ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Μάχη χαρακωμάτων» από την κυβέρνηση

Με κάθε μέσο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να «περιφρουρήσει» το νόμο για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ, επιδιώκοντας μέσα από την εφαρμογή του να πετύχει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, που αφορούν στην αναδιάταξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» είναι εξαιρετικά «ευάλωτος» απέναντι στη νομοθεσία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει μια κατάρρευση του νομοθετήματός της και μάλιστα πριν καν εφαρμοστεί. Το στόχο αυτό υπηρετούσε η αποστολή τριμελούς υπουργικής αντιπροσωπεία στην Κομισιόν, η οποία όμως αυτό που κατέδειξε ήταν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα «ασυμβατότητας» του νόμου με το «κοινοτικό δίκαιο». Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, προσπάθησε να προλάβει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, περνώντας το μήνυμα ότι όλα πήγαν καλά για την κυβέρνηση, η οποία τάχα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και χτες, κατηγορώντας για παραπληροφόρηση όσους δεν αποδέχονται ως θέσφατα τις κυβερνητικής «διαβεβαιώσεις».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και την παραδέχεται, έμμεσα πλην σαφώς, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Φώλιας, ο οποίος συμμετείχε στην τριμελή υπουργική επιτροπή που παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης στον επικεφαλής της διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς της Κομισιόν Αλ. Σάουμπ. Μιλώντας χτες στο «Φλας» δεν έκρυψε την αγωνία του για την επικείμενη ετυμηγορία της Κομισιόν, παραδεχόμενος ότι «ασφαλώς και υπάρχουν ανοιχτά» ζητήματα, αναφέροντας συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει το «βασικό μέτοχο» αλλά και το ποσοστό του 1% για το «βασικό μέτοχο». Ο ίδιος μάλιστα δε δίστασε να δηλώσει ότι «στην πράξη το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και του εθνικού συντάγματος», κινούμενος στην αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη κυβερνητική θέση. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να στείλει στην Κομισιόν «τις επόμενες ημέρες ένα κείμενο με τις διευκρινίσεις που αναπτύξαμε προφορικά», σημειώνοντας με νόημα ότι «εγώ δεν προτρέχω», εν αναμονή της γνωμοδότησης της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος «έδειξε» προς την πλευρά των διαπλεκομένων εκδοτικών συμφερόντων, για το θόρυβο που προκλήθηκε. «Μετά από 20 χρόνια δημοσιογραφίας και 5 χρόνια στην πολιτική, είναι η πρώτη φορά που βλέπω το άσπρο να γίνεται μαύρο και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση», δήλωσε με έμφαση.

«Η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και πειθώ, ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί, και το Σύνταγμά μας και η νομοθεσία μας, για την πάταξη της διαπλοκής, συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, συνιστώντας υπομονή, ώστε να φανεί «η απάντηση για το πόσο πειστική υπήρξε η κυβέρνηση».

Την αντίθεσή του για το βασικό μέτοχο επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, εκτιμώντας ότι «έχει σαφώς πολιτικά κριτήρια» και η κυβέρνηση «δεν κοίταξε το κόστος στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε ωστόσο ότι «για τον ΣΕΒ το θέμα αυτό έχει τελειώσει, έχει κλείσει δυστυχώς» και «είναι άλλο ένα εμπόδιο μέσα σε άλλα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τόπο μας», διαπιστώνοντας ότι άλλοι έχουν προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και άλλοι «θα επιλέξουν να κάνουν δουλιές αλλού».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τώρα υπόσχεται «ηθική, δημοκρατική επανάσταση»!

Πρώτα υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «ο απολογισμός της είναι καταθλιπτικός» και έκλεισε με την υπόσχεση ότι το κόμμα του «θα κάνει μία κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης»...

Ο Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή του ομιλία από το Ηράκλειο της Κρήτης, τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στο νησί, προχώρησε σε μια ακατάσχετη δημαγωγία, διανθισμένη από μια ανούσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η εξουσία δεν είναι «αυτοσκοπός» για το κόμμα του και πρόσθεσε ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ δε θα μείνει «παθητικό», γιατί «δεν μπορεί να βλέπει τη χώρα να παίρνει την κατηφόρα».

Χρησιμοποιώντας συνθήματα του παρελθόντος, ισχυρίστηκε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ «είναι να αλλάξει την Ελλάδα, να πάει την Ελλάδα μπροστά». Η... πρόοδος της Ελλάδας σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου περνάει μέσα από την «ανταγωνιστικότητα».

Ο ίδιος χρησιμοποίησε για μια ακόμα μια φορά το παράδειγμα της «οικονομικής απογραφής» και αναφερόμενος στην επανεκλογή των «σοσιαλιστών» στην Πορτογαλία, ανέφερε ότι «πληρώσανε οι νεοσυντηρητικοί τα μικροκομματικά τους παιχνίδια εις βάρος της πορτογαλικής οικονομίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε από αυτή την κίνηση «εμπνεύστηκε» και ο Ελληνας πρωθυπουργός και όπως υποστήριξε ότι «αντί να ασχοληθεί με το να πάει μπροστά η χώρα, ασχολήθηκε με το να γκρεμίσουν ό,τι καλό έκανε το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, επιχειρώντας να εντυπωσιάσει το ακροατήριό του, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Στην Πορτογαλία πήραν την απάντηση. Το ίδιο και στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει στις επόμενες εκλογές αυτήν την πολιτική της απογραφής».

Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση «για τη μείωση των εισοδημάτων κάτω του πληθωρισμού», αλλά την ίδια στιγμή υπεραμύνθηκε τα «ψίχουλα» που έδωσαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του στον ελληνικό λαό. Τα 30 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚΑΣ, ο Γ. Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «μια πραγματική και ειλικρινή προσπάθεια»! Για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις «χειρότερες αδικίες», αποφεύγοντας φυσικά να καταδικάσει τη μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στην ανικανότητα της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει την τεράστια προβολή της χώρας μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004»... Οπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν μια «ιστορική ευκαιρία για να αναδείξουμε τη χώρα μας και να ενδυναμώσουμε τον τουρισμό, τον οικοτουρισμό, την πολιτιστική και αθλητική αγορά».

Αναφερόμενος στο θέμα της Εκκλησίας, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ «καταχράστηκε» τη σχέση της με την Εκκλησία και είπε ότι η ΝΔ «στηρίζει μια σχέση συναλλαγής με την Εκκλησία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «άπλετη διαφάνεια για τη λειτουργία των θεσμών, δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία». Συγχρόνως, επανέφερε τη δική του πρόταση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει δημοψήφισμα «ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για τις νέες σωστές σχέσεις, μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας».

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε μάλιστα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ «να κάνουμε μια δημοκρατική επανάσταση σ' αυτή τη χώρα, ηθική, δημοκρατική επανάσταση, δημοκρατικού εκσυγχρονισμού», η οποία οριοθέτησε ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου του κόμματός του. Θα διαμορφώσουμε, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «μια μεγάλη κοινωνική, πολιτική συμμαχία για συναίνεση»...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Συζήτηση για την πολυφωνία και την ποιότητα των προγραμμάτων

To θέμα της πολυφωνίας και της ποιότητας στα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, κυριάρχησαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία για πρώτη φορά παρέστη ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε μια εφ' όλης της ύλης «εισήγηση» για τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί να μπει στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή εποχή. Αυτό, όπως φαίνεται, θα γίνει μέσα από τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πρώτο θα είναι του υπουργείου Μεταφορών και αναφέρεται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει την ψηφιακή εκπομπή σήματος ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καθώς και τα πάρκα των κεραιών, όπως είπε ο Θ.Ρουσόπουλος. Το δεύτερο, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα αφορά τη συγκέντρωση, τις αδειοδοτήσεις καθώς και ζητήματα του Τύπου και του διαδικτύου. Αλλωστε ο υπουργός Επικρατείας ήδη έχει συναντήσεις με ομόλογούς του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, ενώ όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα μεταβεί στο Παρίσι. Το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι ενώ θα έχει προηγηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφερόμενη στα δελτία ειδήσεων υπογράμμισε ότι τα ιδιωτικά κανάλια αποσιώπησαν το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μιλώντας επίσης για τη συγκέντρωση και τα νέα νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, συνέδεσε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών, λέγοντας ότι όλα είναι «συνάρτηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής» που ακολουθούν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν «στόχο το κέρδος και την επιχειρηματικότητα». Δε θεωρώ είπε ότι «υπάρχει δυνατότητα να μπουν έστω και τυπικοί ή προσχηματικοί φραγμοί σε αυτού του είδους την εκμετάλλευση από την ώρα που είναι ανεκτή». Εθεσε επίσης την ερώτηση ποιο από τα δύο νομοσχέδια θα προηγηθεί, λέγοντας ότι εάν «συζητήσουμε πρώτα τη συγκέντρωση και μετά την ψηφιακή εξέλιξη θα έχουμε διασφαλίσει διά της συγκεντρώσεως τους "ικανούς" να περάσουν στην τεχνολογική εξέλιξη» εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και στο θέμα της μοριοδότησης, υποστήριξε τη συγχώνευση σταθμών ισχυριζόμενος ότι με αυτό το τρόπο θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας. Η «επιχειρηματικότητα» είπε θα «βοηθήσει τις θέσεις εργασίας». Η Λιάνα Κανέλλη φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις δε σημαίνουν διασφάλιση, αλλά απώλεια της εργασίας. Εθεσε επίσης θέμα για την καταβολή, όπως προβλέπει ο νόμος, του 1% για τον κινηματογράφο που δεν καταβάλλεται από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις μιλώντας μάλιστα για «μικρή επανάσταση»!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για το «βασικό μέτοχο» και με αιχμές για τη συνάντηση των υπουργών Θ. Ρουσόπουλου και Πρ. Παυλόπουλου με τον Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σάουμπ. Ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΝ μίλησε για το θέμα της πολυφωνίας, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πολιτική πολυφωνία των ΜΜΕ» και με τον «αποκλεισμό κομμάτων»

Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης και τα μέλη Ρ. Μορώνης και Ν. Κουράκης.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» αναζητά στο δημοψήφισμα

Το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ως μηχανισμού επικύρωσης αντιλαϊκών αποφάσεων εν αγνοία των ενδιαφερομένων, των λαών της Ευρώπης, ομολόγησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα, 9.84». Δεν εξαίρεσε μάλιστα ούτε τον εαυτό του, όντας ευρωβουλευτής για πολλά χρόνια, απ' αυτή τη διαδικασία, όχι βέβαια για λόγους μεταμέλειας, αλλά για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα», αντιμετωπίζοντας την πρόταση σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την πρότερη στάση του Συνασπισμού απέναντι στις ευρωενωσιακές Συνθήκες.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «εγκρίναμε οδηγίες, νόμους της ΕΕ οι οποίοι θα επηρεάζανε πάρα πολύ τους πολίτες και δε γίνονταν αισθητοί παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τη Συνταγματική Συνθήκη, η οποία θα επηρεάσει επί δεκαετίες σε όλα τα βασικά ζητήματα τους Ευρωπαίους πολίτες κι έχει κύρος και ισχύ μεγαλύτερη από τα εθνικά Συντάγματα». Ωστόσο, εν τη ρύμη του λόγου του αποδέχτηκε ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι «δύσκολα έσπασε η άγνοια».

Με τη φράση «είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι σωστό» ο Αλ. Αλαβάνος σχολίασε το επιχείρημα του Κ. Καραμανλή ο οποίος απέρριψε το δημοψήφισμα, λέγοντας πως μέχρι σήμερα η Βουλή αποφασίζει για όλα τα βασικά κείμενα της ΕΕ π.χ. Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Νίκαιας, του Αμστερνταμ κ.ά. Η εκτίμηση αυτή φυσικά δε συνοδεύτηκε από κανενός είδους «αυτοκριτική» για το γεγονός ότι ο ΣΥΝ όχι μόνο αποδεχόταν αυτή τη διαδικασία, αλλά υπερψήφιζε τέτοια κείμενα, τα οποία σήμερα ενσωματώνονται στο «ευρωσύνταγμα» π.χ. Μάαστριχτ. Μάλιστα, ειδικά γι' αυτή τη Συνθήκη είχε ταχτεί και εναντίον της πρότασης του ΚΚΕ τότε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ισως ο πρόεδρος του ΣΥΝ να συμμερίζεται άποψη κορυφαίου στελέχους του κόμματος το οποίο από το βήμα πρόσφατης ΚΠΕ είχε δηλώσει «ποιος θυμάται σήμερα το Μάαστριχτ»...

Ερωτώμενος για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απάντησε προσεκτικά λέγοντας πως είναι μια δύναμη που έχει ρόλο να παίξει, αν και δεν τον προσδιόρισε και πως δεν πρέπει να είναι κανείς μηδενιστής, καθώς από ένα συνέδριο μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Στο πρόσωπο του Αλ. Αλαβάνου η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο στο ζήτημα του «βασικού μετόχου», και ειδικότερα στην παρέμβαση της ΕΕ εναντίον του νόμου, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ «να προσπαθεί να κινήσει την ΕΕ, ώστε να παρέμβει σε κάθε εθνικό μέτρο, το οποίο βάζει κάποιους φραγμούς πραγματικούς, ουσιαστικούς, περιορισμένους στο θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο».

Τέλος, ερωτώμενος για την «ενότητα της αριστεράς» σε σχέση με το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Αλ. Αλαβάνος ισχυρίστηκε πως αποτελεί «παθολογικό πρόβλημα ο κατακερματισμός», προσεγγίζοντας εντελώς επιπόλαια ένα ζήτημα που άπτεται των βαθιών πολιτικοϊδεολογικών διαφορών μεταξύ του ΚΚΕ και όσων δυνάμεων αυτοπροσδιορίζονται «αριστερές», έχοντας όμως όχι μόνο θέση αλλά και πράξη να επιδείξουν κάθε άλλο παρά αριστερή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υποχρέωση της Τουρκίας η υπογραφή του Πρωτοκόλλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μονογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι υποχρέωση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν, η οποία, όπως είπε, έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε στον κ. Ρεν και τα θέματα του εποικισμού και του οικοδομικού οργασμού στα Κατεχόμενα και είπε ότι έχει υποβληθεί και γραπτό υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και των αποφάσεων της 17ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις από πλευρές της Τουρκίας είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα κράτη - μέλη και οι υποψήφιες χώρες.

Ετοιμάζουν πρωτοβουλίες οι Βρετανοί

Την πεποίθηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει παράθυρο για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Ντόναλντ Αντερσον. Δήλωσε ακόμα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση, για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου.

Εξάλλου χτες η υφυπουργός Εξωτερικών Σίμονς υποστήριξε ότι το θέμα των απευθείας πτήσεων βρετανικών αεροσκαφών προς και από τα κατεχόμενα αεροδρόμιο - κάτι που αν γίνει οπωσδήποτε αναβαθμίζει πολιτικά τον «Αττίλα» - είναι πολύπλοκο. Σημείωσε ότι τα δικαιώματα και οι ευθύνες των κρατών, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για την πολιτική αεροπορία, πρέπει να συμβιβαστούν με τη μοναδική περίπτωση, όπως τη χαρακτήρισε, της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιτίθεται στις απευθείας πτήσεις στο βόρειο μέρος της νήσου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει αποτέλεσμα για το θέμα. Ακόμα υποστήριξε ότι η πολιτική της Βρετανίας επί του θέματος αφορά τη στήριξη των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου και αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνει τη μείωση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, υποστήριξε ότι η προετοιμασία του βορρά, όπως χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα, για πλήρη συμμετοχή στην ΕΕ, είναι σημαντικό στοιχείο στήριξης των προσπαθειών για λύση. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία επιχορηγεί προγράμματα στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανενώνοντας την Ευρώπη».

Στο μεταξύ στα Κατεχόμενα συνεχίζονται οι διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης. Η εντολή για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης θα δοθεί από το Ραούφ Ντενκτάς μετά τη σύγκληση της ψευδοβουλής, σε περίπου δέκα ημέρες και την ορκωμοσία των λεγόμενων βουλευτών. Ο νικητής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του, φέρεται να συζητά με τον ηγέτη του τρίτου κόμματος, τον υιό Ντενκτάς, Σερντάρ, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ