Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Υπό κατάθεση τρία νομοσχέδια

Καθιερώνεται ο θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας και προβλέπεται η πρόσληψη 30.000 οπλιτών εποχικής απασχόλησης

Τρία νομοσχέδια, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν χτες από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πρόκειται να κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Το ένα αφορά στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη βρίσκεται στο υπουργείο Ανάπτυξης για συντονισμό.

Το δεύτερο αφορά στρατολογικά θέματα, το οποίο έχει καταρτιστεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή του από τον υπουργό Αμυνας.

Το τρίτο είναι το νομοσχέδιο για το θεσμό των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) και βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό το Σχέδιο Νόμου, η ένταξη στο θεσμό των ΕΦΥΕΣ είναι εθελοντική και προβλέπει την υπογραφή συμβολαίου τριετούς διάρκειας. Οι ΕΦΥΕΣ θα καλούνται στο στρατό για χρονικό διάστημα ενός έως 4 μηνών ανά έτος με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό του ΓΕΣ. Ο συνολικός αριθμός των ΕΦΥΕΣ δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000. Ο θεσμός αφορά στελέχη ηλικίας μέχρι 35 ετών για οπλίτες και μέχρι 40 για Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστές, οι οποίοι πρέπει να κατοικούν μόνιμα σε παραμεθόριες περιοχές. Οι αποδοχές των ΕΦΥΕΣ είναι αντίστοιχες με των ομοιόβαθμων τους επαγγελματιών στρατιωτικών πλην του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, σε παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ο τελικός απολογισμός της συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στους ΟΑ 2004. Ειδικότερα, για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων δαπανήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνολικά πιστώσεις ύψους 276. 289.478 ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται πιστώσεις συνολικού ύψους 343.022.234, που μεταφέρθηκαν στο ΥΠΕΘΑ από άλλους φορείς και διατέθηκαν επ' ωφελεία τους (C4I, ταχύπλοα υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οπλισμός υπουργείου Δημόσιας Τάξης κλπ). Από το ποσό των 276.289.478 ευρώ, για την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων δαπανήθηκαν 107.541.411 ευρώ, για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων διαμονής της δύναμης ασφάλειας 10.000.000 ευρώ και για την Ολυμπιακή προετοιμασία (λειτουργικές δαπάνες των Γενικών Επιτελείων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επίδομα της δύναμης ασφάλειας) δαπανήθηκαν 158.748.067 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ