ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αντικανονικές διαδικασίες για να ολοκληρώσουν «τη δίκη» συνοπτικά...

Associated Press

ΧΑΓΗ.--

Το ρόλο της εξέτασης μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απαίτησε χτες να αναλάβει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζέφρι Νάις, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τα οξυμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (και λόγω του μακρόχρονου εγκλεισμού του) ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας!

Η απαίτηση του Νάις διατυπώθηκε χτες όταν ανακοινώθηκε στον μάρτυρα υπεράσπισης Κόστα Μπουλάτοβιτς (Σέρβος από το Κοσσυφοπέδιο) πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε θα είναι παρών λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την υπέρταση, από την οποία υποφέρει εδώ και χρόνια. Ο Μπουλάτοβιτς αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ προσήλθα να καταθέσω για να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα μου υποβάλλει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, από τον οποίο και προσκλήθηκα. Είμαι μάρτυρας υπεράσπισής του και κανενός άλλου. Εν απουσία του δε θα μιλήσω, ούτε θα κάνω άλλες δηλώσεις».

Τότε ο εισαγγελέας Τζ. Νάις «προθυμοποιήθηκε» να παίξει το ρόλο του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τον προεδρεύοντα δικαστή Πάτρικ Ρόμπινσον να καλεί το μάρτυρα να ξανασκεφθεί την απόφασή του απειλώντας τον με κυρώσεις που επισείει η κατηγορία περί ασέβειας στο δικαστήριο...

Σε επόμενο σημείο, ο προεδρεύων δικαστής ζήτησε από τους διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους υπεράσπισης να συνεχίσουν την προετοιμασία του επόμενου μάρτυρα, αλλά οι δικηγόροι εξέφρασαν αδυναμία τονίζοντας πως είναι ελάχιστα προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν την υπόθεση, αφού ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς αρνείται κατηγορηματικώς να συνεργαστεί μαζί τους...

Με δεδομένο το «τελεσίγραφο» που έχει (άτυπα) στείλει η Ουάσιγκτον στο ΔΠΔ, που δικάζει τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, «να τελειώνει η δίκη το πολύ μέχρι τον Οκτώβρη του 2006», οι εισαγγελικές αρχές του δικαστηρίου ανέθεσαν χτες σε ομάδα γιατρών (διορισμένων από το δικαστήριο) να εξετάσουν εάν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Μιλόσεβιτς είναι τέτοια που να παρατείνουν κατά ένα 24ωρο τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας. Από τον περασμένο χειμώνα, η δίκη Μιλόσεβιτς πραγματοποιείται τρεις μέρες τη βδομάδα ακριβώς λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του (υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα, ιώσεις κλπ).

Καταδικάζουν την απόλυση του Βόσνιου κομμουνιστή

Την απόλυση, για πολιτικούς λόγους, του Γκόραν Μάρκοβιτς, Προέδρου του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, από το πανεπιστήμιο όπου εργαζόταν ως λέκτορας κοινωνιολογίας, καταδικάζει με ψήφισμά της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών.

«Καταγγέλλουμε αυτές τις "νεοταξικές" πολιτικές ενάντια σε όσους αγωνίζονται για ένα ειρηνικό μέλλον των Βαλκανίων και σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής.

Η κατάφωρη παραβίαση ενός από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της εργασίας, με το πρόσχημα ότι "ένας κομμουνιστής δε θα μπορούσε να διδάξει σε παιδιά...", που επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου, φέρνει στη μνήμη μας μαύρες εποχές και για την Ελλάδα, όπου απαιτούνταν "πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων" για να εργαστείς. Εποχές που ανέτρεψαν με τους αγώνες τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Επίσης, η διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Γκόραν Μάρκοβιτς για τη δίωξη που υφίσταται μόνο και μόνο λόγω της πολιτικής του δράσης στα πλαίσια του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η πρώτη καταδίκη για το «βρώμικο πόλεμο»

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με ενθουσιασμό και περισσή συγκίνηση έγινε δεκτή, τόσο στη Μαδρίτη όπου δεκάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, όσο και στην Αργεντινή, η είδηση της επιβολής εκ μέρους της ισπανικής Δικαιοσύνης, ποινής κάθειρξης 640 ετών στον Αργεντινό πρώην ναύαρχο, Αδόλφο Σιλίνγκο.

Ο Σιλίνγκο κατηγορούνταν για την εξόντωση πολιτικών κρατουμένων στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976 - 1983), που έχει μείνει γνωστή και ως «βρώμικος πόλεμος» και όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είναι ακόμη αγνοούμενοι. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ποινή είναι σαφώς μικρότερη από την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την ποινή - μαμούθ των 9.138 χρόνων.

Οσο για την υπόθεση Σιλίνγκο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος μετέβη οικειοθελώς στην Ισπανία το 1997, προκειμένου να καταθέσει για τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου». Η αργεντινή δικτατορία των Βιντέλα, Βιόλα και Γκαλτιέρι πετούσε στη θάλασσα του Ατλαντικού δεκάδες αγωνιστές, κομμουνιστές και αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και Ισπανούς. Η κατάθεση του Σιλίνγκο τελικά αποδείχτηκε «μοιραία» για την τύχη του, καθώς οδήγησε τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν στην απόφαση να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος 39 στελεχών των αργεντινών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Αδόλφο Σιλίνγκο κατηγορήθηκε για γενοκτονία, τη δολοφονία 30 ατόμων, τον τραυματισμό 93 και το βασανισμό άλλων 286.

Για κάθε μία από τις 30 δολοφονίες, ο Αργεντινός εισέπραξε ποινή κάθειρξης 21 ετών. Επιπλέον, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για παράνομη κράτηση και κάθειρξη άλλων πέντε ετών για βασανιστήρια. Κατά την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η καταδίκη έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: Είναι η πρώτη καταδίκη Αργεντινού αξιωματικού της δικτατορίας του 1976 - 1983 επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ είναι η πρώτη φορά που κρατική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται δικαστικά ως γενοκτονία.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εντείνεται η «μάχη»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, μόλις πέντε βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ή όχι του «ευρωσυντάγματος», δηλώνει ότι «γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου» το περιεχόμενό του και γι' αυτό «τείνει» να το καταψηφίσει. Παρά τα αρνητικά, για τους υποστηρικτές του «ευρωσυντάγματος», αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων, τόσο η γαλλική κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκφράζουν «αισιοδοξία».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, εκτίμησε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το κομμάτι εκείνο της γαλλικής κοινής γνώμης που δηλώνει «αναποφάσιστο». Γι' αυτό και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η γαλλική κυβέρνηση εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα που διαθέτει ειδικούς όρους-«κλειδιά», προκειμένου «να βοηθηθούν οι Γάλλοι πολίτες στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν».

Ο πρώην Πρόεδρος και επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του «ευρωσυντάγματος», Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, απηύθυνε έκκληση «για την εκπόνηση ενός μεγαλόπνοου ευρωπαϊκού προγράμματος» που θα δώσει «νέο όραμα για την Ευρώπη» στους Γάλλους πολίτες. Ο ντ' Εστέν εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει, όντως, απογοητεύσει τους πολίτες της». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής Ντομινίκ Στράους Καν προειδοποίησε τους Γάλλους ότι «αν πουν "όχι" στο ευρωσύνταγμα, αυτό δε θα επιβιώσει, τελικά, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ ο νυν υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, κινδυνολόγησε ότι «το "όχι" θα φέρει τη Γαλλία από τη μηχανή του τρένου της Ευρώπης, στο τελευταίο βαγόνι».

Τέλος, στη «μάχη» για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» στη Γαλλία αναμείχθηκε, χτες, και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Ο Οτο Σίλι εκτίμησε ότι οι «Γάλλοι θα διαπράξουν ένα τεράστιο σφάλμα αν τελικά απορρίψουν το ευρωσύνταγμα και μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σοβαρή οπισθοδρόμηση τόσο για την ίδια τη Γαλλία όσο και για την ΕΕ». Εντούτοις, ο Σίλι τάχθηκε υπέρ της προοπτικής συνέχισης του διαλόγου ακόμη και μετά από μια τέτοια εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ