Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Συζήτηση για την πολυφωνία και την ποιότητα των προγραμμάτων

To θέμα της πολυφωνίας και της ποιότητας στα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, κυριάρχησαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία για πρώτη φορά παρέστη ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε μια εφ' όλης της ύλης «εισήγηση» για τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί να μπει στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή εποχή. Αυτό, όπως φαίνεται, θα γίνει μέσα από τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πρώτο θα είναι του υπουργείου Μεταφορών και αναφέρεται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει την ψηφιακή εκπομπή σήματος ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καθώς και τα πάρκα των κεραιών, όπως είπε ο Θ.Ρουσόπουλος. Το δεύτερο, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα αφορά τη συγκέντρωση, τις αδειοδοτήσεις καθώς και ζητήματα του Τύπου και του διαδικτύου. Αλλωστε ο υπουργός Επικρατείας ήδη έχει συναντήσεις με ομόλογούς του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, ενώ όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα μεταβεί στο Παρίσι. Το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι ενώ θα έχει προηγηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφερόμενη στα δελτία ειδήσεων υπογράμμισε ότι τα ιδιωτικά κανάλια αποσιώπησαν το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μιλώντας επίσης για τη συγκέντρωση και τα νέα νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, συνέδεσε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών, λέγοντας ότι όλα είναι «συνάρτηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής» που ακολουθούν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν «στόχο το κέρδος και την επιχειρηματικότητα». Δε θεωρώ είπε ότι «υπάρχει δυνατότητα να μπουν έστω και τυπικοί ή προσχηματικοί φραγμοί σε αυτού του είδους την εκμετάλλευση από την ώρα που είναι ανεκτή». Εθεσε επίσης την ερώτηση ποιο από τα δύο νομοσχέδια θα προηγηθεί, λέγοντας ότι εάν «συζητήσουμε πρώτα τη συγκέντρωση και μετά την ψηφιακή εξέλιξη θα έχουμε διασφαλίσει διά της συγκεντρώσεως τους "ικανούς" να περάσουν στην τεχνολογική εξέλιξη» εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και στο θέμα της μοριοδότησης, υποστήριξε τη συγχώνευση σταθμών ισχυριζόμενος ότι με αυτό το τρόπο θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας. Η «επιχειρηματικότητα» είπε θα «βοηθήσει τις θέσεις εργασίας». Η Λιάνα Κανέλλη φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις δε σημαίνουν διασφάλιση, αλλά απώλεια της εργασίας. Εθεσε επίσης θέμα για την καταβολή, όπως προβλέπει ο νόμος, του 1% για τον κινηματογράφο που δεν καταβάλλεται από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις μιλώντας μάλιστα για «μικρή επανάσταση»!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για το «βασικό μέτοχο» και με αιχμές για τη συνάντηση των υπουργών Θ. Ρουσόπουλου και Πρ. Παυλόπουλου με τον Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σάουμπ. Ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΝ μίλησε για το θέμα της πολυφωνίας, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πολιτική πολυφωνία των ΜΜΕ» και με τον «αποκλεισμό κομμάτων»

Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης και τα μέλη Ρ. Μορώνης και Ν. Κουράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ