Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υποχρέωση της Τουρκίας η υπογραφή του Πρωτοκόλλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μονογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι υποχρέωση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν, η οποία, όπως είπε, έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε στον κ. Ρεν και τα θέματα του εποικισμού και του οικοδομικού οργασμού στα Κατεχόμενα και είπε ότι έχει υποβληθεί και γραπτό υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και των αποφάσεων της 17ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις από πλευρές της Τουρκίας είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα κράτη - μέλη και οι υποψήφιες χώρες.

Ετοιμάζουν πρωτοβουλίες οι Βρετανοί

Την πεποίθηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει παράθυρο για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Ντόναλντ Αντερσον. Δήλωσε ακόμα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση, για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου.

Εξάλλου χτες η υφυπουργός Εξωτερικών Σίμονς υποστήριξε ότι το θέμα των απευθείας πτήσεων βρετανικών αεροσκαφών προς και από τα κατεχόμενα αεροδρόμιο - κάτι που αν γίνει οπωσδήποτε αναβαθμίζει πολιτικά τον «Αττίλα» - είναι πολύπλοκο. Σημείωσε ότι τα δικαιώματα και οι ευθύνες των κρατών, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για την πολιτική αεροπορία, πρέπει να συμβιβαστούν με τη μοναδική περίπτωση, όπως τη χαρακτήρισε, της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιτίθεται στις απευθείας πτήσεις στο βόρειο μέρος της νήσου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει αποτέλεσμα για το θέμα. Ακόμα υποστήριξε ότι η πολιτική της Βρετανίας επί του θέματος αφορά τη στήριξη των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου και αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνει τη μείωση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, υποστήριξε ότι η προετοιμασία του βορρά, όπως χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα, για πλήρη συμμετοχή στην ΕΕ, είναι σημαντικό στοιχείο στήριξης των προσπαθειών για λύση. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία επιχορηγεί προγράμματα στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανενώνοντας την Ευρώπη».

Στο μεταξύ στα Κατεχόμενα συνεχίζονται οι διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης. Η εντολή για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης θα δοθεί από το Ραούφ Ντενκτάς μετά τη σύγκληση της ψευδοβουλής, σε περίπου δέκα ημέρες και την ορκωμοσία των λεγόμενων βουλευτών. Ο νικητής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του, φέρεται να συζητά με τον ηγέτη του τρίτου κόμματος, τον υιό Ντενκτάς, Σερντάρ, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ