεί το κοινό αίσθημα όλων αυτών που αγωνίζονται για την απλή αναλογική».

Αναχώρησε χθες για το Ανόι, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στο 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νεολαίας Βιετνάμ και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ, που θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Βιετνάμ, στις 14 - 17 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ