Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» αναζητά στο δημοψήφισμα

Το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ως μηχανισμού επικύρωσης αντιλαϊκών αποφάσεων εν αγνοία των ενδιαφερομένων, των λαών της Ευρώπης, ομολόγησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα, 9.84». Δεν εξαίρεσε μάλιστα ούτε τον εαυτό του, όντας ευρωβουλευτής για πολλά χρόνια, απ' αυτή τη διαδικασία, όχι βέβαια για λόγους μεταμέλειας, αλλά για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα», αντιμετωπίζοντας την πρόταση σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την πρότερη στάση του Συνασπισμού απέναντι στις ευρωενωσιακές Συνθήκες.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «εγκρίναμε οδηγίες, νόμους της ΕΕ οι οποίοι θα επηρεάζανε πάρα πολύ τους πολίτες και δε γίνονταν αισθητοί παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τη Συνταγματική Συνθήκη, η οποία θα επηρεάσει επί δεκαετίες σε όλα τα βασικά ζητήματα τους Ευρωπαίους πολίτες κι έχει κύρος και ισχύ μεγαλύτερη από τα εθνικά Συντάγματα». Ωστόσο, εν τη ρύμη του λόγου του αποδέχτηκε ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι «δύσκολα έσπασε η άγνοια».

Με τη φράση «είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι σωστό» ο Αλ. Αλαβάνος σχολίασε το επιχείρημα του Κ. Καραμανλή ο οποίος απέρριψε το δημοψήφισμα, λέγοντας πως μέχρι σήμερα η Βουλή αποφασίζει για όλα τα βασικά κείμενα της ΕΕ π.χ. Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Νίκαιας, του Αμστερνταμ κ.ά. Η εκτίμηση αυτή φυσικά δε συνοδεύτηκε από κανενός είδους «αυτοκριτική» για το γεγονός ότι ο ΣΥΝ όχι μόνο αποδεχόταν αυτή τη διαδικασία, αλλά υπερψήφιζε τέτοια κείμενα, τα οποία σήμερα ενσωματώνονται στο «ευρωσύνταγμα» π.χ. Μάαστριχτ. Μάλιστα, ειδικά γι' αυτή τη Συνθήκη είχε ταχτεί και εναντίον της πρότασης του ΚΚΕ τότε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ισως ο πρόεδρος του ΣΥΝ να συμμερίζεται άποψη κορυφαίου στελέχους του κόμματος το οποίο από το βήμα πρόσφατης ΚΠΕ είχε δηλώσει «ποιος θυμάται σήμερα το Μάαστριχτ»...

Ερωτώμενος για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απάντησε προσεκτικά λέγοντας πως είναι μια δύναμη που έχει ρόλο να παίξει, αν και δεν τον προσδιόρισε και πως δεν πρέπει να είναι κανείς μηδενιστής, καθώς από ένα συνέδριο μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Στο πρόσωπο του Αλ. Αλαβάνου η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο στο ζήτημα του «βασικού μετόχου», και ειδικότερα στην παρέμβαση της ΕΕ εναντίον του νόμου, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ «να προσπαθεί να κινήσει την ΕΕ, ώστε να παρέμβει σε κάθε εθνικό μέτρο, το οποίο βάζει κάποιους φραγμούς πραγματικούς, ουσιαστικούς, περιορισμένους στο θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο».

Τέλος, ερωτώμενος για την «ενότητα της αριστεράς» σε σχέση με το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Αλ. Αλαβάνος ισχυρίστηκε πως αποτελεί «παθολογικό πρόβλημα ο κατακερματισμός», προσεγγίζοντας εντελώς επιπόλαια ένα ζήτημα που άπτεται των βαθιών πολιτικοϊδεολογικών διαφορών μεταξύ του ΚΚΕ και όσων δυνάμεων αυτοπροσδιορίζονται «αριστερές», έχοντας όμως όχι μόνο θέση αλλά και πράξη να επιδείξουν κάθε άλλο παρά αριστερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ