Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Μάχη χαρακωμάτων» από την κυβέρνηση

Με κάθε μέσο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να «περιφρουρήσει» το νόμο για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ, επιδιώκοντας μέσα από την εφαρμογή του να πετύχει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, που αφορούν στην αναδιάταξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» είναι εξαιρετικά «ευάλωτος» απέναντι στη νομοθεσία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει μια κατάρρευση του νομοθετήματός της και μάλιστα πριν καν εφαρμοστεί. Το στόχο αυτό υπηρετούσε η αποστολή τριμελούς υπουργικής αντιπροσωπεία στην Κομισιόν, η οποία όμως αυτό που κατέδειξε ήταν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα «ασυμβατότητας» του νόμου με το «κοινοτικό δίκαιο». Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, προσπάθησε να προλάβει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, περνώντας το μήνυμα ότι όλα πήγαν καλά για την κυβέρνηση, η οποία τάχα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και χτες, κατηγορώντας για παραπληροφόρηση όσους δεν αποδέχονται ως θέσφατα τις κυβερνητικής «διαβεβαιώσεις».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και την παραδέχεται, έμμεσα πλην σαφώς, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Φώλιας, ο οποίος συμμετείχε στην τριμελή υπουργική επιτροπή που παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης στον επικεφαλής της διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς της Κομισιόν Αλ. Σάουμπ. Μιλώντας χτες στο «Φλας» δεν έκρυψε την αγωνία του για την επικείμενη ετυμηγορία της Κομισιόν, παραδεχόμενος ότι «ασφαλώς και υπάρχουν ανοιχτά» ζητήματα, αναφέροντας συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει το «βασικό μέτοχο» αλλά και το ποσοστό του 1% για το «βασικό μέτοχο». Ο ίδιος μάλιστα δε δίστασε να δηλώσει ότι «στην πράξη το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και του εθνικού συντάγματος», κινούμενος στην αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη κυβερνητική θέση. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να στείλει στην Κομισιόν «τις επόμενες ημέρες ένα κείμενο με τις διευκρινίσεις που αναπτύξαμε προφορικά», σημειώνοντας με νόημα ότι «εγώ δεν προτρέχω», εν αναμονή της γνωμοδότησης της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος «έδειξε» προς την πλευρά των διαπλεκομένων εκδοτικών συμφερόντων, για το θόρυβο που προκλήθηκε. «Μετά από 20 χρόνια δημοσιογραφίας και 5 χρόνια στην πολιτική, είναι η πρώτη φορά που βλέπω το άσπρο να γίνεται μαύρο και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση», δήλωσε με έμφαση.

«Η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και πειθώ, ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί, και το Σύνταγμά μας και η νομοθεσία μας, για την πάταξη της διαπλοκής, συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, συνιστώντας υπομονή, ώστε να φανεί «η απάντηση για το πόσο πειστική υπήρξε η κυβέρνηση».

Την αντίθεσή του για το βασικό μέτοχο επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, εκτιμώντας ότι «έχει σαφώς πολιτικά κριτήρια» και η κυβέρνηση «δεν κοίταξε το κόστος στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε ωστόσο ότι «για τον ΣΕΒ το θέμα αυτό έχει τελειώσει, έχει κλείσει δυστυχώς» και «είναι άλλο ένα εμπόδιο μέσα σε άλλα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τόπο μας», διαπιστώνοντας ότι άλλοι έχουν προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και άλλοι «θα επιλέξουν να κάνουν δουλιές αλλού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ