ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Τη Δευτέρα ξεκινά η 48ωρη απεργία

Στους δρόμους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βγαίνουν τη Δευτέρα, 7 Μάρτη, πραγματοποιώντας 48ωρη πανελλαδική απεργία, οι καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της απεργίας, πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Ο εμπαιγμός των καθαριστριών των σχολείων δεν έχει τέλος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια αρνιόταν πεισματικά να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία. Σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια άθλια πολιτική, μια πολιτική που καταδικάζει στην εξαθλίωση όχι μόνο τις καθαρίστριες, αλλά και χιλιάδες ακόμα συμβασιούχους.

Στη Βουλή

Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς του να θεωρούνται ...εργολάβοι 11.000 καθαρίστριες σχολείων σε όλη τη χώρα ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του στη Βουλή. Τόνισε την ανάγκη οι καθαρίστριες να μονιμοποιηθούν, χωρίς όμως να λάβει σαφή δέσμευση από τον υφυπουργό Εσωτερικών. Ο Απ. Ανδρεουλάκος παρέπεμψε στο γνωστό Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, λέγοντας πως «θα υπάρξει κρίση των υπηρεσιακών συμβουλίων κατά πόσο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ενώ «η τελική κρίση θα είναι του ΑΣΕΠ». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η νέα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα θα είναι ότι οι συμβάσεις έργου υποκρύπτουν καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Παίρνοντας το λόγο ο Τάκης Τσιόγκας υπενθύμισε ότι «το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την εξαίρεση των 11 χιλιάδων περίπου συμβασιούχων καθαριστριών, οι οποίες δουλεύουν 10, 15 και 20 χρόνια». Πρόσθεσε ότι παίρνουν μισθούς 70 και 90 χιλιάδων δραχμών το μήνα και μάλιστα «χωρίς να έχουν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, άδεια, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και «μια συγκεκριμένη δέσμευση», γιατί «αδικούνται και είναι από εκείνες τις κατηγορίες που πρέπει οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε άλλους τρεις εργασιακούς χώρους συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, μετά από Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Την έντονη ανησυχία για τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, παρά την αναστολή των αντεργατικών μέτρων της εταιρίας «Μυτιληναίος», που έχει τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης. «Αναστολή, σημείωσε, σημαίνει ότι μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μπορεί να ισχύσουν τα μέτρα». Πρόσθεσε ότι «είναι μέσα στη φιλοσοφία της κυβέρνησης οι αναδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων και η εκ περιτροπής εργασία, αλλά και οι απολύσεις και η εθελούσια έξοδος». Σημείωσε σαν θετική την καταρχήν δέσμευση της κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις, αλλά, τόνισε «ανησυχούμε ότι είναι γενικότερη η πολιτική που προωθεί αυτά τα μέτρα».

Για τη συνεταιριστική ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη, ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος απέφυγε να απαντήσει στο αν η ΑΤΕ (ως κύριος μέτοχος) προτίθεται να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της επιχείρησης. Το θέμα έθεσε με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, ο οποίος σημείωσε ότι «η τακτική και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι η ΑΤΕ να μαζέψει τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών (σ.σ. συνεταιριστικών) και μετά να τις ιδιωτικοποιήσει». Επίσης, έθεσε την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί χαμηλότοκη χρηματοδότηση στη ΣΕΒΑΘ, για να μπορέσει να λειτουργήσει και βέβαια οι μετοχές της ΑΤΕ θα πρέπει να επανέλθουν στα φυσικά πρόσωπα που είναι είτε οι συνεταιριστικές οργανώσεις, είτε οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και μάλιστα δωρεάν»!

Καμιά δέσμευση δεν ανέλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός και για την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πατσιλινάκου. Ο Γ. Γιακουμάτος απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει για την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, παραπέμποντας απλώς σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, το ΣΕΠΕ να στελεχωθεί, έτσι ώστε οι μεικτές 5μελείς επιτροπές να λειτουργούν και Σαββατοκύριακα και απογεύματα και βράδια και οι τεχνικοί Ασφάλειας να είναι πάνω στο πλοίο και να υπάρχει δεύτερος τεχνικός Ασφάλειας, όταν έχει πάνω από 100 άτομα και όταν επεκτείνεται η δουλιά και το απόγευμα.

Τραυματίστηκε από πτώση

Σοβαρά τραυματίστηκε χτες ο 50χρονος οικοδόμος Γκέκα Μπάρτχιλ, όταν έπεσε από σκαλωσιά ύψους 2 μέτρων, στον αγώνα για το μεροκάματο. Ο εργάτης δούλευε σε οικοδομή της «Ιπποκράτειας Πολιτείας» στα Κιούρκα και κατά την πτώση χτύπησε σοβαρά στον αυχένα και στο πρόσωπο και διακομίστηκε στο ΚΑΤ. Πρόκειται για το τρίτο σοβαρό ατύχημα οικοδόμου που καταγράφεται σε διάστημα λίγων ημερών και ενώ έχουν μεσολαβήσει τα εργοδοτικά εγκλήματα στην Αλεξανδρούπολη, στο Πέραμα και στο Μενίδι, με συνολικό απολογισμό πέντε νεκρούς εργάτες.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μόνιμο προσωπικό απαιτούν οι γιατροί

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Παθολογικής Κλινικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας με μόνιμο προσωπικό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού (ΕΙΝΚΥΛ). Καταγγέλλει, δε, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου «προσπαθεί με την υπ' αριθμόν 59/8/07-02-2005 απόφασή της μετά από εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής να "μπαλώσει" τα κενά με αγροτικούς ιατρούς», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι υποβάθμιση της περίθαλψης και ταυτόχρονα αποδυνάμωση της υπαίθρου του νομού από γιατρούς αγροτικούς (Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας)». «Καταγγέλλουμε - τονίζει χαρακτηριστικά - τη λογική των αποφάσεων τόσο της Επιστημονικής Επιτροπής όσο και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που προσπαθούν με ημίμετρα και πρόσκαιρες λύσεις να καλύψουν ανάγκες του Νοσοκομείου υποβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών».

Η ΕΙΝΚΥΛ καλεί τη Διοίκηση να προκηρύξει άμεσα τις κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που σύμφωνα με τον Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι: 54 θέσεις ιατρών, 65 θέσεις νοσηλευτών, 16 παραϊατρικού προσωπικού, 12 διοικητικού προσωπικού, 90 βοηθητικού προσωπικού, 25 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λοιπό προσωπικό. Ζητά, επίσης, την αλλαγή του παλιού κανονισμού του Νοσοκομείου και την προσαρμογή του στις νέες ανάγκες.

Καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου για τη διεκδίκηση άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού καταδικάζοντας παράλληλα τις πρακτικές και τα μέτρα που προωθούνται στον τομέα των εργασιακών θέσεων στα Νοσοκομεία με συμβάσεις γιατρών επί θητεία, προγράμματα Stage νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, συμβάσεις έργου.

Σύσκεψη για αγωνιστική δράση των αναπήρων

Σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών, εργαζομένων, γονέων και αναπήρων πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 5 Μάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για τη χάραξη κοινής δράσης των εργαζόμενων στην πρόνοια, την ειδική αγωγή, των αναπήρων και των οικογενειών τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες των αναπήρων από τα λαϊκά στρώματα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 π.μ. στην αίθουσα της οδού Πειραιώς 4, στον 5ο όροφο.

Στην προχτεσινή της συνεδρίαση η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ εκτίμησε ότι ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ ήταν αρκετός για να φανεί ότι και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική της προηγούμενης, αφού προωθεί τις αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή. Η ΣΕΑΑΝ, εκτιμώντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για έναν ευρύτερο πανελλαδικό συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων του αναπηρικού κινήματος, προετοιμάζει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών της ΣΕΑΑΝ σε μια σειρά περιφέρειες της χώρας. Αποφάσισε ακόμα την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης για τη χάραξη διεκδικητικού πλαισίου και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα και την αναδιοργάνωση των οργάνων της ΣΕΑΑΝ με βάση τη νέα κατάσταση.

«Γυρίζουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τη λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ) όπου ενιαία στηρίζουν το πέρασμα της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαναπηρικής πολιτικής. Αποφασιστικά οργανώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάρτη και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ