ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα

Δυναμικά ξεκίνησαν τη χρονιά οιμαθητές
Δυναμικά ξεκίνησαν τη χρονιά οιμαθητές
Με ιδιαίτερο παλμό, δυναμικότητα και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκε χτες το πρώτο μαθητικό συλλαλητήριο για τη χρονιά.Οι μαθητές της Αθήνας, μαζί με τους απεργούς εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους φοιτητές, σπουδαστές και γονείς, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα Προπύλαια.

Λίγο μετά τις 11.30, τα νεανικά μπλόκα ξεχύθηκαν στο δρόμο και η διαδρομή που ακολούθησαν γνωστή: Προπύλαια, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Σύνταγμα, Φιλελλήνων, Βουλής και ξανά στην Πανεπιστημίου.

Παρά την απειλή των απουσιών, τα αλλεπάλληλα διαγωνίσματα που χτες την ημέρα του συλλαλητηρίου υποχρεώθηκαν οι καθηγητές τους να βάλουν, αλλά και το τσουχτερό κρύο, οι μαθητές έδωσαν δυναμικό «παρών», απαιτώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων, αλλά και το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Αυτά που απαίτησαν οι μαθητές και σ' αυτό το συλλαλητήριο ήταν χρόνια αιτήματα, αλλά και συνάμα επίκαιρα: «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και προειδοποιούσαν ότι: «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά», καλώντας συγχρόνως: «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Δυναμική ήταν και η παρουσία των φοιτητών και των σπουδαστών, που φώναζαν ότι «Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, μας θέλουνε αμόρφωτους για τσάμπα εργασία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ήταν ιδιαίτερα έντονη, «πολιορκώντας», τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και τη Βουλή. Και η απάντηση των διαδηλωτών ήταν άμεση: «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός».

Ιδιαίτερα καυστικοί οι μαθητές και σε αυτή την πορεία. Περνώντας έξω από το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης στην Πανεπιστημίου, βροντοφώναζαν «Γιαννόπουλε στο λέμε με τούτη την πορεία, σκυλάδικο δεν είναι τα σχολεία», ενώ αυτό που «έκλεψε την παράσταση», σατιρίζοντας τη στάση, αλλά και τη δράση του υπουργού Δικαιοσύνης, ήταν: «Γιαννόπουλε φασίστα, το μέλλον είναι της νέας της γενιάς» και αμέσως η πρόκληση προς αυτόν (τι άλλο;) να τους κάνει μήνυση.

Φτάνοντας η πορεία στο Σύνταγμα, στο ύψος της Μητροπόλεως, το σύνθημα που ακούστηκε και ξανακούστηκε ήταν «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας». Και τα μηνύματα που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας πολλά. Παραθέτουμε ένα μήνυμα που ακούστηκε από έναν μαθητή: «Πέρσι ο υπουργός Παιδείας έμεινε μετεξεταστέος. Φέτος θα μείνει στον "τόπο"».

Αντιπροσωπεία των μαθητών από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο υπουργείο Παιδείας. «Μια χρονιά έκλεισε με τους μαθητές να βρίσκονται στον δρόμο και να διεκδικούν. Μια νέα χιλιετία έρχεται και βρίσκει πάλι τους μαθητές στον δρόμο. Παρά τις απουσίες, την τρομοκρατία στα σχολεία μας, βρεθήκαμε πάλι εδώ, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων είναι πάρα πολλά», τόνισε στη συνέχεια η Τόνια Ανδρομανέσκου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Σχετικά με τη συνέχεια των αγώνων, είπε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως συναυλίες, τοπικές κινητοποιήσεις και όπως χαρακτηριστικά είπε θα κάνουν «ό,τι μπορούν να φανταστούν τα νεανικά μυαλά των μαθητών. Φαντασία, άλλωστε, έχουν».

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Δράμα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας πολύμορφα τον αγώνα τους, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, διεκδικώντας ένα σχολείο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και του τόπου και δε θα υψώνει φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία, υψώνοντας στην κεφαλή της ένα πανό με το σύνθημα «Ο ιός πρωτοχτύπησε το 1997» και ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας τους συνεχίζεται, υποκινούμενος από τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, από τις τραγικές συνέπειες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Υποκινούμενος από το ίδιο το πείσμα των μαθητών να διεκδικούν τη δημοκρατία μέσα και έξω από τα σχολεία.

Το Συντονιστικό των μαθητών θα πραγματοποιήσει συνέλευση την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχεια του αγώνα και τη μορφή των επόμενων κινητοποιήσεών τους. Ενώ, στο μεταξύ, καλεί τους μαθητές, να συνεχίσουν μαζικά, ενωτικά και συντονισμένα τις κινητοποιήσεις τους σε κάθε δήμο, σε κάθε πόλη.

Στη Δράμα, οι μαθητές τεσσάρων σχολείων διοργάνωσαν συναυλία διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας με τραγούδια και σκετς τη δράση του εισαγγελέα Γ. Σιώπη, ο οποίος, εφαρμόζοντας πιστά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάλεσε για ανάκριση 80 και πλέον μαθητές, μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων, που μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα τελούσαν υπό κατάληψη.

Την πρωτοβουλία είχε το Μουσικό Λύκειο της πόλης, οι μαθητές του οποίου παρουσίασαν τα τραγούδια, αλλά και έγραψαν και παρουσίασαν τα σκετς, προβάλλοντας τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και διακωμωδώντας κυβέρνηση και εισαγγελέα. Στη συναυλία διαμαρτυρίας πήραν μέρος εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και πλήθος κόσμου, ο οποίος αγκάλιασε τα αιτήματα των μαθητών.

Οι μαθητές με τα πρωτότυπα σκετς κατήγγειλαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που τους πετάει έξω από το σχολείο, τον υπερπληθυσμό μέσα στα τμήματα (35 μαθητές), που καθιστά αδύνατη την ουσιαστική διδασκαλία και εξέτασή τους.

Να σταματήσουν οι διώξεις μαθητών

Αγωνιστής μαθητής στην Πάτρα κινδυνεύει να χάσει τη χρονιά του λόγω του εκδικητικού μένους του λυκειάρχη. Για το θέμα κατατέθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, έχει αποτέλεσμα να «ξεψαρώνουν» και διάφοροι θιασώτες της αντιμεταρρύθμισης και να «μοιράζουν ποινές» στους αγωνιζόμενους μαθητές. Κραυγαλέο παράδειγμα η αυθαιρεσία του διευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου Πάτρας, που «εκδικείται» με εξαήμερη αποβολή μαθητή, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της πόλης. Το θέμα αυτό φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

«Είναι γνωστό ότι οι μαθητές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους για να μην εφαρμοστούν οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Φαίνεται ότι το «ιδιώνυμο» που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει το κίνημα των μαθητών έχει «ανοίξει την όρεξη» σε ορισμένους διευθυντές σχολείων που προχωρούν σε διώξεις μαθητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις», αναφέρει η Ερώτηση και υπογραμμίζει «το πιο κραυγαλέο παράδειγμα στην πόλη της Πάτρας, σημειώθηκε από το διευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου κ. Δασούκλη, ο οποίος προχώρησε, όχι τυχαία, στην αποβολή του μαθητή Ηλία Πελεκούδα, μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Πάτρας. Η αποβολή των 6 ημερών, επιβλήθηκε χωρίς τη συμφωνία του συλλόγου των καθηγητών του σχολείου. Η ποινή αυτή είναι άδικη, εκδικητική και αντιπαιδαγωγική, γιατί αν ισχύσει ο μαθητής χάνει τη χρονιά του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό εάν προτίθεται να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών και να ανακληθεί η άδικη και εκδικητική «ποινή» που επιβλήθηκε από τον διευθυντή του σχολείου στον μαθητή Ηλία Πελεκούδα.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Σε κατάληψη του Προξενείου προχώρησαν οι γονείς

Απαντούν δυναμικά στον εμπαιγμό των αρμοδίων

Απτόητοι συνεχίζουν τον αγώνα προχωρώντας σε κατάληψη επ' αόριστον του Γενικού Ελληνικού Προξενείου στο Μόναχο, οι γονείς των μαθητών του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου (στη Riesstrasse 50), δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη δεχτούν τον εμπαιγμό που υφίστανται τόσο από το Προξενείο όσο και από τους εκπροσώπους της Αβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας στη Γερμανία. Ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα 400 παιδιά τους, που είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα σε κτίριο ακατάλληλο για την υγεία τους. Υπενθυμίζουμε, όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ότι στη μόνωση του κτιρίου έχει εντοπιστεί επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία, το PCB.

Οι γονείς από προχτές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Προξενείο και απαίτησαν να γίνουν συναντήσεις με τους αρμόδιους από όλες τις πλευρές για να βρεθεί άμεση λύση μεταστέγασης. Από αυτές δε βγήκε καμία απολύτως δέσμευση μέχρι αργά προχθές το βράδυ και έτσι οι γονείς αποφάσισαν χθες το πρωί να προχωρήσουν μαζικά σε κατάληψη του Προξενείου. Επίσης οι συναντήσεις που έγιναν χθες με τον υποπρόξενο κ. Ρήγα όσο και με τον πρόξενο κ. Πετρόβα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Οι γονείς δεν ανέχονται, όπως δηλώνουν, την κοροϊδία και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Απαιτούν επίσης από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες του και προχωρούν σε ενημέρωση της κοινής γνώμης στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα.

Σημειώνουνε ότι ήδη το ΚΚΕ με ερώτησή του προς τον υπουργό, έφερε το θέμα στη Βουλή και απαιτεί να βρεθεί άμεση λύση.

Θα τα ξαναπούμε...

Ισως η επόμενη φορά που θα αντηχήσει το «κάτσε καλά Γεράσιμε» να είναι πάλι στα Προπύλαια, ίσως να ακουστεί και σε κάποιους συνοικιακούς δρόμους, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και εκείνες οι στιγμές που τα συνθήματα, οι ανυπόταχτες φωνές των δεκαεξάρηδων θα μπλεχτούν με τις νότες κάποιου συγκροτήματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι νεανικές κραυγές για δημόσια, δωρεάν παιδεία θα ακουστούν πολλές φορές ακόμα. Η ανάγκη για ένα δημιουργικό σχολείο θα ξεχειλίζει πάλι στις σχολικές αίθουσες.

«Δεν το βάζουμε κάτω ό,τι και αν κάνουν. Είμαστε νέοι και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα που μας έχουν πάρει με το έτσι θέλω. Θα τα ξαναπούμε. Θα τα πούμε στις πορείες, θα τα λέμε στα συνθήματά μας, στις καταλήψεις που ίσως κάνουμε. Η βεντέτα των 16άρηδων με τον υπουργό Παιδείας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι να αναδειχτεί ο νικητής και σίγουρα θα είμαστε εμείς», υπογράμμισε η Χαρά, από το 44ο Λύκειο Γκράβας.

Για την ανάγκη να καταλάβουν όλοι, ότι οι μαθητές έχουν δίκιο, μίλησε ο Στράτος. «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και όλος ο λαός πρέπει να αγωνιστεί μαζί μας. Η συνέχεια θα είναι πιο δυναμική».

Από τη μαχητική πορεία που έγινε χτες, δεν μπορούσαν να λείπουν και οι μαθητές του γυμνασίου. Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: «Ολα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας, σε λίγα χρόνια. Γι' αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό του Λυκείου, παλεύουμε για το μέλλον μας. Παλεύουμε για να μη φτάσουμε στην Α' Λυκείου και δίνουμε 200 και 300 χιλιάρικα σε φροντιστήρια», είπε η Δήμητρα Μοντσενίγου. Και συνέχισε: «Είμαστε νέοι και μπορούμε να βάλουμε το μυαλό και τη φαντασία μας, να βρούμε διάφορες μορφές αγώνα, για να καταλάβουν επιτέλους, τόσο ο υπουργός Παιδείας, όσο και η κυβέρνηση ότι ο νόμος αυτός δεν ανταποκρίνεται στα όνειρα, τις ανάγκες και τα ιδανικά μας».

Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και απειλής που επιχείρησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, η μαθητική νεολαία της χώρας μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι το τέλος. Στο πλευρό της στέκονται καθηγητές, γονείς, εργαζόμενοι. Ο Γιάννης Κρεμιτζάς τόνισε ότι: «Δε μας τρομάζει κανένας, δε φοβόμαστε τίποτα. Απόδειξη για όλα αυτά είναι ότι σήμερα, παρά τις απειλές και τα διαγωνίσματα, είμαστε εδώ τόσα άτομα. Μπορεί να μην είμαστε πολλοί, αλλά σίγουρα θα γίνουμε περισσότεροι. Δε μας σταματάει τίποτα».

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Με πρυτανικές εκλογές εκτονώθηκε η κατάσταση

Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις διοικητικές αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου , φαίνεται πως έδωσε η σύγκλητος του ιδρύματος, που συνεδρίασε χθες, με την απόφασή της να μη διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 18/1, εκλογές για τη θέση του αντιπρύτανη, αλλά να γίνουν πρυτανικές εκλογές για την εκλογή συνολικά νέου πρυτανικού σχήματος.

Η σύγκλητος έκανε δεκτή την παραίτηση του πρύτανη κ. Ηλία Σιδηρόπουλου, που τις επόμενες μέρες θα καταθέσει στον υπουργό Παιδείας και παράλληλα, πρόκειται να παραιτηθεί ο αντιπρύτανης κ. Γ. Κουκουλές και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις κ. Παπαστάμου και Παλάσκας, θα αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους. Η ημερομηνία διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών θα οριστεί, αφού επικυρωθούν οι παραιτήσεις από τον υπουργό και δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

θυμίζουμε ότι ο πρύτανης κ. Σιδηρόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Παιδείας στις 23/12/99, την οποία ανακάλεσε στις 29 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγος της παραίτησής του ήταν η «ανάπτυξη ανεξέλεγκτων δυνάμεων αναταραχής στο ίδρυμα», με αφορμή την προκήρυξη εκλογών για την πλήρωση της θέσης του Αντιπρύτανη Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που έμεινε κενή μετά το θάνατο του κ. Φαρμακίδη. Οπως υπαινίχθηκε και ο πρύτανης, η ουσιαστική αιτία την αναταραχής έχει να κάνει με την κατανομή των παχυλών κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ, απ' όπου θα χρηματοδοτηθούν και τα νέα τμήματα, που πρόκειται να ιδρυθούν στην Πάντειο.

Στις 7/1 ακολούθησε η απόσυρση της υποψηφιότητας για τη θέση του Αντιπρύτανη από την κα Μ. Αντωνοπούλου, την οποία όπως φαίνεται υποστήριζε ο κ. Σιδηρόπουλος. Ενώ την ίδια μέρα, ο κ. Σιδηρόπουλος με ένα νέο κείμενο που απευθύνονταν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, έκανε εκ νέου γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Αυτό το κείμενο έκανε αποδεκτό χθες η Σύγκλητος και οδήγησε σε εκτόνωση την έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙ Α ΙΕΚ
Πηγαίνουμε με αισιοδοξία στις εκλογές

Μαζική ήταν η συμμετοχή των σπουδαστών από ιδιωτικές σχολές, στη Γενική Συνέλευση που έκανε ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και έγινε χτες το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός των εκλογών του Συλλόγου, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν μετά τις 20 Φεβρουαρίου . Οπως επισήμαναν τα μέλη του, αυτή τη φορά ο Σύλλογος πηγαίνει στις εκλογές με αισιοδοξία. Αμεσο πλάνο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε σχέση με πέρυσι. Ενώ κύριος σκοπός των εκλογών είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστές στους σπουδαστές οι θέσεις του Συλλόγου, ώστε «να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματά μας στη δημόσια δωρεάν παιδεία και την εργασία».

O Σύλλογος θέτει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του, τη δημιουργία ομάδων σπουδαστών ανά σχολή. Ετσι οι θέσεις του Συλλόγου θα γίνονται πιο εύκολα γνωστές. Συνάμα οι ομάδες αυτές θα παίρνουν πρωτοβουλίες για πολιτιστικά, οικολογικά και άλλα θέματα.

Ηδη το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος έχει προχωρήσει στο μάζεμα των υπογραφών για πάγωμα των διδάκτρων, το οποίο θα παραταθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι υπογραφές θα δοθούν στο υπουργείο Εμπορίου με παράσταση διαμαρτυρίας.

Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση

Ολοι οι απόφοιτοι Λυκείου να αποκτούν δημόσια, δωρεάν επαγγελματική μόρφωση, είναι το κύριο αίτημα της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ σήμερα στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος).

Στόχος της Γενικής Συνέλευσης είναι η συλλογική δράση όλων των σπουδαστών, για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής μόρφωσης - κατάρτισης, αλλά και η παραπέρα μαζικοποίηση του Συλλόγου.

Αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας

Το γνωστό σκηνικό με τα ΜΑΤ από τη μία πλευρά και τους κουκουλοφόρους από την άλλη, επιχειρήθηκε να στηθεί και χτες στο κέντρο της Αθήνας. Είχε τελειώσει το μαθητικό συλλαλητήριο, όταν ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων μπήκε στο Πολυτεχνείο, στην Πατησίων, και επιδόθηκε στο γνωστό έργο να σπάει και να καίει. Το «παιχνιδάκι» στήθηκε και ήταν αρκετό για να βρουν «τροφή» τα κανάλια, που όχι τυχαία συσχέτιζαν τα στημένα επεισόδια με την κινητοποίηση των μαθητών.

Οι λίγοι νεαροί που είτε δρούσαν με σχέδιο είτε παρασύρθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν για το όλο σκηνικό στην προσπάθεια μιας ακόμα προβοκάτσιας. Ταμπουρωμένοι μέσα στο Πολυτεχνείο, πετούσαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, ενώ πέταξαν κάποιες «μολότοφ» και έκαψαν ένα παρακείμενο αυτοκίνητο. Τελικά, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, συλληφθήκανε 21 άτομα και μετά από έρευνα αποφασίστηκε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 11 νεαρών, οι οποίοι κατηγορούνται για φθορές, εξύβριση, εκτόξευση αντικειμένων κλπ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Aποφασίζουν για κινητοποιήσεις

Την Τετάρτη 19 Γενάρη αποφασίζουν τελικά για τις κινητοποιήσεις τους οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς αναβλήθηκε για εκείνη τη μέρα η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα 15 Γενάρη, γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Μέχρι τότε, συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που συζητούν την πρόταση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για δύο 48ωρες απεργίες στις 27 και 28 Γενάρη και στις 3 και 4 Φλεβάρη με νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 7 Φλεβάρη και με το διεκδικητικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την «Οργανωτική 1» γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που χάραξε τους στόχους πάλης του κλάδου για αυτή τη χρονιά.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι γενικές συνελεύσεις στους Διδασκαλικούς Συλλόγους της χώρας όπου συζητείται η πρόταση του ΔΣ της ΔΟΕ για 24ωρη απεργία στις 27 Γενάρη και 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Φλεβάρη (πρόταση που ψήφισε η πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ). Οι συνελεύσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 17 Γενάρη. Δε θα ακολουθήσει γενική συνέλευση προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων αλλά το ΔΣ της ΔΟΕ θα συνεδριάσει και με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων θα οριστικοποιήσει τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων.

Το κράτος της καταστολής

Σε κάθε λαϊκή διαδήλωση, σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση αυτό που αποδεικνύει καθημερινά η κυβέρνηση, με τη χρήση των δυνάμεων καταστολής, είναι να αποκαλύπτει το αυταρχικό, αντιλαϊκό της πρόσωπο. Οποιος αγωνίζεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, είναι εχθρός και οι αστυνομικές δυνάμεις αυτόματα τίθονται στην υπεράσπιση του «έννομου κράτους», δηλαδή της απαρέγκλιτης εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργάτες, οι συνταξιούχοι το έχουν ζήσει στις πλάτες τους ουκ ολίγες φορές. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει διευρύνει το εύρος της δράσης της. Εχθροί είναι και οι μαθητές και αντιμετωπίζονται με «ιδιώνυμα». Η χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας απέδειξε για άλλη μια φορά του λόγου το αληθές. Το κέντρο είχε πολιορκηθεί από προκλητικά πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξάρτυση, έτοιμες προς δράση. Κάθε στενό και διμοιρία με ΜΑΤ. Κλούβες μπροστά στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή και διάσπαρτοι ασφαλίτες.

Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αποδέσμευση δυνάμεων και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να δοθεί δήθεν η «μάχη κατά της εγκληματικότητας για την προστασία του πολίτη». Περισσότερη λοιπόν καταστολή, αστυνομική τρομοκρατία όλο και πιο συχνή παρουσία στους λαϊκούς αγώνες. Η τακτική αυτή φέρνει παλιές μνήμες, αλλά έχει απαντηθεί επανειλημμένα από αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται.

ΣΠΑΡΤΗ
Αποβολές στην υπηρεσία της αντιμεταρρύθμισης

Φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να κάνουν καθεστώς τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στα σχολεία στην προσπάθειά τους να υπερασπίσουν την καταδικασμένη στην πράξη αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση...

Η αγωνιστική στάση των μαθητών στο 1ο ΤΕΕ Σπάρτης, που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά κάνοντας κατάληψη, ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική για κάποιους, με αποτέλεσμα να επιστρατεύσουν τον αυταρχισμό στην υπηρεσία της αντιμεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο διευθυντής του σχολείου κ. Μαχαίρας, παρουσία εισαγγελέα απείλησε δύο μαθητές, μέλη του δεκαπενταμελούς, ότι αν συνεχιστεί η κατάληψη θα πάνε φυλακή. Στη συνέχεια, με την παύση της κατάληψης, ξεκίνησε να «μοιράζει αποβολές» κυρίως σε μαθητές που πρωτοστατούν στον αγώνα. Μέσα σε δυο μέρες έδωσε 6 αποβολές (!) και μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, οι «κατηγορίες» ήταν ανυπόστατες και δεν προηγήθηκε συζήτηση στο συμβούλιο των καθηγητών. Παράλληλα, δεν αφήνει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους.

Οι μαθητές από τη μεριά τους, δηλώνουν ότι δε θα υποκύψουν στις πιέσεις και τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους και σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ