ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ
Νέος ανεξέλεγκτος μηχανισμός

Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για την ίδρυση αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπ. Αγγουράκης: Το πρόβλημα της ΕΛΑΣ είναι ο αντιλαϊκός της προσανατολισμός

Στη δημιουργία ενός νέου και περισσότερο ανεξέλεγκτου μηχανισμού μέσα στους κόλπους της αστυνομίας οδηγεί η ίδρυση αρχηγείου της ΕΛΑΣ, που προβλέπεται, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως ορίζει το νομοσχέδιο το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, θα είναι η ανώτατη επιτελική αρχή, με την οποία ο αρχηγός ασκεί τη διοίκηση του σώματος και θα αποτελεί την προϊσταμένη αρχή όλων των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών που συγκροτούν την Ελληνική Αστυνομία.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ, με το συζητούμενο νομοσχέδιο ο βουλευτής Μπ. Αγγουράκης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αυτό εισάγει όχι μόνο δεν απαντούν στο κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα σώματα ασφαλείας, αλλά αποτελούν και προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Το βασικό πρόβλημα, ανέφερε, από το οποίο πηγάζει το σύνολο των υπολοίπων βρίσκεται στη διατήρηση του αντιλαϊκού προσανατολισμού που δίνεται στα Σώματα Ασφαλείας. Ο προσανατολισμός αυτός είναι κατά κύριο λόγο όχι η πρόληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά η παρακολούθηση και η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Την κατεύθυνση αυτή το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν την αλλάζει, αλλά τη βελτιώνει και την ενισχύει περαιτέρω, με βάση και τις δεσμεύσεις, που επιβάλλουν σχετικές συμφωνίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι η μεταβίβαση στο υπό ίδρυση αρχηγείο, στο όνομα της επιχειρησιακής αυτοτέλειας της ΕΛΑΣ, σημαντικών αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα ανήκαν σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργός και γενικός γραμματέας) θα μειώσει τις δυνατότητες πολιτικού ελέγχου και θα λειτουργήσει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν την εμποδίζει κατά κύριο λόγο η έλλειψη αρχηγείου, αλλά ο αντιλαϊκός προσανατολισμός της, η ύπαρξη τεράστιων προβλημάτων του προσωπικού της, οι πολλαπλές χρόνιες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας. Το καθεστώς αυτό που επιτρέπει τις παρεμβάσεις παραμένει ανέπαφο».

Ο βουλευτής ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, την αναδιάταξη των δυνάμεων της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος, την προώθηση λύσεων σε εργασιακά και άλλα θεσμικά προβλήματα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και την απαλλαγή της ΕΛΑΣ από την εξάρτηση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του είπε ότι η ίδρυση του αρχηγείου θα οδηγήσει στην οργανωτική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, που σήμερα είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική. Ισχυρίστηκε ότι το 1999 για πρώτη φορά σημειώθηκε αισθητή μείωση της εγκληματικότητας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ανασύνταξη των μονάδων της υπαίθρου. Αναφέρθηκε και στο θέμα της φύλαξης των γηπέδων και είπε ότι με δική του εντολή, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις σε ένα τμήμα τότε δε θα πηγαίνουν αστυνομικοί στα γήπεδα. Η παρουσία τους θα είναι εθελοντική και θα παίρνουν πρόσθετη αμοιβή από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε την απόσυρσή του.

Στόχος η ασφάλεια του κεφαλαίου

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις χρηματοπιστωτικές πληρωμές. Αμεσα αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας για τα πανωτόκια στον προτεινόμενο νόμο

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας σε θέματα χρηματοπιστωτικών πληρωμών, που προβλέπει παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του ξεπουλήματος της ΕΑΒ και των λιμανιών της χώρας, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ,

Νίκος Γκατζής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ασκήθηκε η γνωστή «σκανδαλολογική» αντιπολίτευση, χωρίς να θίγεται όμως η ουσία του νομοθετήματος, ενώ καταψήφισαν τον προτεινόμενο νόμο ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Οσον αφορά τον εναρμονισμό της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού χρηματοπιστωτικών μέσων, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη «διαμόρφωση ενός ενιαίου δικτύου ασφάλισης και προστασίας του κεφαλαίου και μάλιστα με το ελάχιστο δυνατό κόστος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται στο ίδιο το κεφάλαιο, εξαιτίας της ενίσχυσης της διεθνοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών». Τόνισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού τα εν λόγω άρθρα αποτελούν «ένα ακόμα γρανάζι στο μύλο των μονοπωλιακών συμφερόντων», που «ενισχύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως στον τομέα της νομισματικής πολιτικής». Για τα άρθρα που αφορούν το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΕΑΒ, ο Νίκος Γκατζής εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται (δημιουργία ΑΕ Πάγιων Κεφαλαίων κλπ.) στοχεύουν στη «διευκόλυνση του ξεπουλήματος των κατασκευαστικών τμημάτων», που θα οδηγήσει στην «πλήρη εξαφάνιση της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου». Τόνισε μάλιστα πως «ουσιαστικά η πατρίδα μας ξεδοντιάζεται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και αποκλείονται οι όποιες δυνατότητες άρνησης και αντίστασης στις ξένες για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας επιλογές». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που αφορά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, κάνοντας λόγο για «προώθηση ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης», αφού θα μεταβληθούν απλά σε διαμετακομιστικά κέντρα, χωρίς σύνδεση με την παραγωγή της οικονομίας της χώρας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Μηνάς Σταυρακάκης ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αφού υποστήριξε ότι είναι το «επιστέγασμα» της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ικανοποίηση του στόχου του περιορισμού των κινδύνων συμμετοχής σε συστήματα συμψηφισμών πληρωμών και της εξάλειψης των εμποδίων για τη λειτουργία συστημάτων διασυνοριακών πληρωμών. Ενστάσεις σχετικά με τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΕΑΒ, σημειώνοντας ότι «δε διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση αυτή, καθεαυτή», εξέφρασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Κασσίμης, υποστηρίζοντας ότι αποκλείονται ελληνικές επιχειρήσεις «με αναγνωρισμένη ικανότητα στη διαχείριση και διακίνηση υψηλής τεχνολογίας» από την ανάληψη της επιχείρησης, ενώ έκανε λόγο για «σκανδαλώδη διαδικασία αποκρατικοποίησης, η οποία αποκλείει ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και φωτογραφίζει συγκεκριμένο ξένο ενδιαφερόμενο». Παράλληλα έκανε λόγο για «σκάνδαλο» όσον αφορά τη μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρίες.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου

«Θερμή  υποδοχή» από τον τουρκικό Τύπο

Ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται από χτες, με δημοσιεύματα, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στην Αγκυρα και αύριο θα υπογράψει, με τον Τούρκο ομόλογό του, τις τέσσερις από τις οκτώ έτοιμες Συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα υπογραφούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη στην Αθήνα.

«Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Παπανδρέου», γράφει η εφημερίδα «Μιλιέτ». «Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από το 1962», γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι ο «ιστορικός» χαρακτήρας της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου επαυξάνεται από τις «εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αναμένεται να σημειωθούν κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού».

Εκτός των συμφωνιών που αφορούν τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας, λαθρεμπορίας ναρκωτικών, λαθρομετανάστευσης, τουρισμού, επενδύσεων και περιβάλλοντος, «θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τις εγκαταστάσεις των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών», αναφέρει η «Μιλιέτ». Η Αγκυρα δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να κτίσει πρεσβεία στο οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 1938, με το αιτιολογικό ότι η Αθήνα δε διαθέτει ανάλογο οικόπεδο στην Τουρκία για ανέγερση νέας πρεσβείας. «Το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί λόγω της πρόσφατης προσέγγισης των δύο χωρών», προαναγγέλλει η «Μιλιέτ». «Ιστορική επίσκεψη από τον κ. Παπανδρέου», γράφει η «Ράντικαλ». «Αρχή μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία «ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει την επανεργοποίηση της "Επιτροπής των Σοφών"». «Ο Παπανδρέου στην Τουρκία», γράφει η «Τουρκίγιε» και τονίζει ότι κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα θα συζητηθούν και τα «οφέλη της Τουρκίας από την ελληνική εμπειρία στην ΕΕ».

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Προκαλούν τριβές στο ΠΑΣΟΚ

Μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου. Η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση της ρύθμισης - κοροϊδίας

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των πανωτοκίων. Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων βουλευτών, το κλίμα ήταν βαρύ, αφού από αρκετούς εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι η ρύθμιση θα προωθηθεί στη Βουλή, διατηρώντας τα βασικά της χαρακτηριστικά, της κοροϊδίας και του εμπαιγμού δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι έπεσαν θύματα της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών. Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η κατάθεση της τροπολογίας, ενώ έδειξε να συζητά την επέκτασή της και σε άλλους δανειολήπτες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας. Ερωτηθείς αν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχτεί αλλαγές στη ρύθμιση, απάντησε ότι «ο αρμόδιος υπουργός με τη ρύθμιση αυτή που προωθεί, κατ` εντολήν και εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό, με βάση παλαιότερη απόφαση που έχει ληφθεί, στο πλαίσιο κυβερνητικών συσκέψεων, δίνει τελικώς απάντηση σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς Ελληνες».

Σημειώνεται πάντως ότι δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων έφεραν μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητούν αλλαγές προκειμένου να μεγαλώσει ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ευεργετηθούν από τη ρύθμιση και κυρίως αυτών που είχαν προχωρήσει σε απ' ευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαράδεκτη η ρύθμιση για τα πανωτόκια

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για τα πανωτόκια, εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι είναι αρωγός στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, αγνοώντας τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοκογλυφική και ληστρική πρακτική των τραπεζών.

Η κυβέρνηση, τονίζει η ΟΒΣΑ, προχωρά ουσιαστικά σε νομιμοποίηση όλων των επιβολών πανωτοκίων, που κεφαλαιοποιήθηκαν και εκεί έθεσε τις νέες επιβαρύνσεις μέχρι και τετραπλασιασμό, με αποτέλεσμα ένα δάνειο των δέκα εκατομμυρίων να φτάνει στα 400 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, σημειώνει, η ρύθμιση αφήνει απ' έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, που αναγκάστηκαν με απειλή κατάσχεσης ή φυλάκισης να υπογράψουν συμβάσεις διευθέτησης των χρεών με τις τράπεζες.

Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει ότι νομιμοποιούνται οι τράπεζες και χρέη που πολλαπλάσια έχουν πληρωθεί από τους οφειλέτες, καταστρέφοντας περιουσίες, εξαιτίας της παράνομης επιβολής των πανωτοκίων. Με αυτή τη ρύθμισή της, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά έμπρακτα ποιους εξυπηρετεί, για ποιους «κόπτεται».

Η ΟΒΣΑ ζητάει να μην προχωρήσει αυτή τη ρύθμιση και να υπολογίζεται σαν κεφάλαιο το αρχικό ποσό του δανείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ