Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Προκαταρκτική εξέταση και για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στα παραδικαστικά κυκλώματα ενέχονται και ιατροδικαστές και άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών

Μια γενικευμένη διαφθορά που αγγίζει όλο το πολιτικό σύστημα αναδεικνύεται αυτές τις ημέρες. Η υπόθεση με τους επίορκους δικαστές, τα παραδικαστικά κυκλώματα και τη δυσώδη κατάσταση στην Εκκλησία παίρνει μορφή χιονοστιβάδας και επεκτείνεται παντού (σε αστυνομικούς, ιατροδικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικούς κλπ.), με τις αποκαλύψεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Οπως έλεγε χτες ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, «έχουν ανοίξει τα στόματα και όλοι μιλούν για όλα».

Αυτή τη στιγμή πλέον ελέγχονται δικαστικοί λειτουργοί μέχρι και στο «ρετιρέ» της Δικαιοσύνης, καθώς στο «μικροσκόπιο» του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκεται μέχρι και αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βέβαια, η ηγεσία της Δικαιοσύνης σε κάθε ευκαιρία διατείνεται πως το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο»...

Θα φτάσουμε όσο ψηλά χρειαστεί, δήλωσε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός. «Τις επόμενες ημέρες θα δείτε και άλλα ονόματα επίορκων δικαστικών» προανήγγειλε ο κ. Λινός. Ανέφερε ότι στον Αρειο Πάγο έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες που ερευνώνται και υπογράμμισε ότι η έρευνα θα φτάσει όσο ψηλά χρειαστεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε χτες εγγράφως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντ. Πλωμαρίτη, σχετικά με τις συνθήκες χρέωσης στον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο, αίτησης αναίρεσης που αφορούσε τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη σε διαφορά με τον καθηγητή Ξεν. Παπαχαραλάμπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση αναίρεσης είχε χρεωθεί αρχικά στον Δ. Ζυγούρη (σήμερα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) με την... υπόδειξη να την ασκήσει, αλλιώς να παραδώσει τη δικογραφία στον Αντ. Πλωμαρίτη. Ομως, ο Δ. Ζυγούρης δεν άσκησε την αναίρεση (για αδίκημα εξύβρισης και δυσφήμισης), ενώ στη δικογραφία σημειώθηκε κώλυμα, αν και ο ίδιος ο εισαγγελέας Δ. Ζυγούρης ποτέ δε δήλωσε κώλυμα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός μετά τη συνάντησή του με τα προεδρεία των πέντε δικαστικών Ενώσεων δήλωσε ότι ο έλεγχος αφορά όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ακόμη και αν υπάρξουν υποψίες και για στενούς του συνεργάτες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι καθημερινά φτάνουν καταγγελίες και αναφορές και πως δεν είναι μόνο αυτές που αποκάλυψε ο Τύπος, αλλά και άλλες που θα προκύψουν από την έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Ανέφερε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να αισθάνονται αιχμάλωτοι των ΜΜΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του Τύπου ήταν σε σωστή κατεύθυνση.

Σχετικά με τον δικαστικό λειτουργό που κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά τα ραντεβού τα είχε κλείσει ο έγκλειστος πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, φέρεται να είναι ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Γερ. Διονυσάτος, ενώ χτες διευκρινίστηκε ότι ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός δεν κατέθεσε αυτοβούλως το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Για την υπόθεση με τους επίορκους δικαστές και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος αμέσως μετά τη συνάντηση με τα προεδρεία των δικαστικών Ενώσεων δήλωσε ότι τα θεσμικά όργανα θα αντιμετωπίσουν τους συναδέλφους με τον «προσήκοντα τρόπο».

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται για τα παραδικαστικά κυκλώματα όπου εμφανίζονται να ενέχονται ιατροδικαστές και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου βρίσκονται υποθέσεις ναρκωτικών, όπου έμποροι ναρκωτικών «έπεφταν στα μαλακά» και αποφυλακίζονταν με δικαστικές αποφάσεις, ως απλοί χρήστες!

Το κύκλωμα, σύμφωνα με εισαγγελικές πληροφορίες, λειτουργούσε ως εξής: Ανδρες της Δίωξης Ναρκωτικών και ιατροδικαστές συνέδραμαν - όχι βέβαια με το αζημίωτο - για την αποφυλάκιση των εμπόρων των ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεταν ότι οι έμποροι ναρκωτικών ήταν πληροφοριοδότες της Αστυνομίας, ενώ οι ιατροδικαστές με εκθέσεις καρμπόν ισχυρίζονταν ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες. Ετσι, ακολουθούσαν οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες «βαπτίζονταν» χρήστες οι έμποροι ναρκωτικών.

Αλλη μια υπόθεση που απασχολεί τον Αρειο Πάγο είναι οι... δραστηριότητες της πρωτοδίκη Αντ. Ηλία κατά τη διάρκεια που υπηρετούσε στη Θήβα, αλλά και η μεγάλη υπόθεση της δασικής έκτασης 622 στρεμμάτων στην περιοχή Αιξωνή της Γλυφάδας. Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση ερευνάται διεξοδικά, λόγω της σοβαρότητάς της.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών, (στην έδρα ήταν η πρωτοδίκης Αντ. Ηλία) με απόφασή του διέταξε τον υποθηκοφύλακα Γλυφάδας να μεταγράψει δασική έκταση ως μη δασική, ενώ η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το Εφετείο. Δικηγόρος σ' αυτή την υπόθεση ήταν ο Γ. Σταμούλης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Αντ. Ηλία στη διάρκεια που υπηρετούσε στη Θήβα είχε στενές σχέσεις με δικηγόρο της Θήβας, ενώ ελέγχεται ότι εξέδιδε αποφάσεις που ευνοούσαν το δικηγόρο φίλο της. Να σημειωθεί ότι τα τυχόν αδικήματα σ' αυτή την περίπτωση έχουν παραγραφεί αλλά είναι ενδεικτικό πως απονέμεται η Δικαιοσύνη.

Η Αντ. Ηλία ελέγχεται και για την περίοδο που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες (τέσσερα χρόνια) και ερευνάται από ποιο πολιτικό πρόσωπο είχε κάλυψη.

Τέλος, χτες ο Γ. Τριανταφυλλάκης απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, κατέθετε επί τρεισήμισι ώρες στην εισαγγελέα Ελ. Σωτηροπούλου και όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους έχει χιλιάδες πράγματα να πει και θα κληθεί να καταθέσει και άλλες φορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ