Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Η καμπάνα χτυπά πρώτα απ' όλα για τους εργαζόμενους

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωσύνταγμα, νέα δεσμά για τους λαούς» και κεντρικό ομιλητή τον Στρατή Κόρακα πραγματοποιήθηκε χτες στη Δραπετσώνα

«Οι πρώτοι που πρέπει να αντισταθούν και να βγουν μπροστά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτούς χτυπάει πρώτα απ' όλους η καμπάνα». Αυτό επισήμανε ο Στρατής Κόρακας, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση στη Δραπετσώνα και τόνισε ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει βιαστικά για ψήφισμα στη Βουλή το «Ευρωσύνταγμα», χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ίδιος ο λαός, αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ευρωσύνταγμα, νέα δεσμά για τους λαούς» και τη διοργάνωσαν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Δραπετσώνας, η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας και η δημοτική «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας» σε συνεργασία με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες».

Με το «ευρωσύνταγμα», τόνισε ο Στρατής Κόρακας χτυπιούνται οι μέχρι σήμερα κατακτήσεις του λαού και ξηλώνεται ό,τι έχει απομείνει από τα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που με αγώνες έχει κατακτήσει. Επισημαίνοντας τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του «ευρωσυντάγματος» για το λαό, τόνισε ότι συνοψίζει και παράλληλα ενισχύει τη λογική όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών συνθηκών όπως των Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κ.ά. Κατοχυρώνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης ενδυναμώνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξάπλωση της φτώχειας σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα αποδυναμώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και ενισχύει θεσμικά το ρόλο των ισχυρών κρατών. Επισημοποιεί επίσης το δόγμα του προληπτικού πολέμου, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΕ να επεμβαίνει στρατιωτικά, προκειμένου να επιβάλει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Αναφερόμενος, στο άρθρο 43 τόνισε ότι στην ουσία το άρθρο αυτό ποινικοποιεί το λαϊκό κίνημα αν αυτό απειλήσει την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Ολοι όμως γνωρίζουμε τι εννοούν τρομοκρατία και προστασία των δημοκρατικών θεσμών και καταλαβαίνουμε πως το άρθρο αυτό στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων και πραγματικός στόχος τους είναι η ενίσχυση των μέτρων καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έστειλε ο Κώστας Αρβανίτης - δημοσιογράφος, κάνοντας έκκληση για εντατικοποίηση του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».

Η χτεσινή εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο για τα 62 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. «Ποτέ πόλεμος και φασισμός, ήταν ο στόχος μας όταν ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Παπουτσόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Δραπετσώνας και πρόσθεσε πως τόσο ο φασισμός, όσο και ο πόλεμος, στα χρόνια που πέρασαν δεν έπαψαν να υπάρχουν. Γι' αυτό χρειάζεται μαζικός αγώνας για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Στην εκδήλωση, πέρα από πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος την ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ