Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αμετάβλητη η ρότα των ΗΠΑ - Ολα «φερμπότεν» στο Μάιντζ

Η ευφορία για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ σαν επακόλουθο των συνομιλιών του Μπους στην Ευρώπη είναι απατηλή, τονίζουν εκπρόσωποι του γερμανικού κινήματος Ειρήνης. «Ο νέος τόνος απέναντι στην Ευρώπη δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική και στρατιωτική ρότα των ΗΠΑ. Προειδοποιούμε για την εξαγγελλόμενη από τον Πρόεδρο Μπους νέα εποχή της διατλαντικής ενότητας», δήλωσε στη Βόννη, ο Μάνι Στένερ. «Αυτή - (η νέα εποχή) - σημαίνει ισχυρότερη στρατιωτική συμμετοχή στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα πολεμικά πεδία κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλευτικού Κινήματος Ειρήνης, Πέτερ Στρουτίνσκι, δήλωσε ότι ο Μπους εργάζεται για μια ανανεωμένη στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κράτη, που απειλούνται να γίνουν βοηθοί εκτέλεσης (σ.σ. αποφάσεων) της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» και της «Γιούνγκε Βελτ» της Τετάρτης (23/2) δε συμμετέχουν στα διθυραμβικά σχόλια πολλών άλλων γερμανικών εφημερίδων.

Το πρώτο φύλλο παρατηρεί σχετικά: «Μερικά εκατομμύρια για το στρατό στη Βαγδάτη, μερικά ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες πρόσθετους στρατιώτες για το Αφγανιστάν και ήδη γίνεται λόγος στο ΝΑΤΟ για επιτυχία. Τίποτα δε χαρακτηρίζει καλύτερα την πολιτική κρίση της συμμαχίας...

Η χτεσινή Συνάντηση Κορυφής συμφιλίωσης στις Βρυξέλλες με τον Μπους είχε προπάντων συμβολικό χαρακτήρα. Με λόγους, από τα πριν διατυπωμένους, το ΝΑΤΟ σίγουρα δε θα ξαναγίνει ο κεντρικός τόπος για πολιτικές συζητήσεις και συζητήσεις ασφάλειας. Αυτός είναι δήθεν ο στόχος της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Αλλά και οι δύο, όπως και οι Αμερικανοί, έχουν τις υστεροβουλίες τους και κρύβουν τις προθέσεις τους».

Η ίδια εφημερίδα παρατηρεί σε κύριο άρθρο ότι ο καγκελάριος μια μέρα πριν τη συνάντησή του (την Τετάρτη στο Μάιντζ) με τον Μπους δήλωσε ότι καθόλου δεν αμφισβητεί το ΝΑΤΟ. «Ιστορικά, τώρα και στο μέλλον επίσης» η σχέση με τις ΗΠΑ είναι για τη Γερμανία «εξέχουσας σημασίας».

Ο αναλυτής της «Γιούνγκε Βελτ» χρησιμοποιεί ακόμα και τον Ξαβιέ Σολάνα σαν μάρτυρα για το ότι η κατάσταση δε βελτιώνεται. Αναφέρει από τις δηλώσεις του που δημοσίευσε η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» τη Δευτέρα μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπορώ μόνο να πω ότι όταν πάει κανείς στην Ιορδανία και μιλήσει εκεί με το βασιλιά, αυτός κατέχεται από πανικό. Επίσης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είναι πανικοβλημένος για το τι θα προκύψει στο Ιράκ... Ο Σολάνα γνωρίζει πολύ καλά: Οταν ο Μπους τονίζει τη "ζωτική" σημασία του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στο πνεύμα του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος θέλει να έχει τη στρατιωτική συμμαχία «ισχυρότερη, περισσότερο χρησιμοποιήσιμη και περισσότερο επεμβατική».

Αλλος αναλυτής της «Γιούνγκε Βελτ» υπενθυμίζει το «σενάριο στρατηγικής» που καταστρώθηκε το 1996 με συμμετοχή του σημερινού Αμερικανού αντιπροέδρου Τσένεϊ, του Ρίτσαρντ Πέρλε και άλλων και αποβλέπει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό το σενάριο προβλέπει, με τη βοήθεια του Ισραήλ, επίθεση κατά της Συρίας και του Λιβάνου... Το Ισραήλ θα αντιπαραταχθεί στη Χεσμπολά, τη Συρία και το Ιράν, σαν τους κύριους υπεύθυνους της επίθεσης στο Λίβανο.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί ανησυχητικό ότι γίνεται πολλή συζήτηση για την «επίθεση ευγένειας» του Μπους και η κοινή γνώμη δεν μπορεί να δει τι ακριβώς γίνεται στη Μέση Ανατολή. Παρατηρεί, μάλιστα, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ χωρίς καμιά επιφύλαξη έκανε δεκτή την απαίτηση των ΗΠΑ για απόσυρση των συριακών στρατιωτικών τμημάτων από τον Λίβανο. «Για μια συμφωνία με τη Μόσχα, όπως πριν τον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003, δε βλέπει κανείς εδώ τίποτα».

Ασφυκτικός κλοιός και διαδηλώσεις

Στην πόλη του Μάιντζ, όπου έγινε η συνάντηση Σρέντερ - Μπους, αλλά και δεκάδες χιλιόμετρα έξω από την πόλη είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα για την «προφύλαξη» από τους διαδηλωτές. Ο κλοιός ήταν πραγματικά ασφυκτικός. Οχι μόνο στους αυτοκινητόδρομους προς την πόλη παρεμποδίστηκε η κυκλοφορία παντός είδους αυτοκινήτων, αλλά και στο αεροδρόμιο του Μάιντζ διαγράφηκαν αρκετές πτήσεις, σταμάτησε η ποταμοπλοιία, συγκολλήθηκαν τα λούκια στους δρόμους, σφραγίστηκαν όλα τα γκαράζ, απαγορεύτηκε στους ανθρώπους να βγουν στα μπαλκόνια. Κοντά σ' αυτά 10.000 αστυνομικοί και αστυνομικά σκυλιά έκαναν πολεμικό μέτωπο κατά των χιλιάδων διαδηλωτών, που φώναζαν «δεν είσαι ευπρόσδεκτος μίστερ Μπους».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ