ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ F-4
Τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα

Βρέθηκαν χτες το πρωί στην περιοχή  μεταξύ Αράχωβας και Διστόμου τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί των δύο πιλότων

Σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία παραμένουν αναπάντητα, προκύπτουν από το προχτεσινό τραγικό δυστύχημα του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-4(Φάντομ), τα συντρίμμια του οποίου μαζί με τις σορούς των δύο άτυχων πιλότων, του σμηναγού Ευστράτιου Γκόλια και του υποσμηναγού Νικόλαου Νέζη, εντοπίστηκαν χτες το πρωί στις πλαγιές του Παρνασσού, ανάμεσα στην Αράχωβα και στο Δίστομο σε υψόμετρο περίπου 1.300 μέτρων. Ο τόπος συντριβής του αεροσκάφους εντοπίστηκε χτες το πρωί στις 9.30 από αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είχε ξεκινήσει με το πρώτο φως μια ολόκληρη επιχείρηση χερσαίων και εναέριων δυνάμεων, που για δεύτερη μέρα χτένιζε όλη τη ζώνη της πιθανής διέλευσης και πτώσης του αεροσκάφους.

Τελικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγιναν όλα όπως δε θα έπρεπε να γίνουν. Το ζεύγος των δύο μαχητικών που ξεκίνησαν προχθές το πρωί στις 9.30 από την Ανδραβίδα, με προορισμό τη Σκύρο, πέρασαν τον Κορινθιακό κόλπο με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Η πτήση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, γιατί αυτό επέβαλε ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της αποστολής, καθώς τα πληρώματα των μαχητικών πρέπει να εκπαιδεύονται σε πτήσεις που ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους, ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από τα εχθρικά ραντάρ.

Το λάθος, όπως εκτιμάται από αξιωματικούς της Αεροπορίας, που αποδίδουν το δυστύχημα στον ανθρώπινο παράγοντα, έγκειται στο γεγονός ότι αμέσως μετά την προσέγγιση της ακτής της Στερεάς Ελλάδας και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νέφωση στον ορεινό όγκο, δε μετατράπηκε η πτήση όψεως σε πτήση δι' οργάνων. Δηλαδή πριν συναντήσουν τα σύννεφα, δεν τράβηξαν άνοδο, ώστε να περάσουν πάνω από αυτά για να πετάξουν ακίνδυνα πάνω από τα βουνά. Στο ερώτημα γιατί η πτήση δεν έγινε εξαρχής με τη χρήση οργάνων, η απάντηση που δίνεται είναι ότι αυτό κρίνεται κατά περίπτωση, είτε από τον κυβερνήτη του συγκεκριμένου αεροσκάφους, είτε από τον αρχηγού του σχηματισμού, που στην προκειμένη περίπτωση προπορευόταν και πέρασε ασφαλώς από την περιοχή. Οσον αφορά την πιθανότητα μηχανικής βλάβης, οι επιτελείς του ΓΕΑ είναι περισσότερο αρνητικοί από προηγούμενες περιπτώσεις, όπου και πάλι αποδίδονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και επισημαίνουν το γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε κάποια αντίδραση από τους δύο χειριστές η οποία θα είχε γίνει αντιληπτή. Αντίθετα η πρόσκρουση στο έδαφος ήταν ακαριαία και κεραυνοβόλα.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος απέδωσε με χτεσινές δηλώσεις του το δυστύχημα στον άσχημο καιρό και στις νεφώσεις που επικρατούσαν στην περιοχή της πτήσης και έκανε λόγο για πλήγμα για την Πολεμική Αεροπορία. Επισήμανε δε ότι «πονά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ το ένα αεροσκάφος πέρασε ομαλά πάνω από τον Παρνασσό, το άλλο, που βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση πίσω του, τελικά προσέκρουσε στο βουνό». Για να προσθέσει ότι «είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί από τεχνικής πλευράς, για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Για ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ

Τα επόμενα βήματα για την εδραίωση της νέας τάξης στα Βαλκάνια ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του Τζ. Χουν. Οι συνομιλίες αφορούσαν την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτό, τη μεταφορά βρετανικής εμπειρίας στον τομέα του επαγγελματικού στρατού και την προώθηση των συμφερόντων των βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών σε συνάρτηση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια, ενόψει της πλήρους ΝΑΤΟποίησης των χωρών της περιοχής.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια και το Κόσσοβο, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους, ο Α.Τσοχατζόπουλος είπε: «Σημειώσαμε την ανάγκη που υπάρχει να ενταθεί η πολιτική παρέμβαση από την πλευρά τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων διεθνών οργανισμών ασφάλειας, για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί παρέμβασης και υλοποίησης, τόσο του προγράμματος σταθερότητας, όσο και των προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, παίρνοντας το λόγο, αφού συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον «ώριμο και σώφρονα τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα της Τουρκίας στο Ελσίνκι» είπε: «Συζητήσαμε για τα θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι βάσει αυτής της συνεργασίας που υπάρχει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε διμερές επίπεδο, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινή πολιτική που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας αλλά επίσης και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο ΝΑΤΟ».

Για να προσθέσει: «Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συνεργάζονται για να ικανοποιήσουν τον κυρίαρχο στόχο που τέθηκε στο Ελσίνκι, δηλαδή τη δημιουργία μιας μονάδας ταχείας αντίδρασης. Αυτό γίνεται μεμονωμένα από κάθε χώρα, αλλά και σε συνεργασία μεταξύ των χωρών, δηλαδή από κοινού. Γιατί πιστεύουμε, ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε διάφορες στρατηγικές συνεργασίες, βιομηχανικές συνεργασίες, που διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο κόσμο».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στις διμερείς συνεργασίες με τη Μ. Βρετανία σημείωσε ότι «στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική συνολικής ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Γνωρίζετε, ότι στοχεύουμε στην αύξηση του επαγγελματικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία με τη Μ. Βρετανία, που διαθέτει μια μακροχρόνια ιστορική εμπειρία στη συγκρότηση επαγγελματικού στρατού, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία και προς δικό μας όφελος.

Σχετικά με τους εξοπλισμούς ο Ελληνας υπουργός έκανε λόγο για διεύρυνση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας και σημείωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ αγγλικής εταιρίας και των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την κατασκευή τριών πυραυλακάτων, καθώς και ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για δύο μεγάλα προγράμματα. Το ένα είναι το πρόγραμμα για την κατασκευή του μαχητικού «Eurofighter», στο οποίο συμμετέχει και η Βρετανία και το άλλο είναι το πρόγραμμα για την αγορά του νέου άρματος μάχης, όπου υπάρχει η υποψηφιότητα της βρετανικής εταιρίας «Vickers» με το άρμα «Challenger-2».Εδώ ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη βρετανική πλευρά για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ. Για το καθένα από τα δύο προγράμματα προβλέπονται ποσά άνω των 600 δισ. δραχμών.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας μετά τις συνομιλίες του με τον Α.Τσοχατζόπουλο επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. Η συζήτησή τους περιστράφηκε στο Κυπριακό πρόβλημα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχοτομική «λύση» βλέπει ο Κυπριανού.

Το Κυπριακό, παρά την «κοινή γραμμή» που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, προκαλεί προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς ακούγονται «ενοχλητικές» φωνές, που διαπιστώνουν, ότι οι χειρισμοί που έχουν υιοθετηθεί οδηγούν στη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η φωνή που αυτή τη στιγμή προκαλεί «πονοκέφαλο» είναι του Σπ. Κυπριανού. Με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απαντά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα, Δημήτρη Ρέππα, από το Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς του κ. Ρέππα, αναφέρει ο Σπ. Κυπριανού, ότι όσα δήλωσα τις τελευταίες μέρες είναι εκτός πραγματικότητας κατηγορίες και πρόκειται για πράγματα που φαντάζομαι. Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι πολλοί, και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ξέρουν ότι τα όσα είπε δεν είναι προϊόν της φαντασίας του και εξέφρασε την ετοιμότητά του να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις του όταν ξεπεράσει την τωρινή περιπέτεια της υγείας του. Ξέρω πολύ περισσότερα από όσα έχω πει, αναφέρει ο Σπ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ καλεί όσους επικαλούνται με γενικές αναφορές τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, να δηλώσουν ευθέως ότι επιμένουν σε αυτά που οι αποφάσεις αναφέρουν, δηλαδή την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόθεση μου, σημειώνει στην ανακοίνωση ο Σπύρος Κυπριανού, δεν είναι να κατηγορήσω οποιονδήποτε, αλλά να υποδείξω ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σήμερα, οδηγούμαστε σε ολοκλήρωση του σχεδίου που εφαρμόστηκε κατά της Κύπρου το 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Πάντως, υπογράμμισε ο Σπ. Κυπριανού, αρκετά από όσα έχω πει είναι αυταπόδεικτα και καλά θα κάνουν κάποιοι να πάψουν να παραπλανούν ή να καλύπτονται πίσω από κάποιες γενικόλογες επικλήσεις των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σπ. Κυπριανού στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει επίσης ότι εις ουδένα αναγνωρίζει το δικαίωμα να αμφισβητεί την ειλικρινή έγνοια του για τη δημιουργία συνθηκών ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, προσθέτει, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, ζήτησα από τον Πρόεδρο Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο παρουσία του κ. Παπανδρέου, πρόταση που απέρριψε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Αντιπαράθεση Χριστόδουλου - κυβέρνησης

Σε αντιπαράθεση κυβέρνησης και Εκκλησίας, εξελίχθηκε χτες η διαμάχη της Εκκλησίας με την ΕΥΔΑΠ, σχετικά με τη νομιμότητα ανέγερσης του ναού του Αγ. Αντωνίου στο Χαλάνδρι και τις καταγγελίες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου περί χρηματισμού δημοσίων υπαλλήλων και γενικά για διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν χτες ρωτήθηκε σχετικά επισήμανε ότι με τις συγκεκριμένες αναφορές του ο αρχιεπίσκοπος υπερβαίνει το ρόλο του. «Καθένας, είπε, έχει το ρόλο του σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Καθένας έχει αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα και πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα καθήκοντα. Ο,τι πρόβλημα παρατηρείται θα πρέπει - χωρίς να οδηγούμαστε σε απλουστεύσεις και γενικεύσεις - να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού, ο οποίος έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει και να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ολα αυτά δε βοηθούν».

Ο Δ.Ρέππας αφού έκανε λόγο για «υπερβολές και γενικεύσεις» από πλευράς του αρχιεπισκόπου, παρείχε κάλυψη στην ΕΥΔΑΠ, λέγοντας ότι «για το θέμα αυτό, επί της ουσίας, έχει απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία». Και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, δεν είναι δυνατό να θεραπεύσουμε ένα πρόβλημα με το να γενικεύσουμε την παρανομία. Κάθε θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ