ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία «τσακίζει» τις ευπαθείς ομάδες

Δεν προκηρύσσονται ούτε κι αυτές οι ελάχιστες θέσεις που προβλέπει ο νόμος 2643/1998 για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των ΑμΕΑ ζητά το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα
Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των ΑμΕΑ ζητά το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα
Η ανεργία αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα και πλήττει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ στα έξι χρόνια ισχύος του νόμου 2643/1998 που θεσπίστηκε για την προστασία αυτών των ομάδων, έγιναν μόλις δύο προκηρύξεις των θέσεων που προβλέπει για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται στην Ειδική Εκθεση με θέμα την «πρόσβαση στην απασχόληση και κοινωνική ένταξη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), πολυτέκνων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και αναπήρων θυμάτων πολέμου» που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης. Εναυσμα, όπως αναφέρθηκε, για τη σύνταξη της έρευνας ήταν οι 204 αναφορές πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων κατά τη διαδικασία που προέβλεπαν οι δύο προκηρύξεις για αναγκαστικές τοποθετήσεις το 2000 και 2002.

Ο νόμος 2643/1998 προβλέπει τη διεξαγωγή μιας προκήρυξης κάθε χρόνο ορίζοντας μάλιστα και ακριβές χρονοδιάγραμμα. Εντούτοις όμως έγιναν μόνο δύο αντί έξι προκηρύξεις.

Στην προκήρυξη το 2002 αποκλείστηκε από τη μοριοδότηση ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των υποψηφίων με διάφορες αιτιολογίες. Για να υπαχθούν στο νόμο τα ΑμΕΑ πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Για να πετύχουν όμως την εγγραφή τα ΑμΕΑ «εξωθούνται στην ανασφάλιστη ("μαύρη") εργασία» ή για ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα άμεσου βιοπορισμού αποδέχονται θέσεις εργασίας είτε ευκαιριακές ή κατώτερες των τυπικών τους προσόντων. «Κατά την εξέταση των αναφορών διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος αφήνει σημαντικά κενά στην προστασία των ομάδων που ο νομοθέτης θεωρεί ευπαθείς» αναφέρεται στην έκθεση.

Το ποσοστό των προκηρυσσόμενων θέσεων για τις ευπαθείς ομάδες είναι 5% για το Δημόσιο και 8% για τον ιδιωτικό τομέα. «Σχεδόν κάθε τοποθέτηση στον ιδιωτικό τομέα έχει προσβληθεί από τον υπόχρεο εργοδότη ενώπιον του αρμοδίου οργάνου» αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης ο ΣΕΒ έχει υποβάλλει αίτημα μείωσης αυτού του ποσοστού των αναγκαστικών προσλήψεων. Ειδικά για τα ΑμΕΑ να περιοριστεί μόνο στους μειονεκτούντες που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΘΕΡΜΑΣΤΟΛΑΔΑΔΩΝ
Στην υπηρεσία των εφοπλιστών η ΠΝΟ

«Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΠΝΟ πρέπει να ανατραπούν». Αυτή την άμεση και επιτακτική ανάγκη θέτουν προς τους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, με ανακοίνωση - δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν χτες και ήδη κυκλοφορεί στα πλοία και στο λιμάνι, ενημερώνοντας τον κλάδο για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, με θέμα την ανεργία. Η πλειοψηφία, προκειμένου να μην πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως απαιτούσαν οι άνεργοι, ήθελε να γίνει η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Οταν είδε ότι αυτό δεν «περνούσε» διέλυσε τη συνεδρίαση!

Πρωτεργάτης, όπως επισημαίνεται, ήταν «ο γνωστός για το ρόλο του στο σπάσιμο των απεργιών και την υπονόμευση των αγώνων, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων Γιώργος Μαρουλάκης ο οποίος - περιφρονητικά αποκαλεί τους άνεργους "αργόσχολους και κουλουράδες" - προκάλεσε ένταση με σκοπό να αναβληθεί η συνεδρίαση».

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ - τονίζεται - υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών συναλλάσσεται μαζί τους, είναι ο φορέας της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο "Δούρειος Ιππος"».

Τα δύο σωματεία καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου, καλούν τους ναυτεργάτες, για να επιβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο ναυτεργατικό κίνημα, να συσπειρωθούν και να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ. Να συγκρουστούν και να «βάλουν πλάτη» για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής, για την αλλαγή συσχετισμών και σε πολιτικό επίπεδο, διεκδικώντας μία φιλολαϊκή πολιτική που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες της ναυτεργατικής, συνολικά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, και όχι των εφοπλιστών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό

Με τρίωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας, συνεχίζουν μετά την προχτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πάτρας, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υπαλλήλων, την ίση μεταχείριση και την εξίσωση του μισθολογίου τους με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Από τους 1.700 εργαζόμενους στο δήμο οι 700 είναι συμβασιούχοι και εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Στη μαζική συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο, οι εργαζόμενοι παρέδωσαν στο δήμαρχο Πατρών υπόμνημα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανάμεσα στα άλλα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας (εργαζόμενος στην καθαριότητα κατήγγειλε πως τα απορριμματοφόρα έχουν να πλυθούν - απολυμανθούν περισσότερο από 5 χρόνια).
  • Να σταματήσει η τακτική της διάλυσης των δημοτικών υπηρεσιών που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στους κάθε λογής εργολάβους.
  • Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι μουσικοί που δουλεύουν στο Δημοτικό Ωδείο και είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν το σαββατοκύριακο να απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, ενώ από Δευτέρα θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου, ανάλογα με τις εξελίξεις, να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

«Μινέρβα»

Με καθολική συμμετοχή επανέλαβαν και χτες τη δίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα», απαντώντας στην άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους. Σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Η πάγια κυβερνητική κοροϊδία απέναντι στους άνεργους της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» επαναλήφθηκε χτες και στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη για το μέλλον των απολυμένων από την επιχείρηση που έκλεισε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι 43 από τους 100 συνολικά απολυμένους εργάζονται στη Νομαρχία Ημαθίας και το Δήμο Νάουσας. Παράλληλα, επιχείρησε να καλύψει την κατάσταση με γενικολογίες για «ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένο» αφού στη Βουλγαρία «έχει μισθό 180 ευρώ το μήνα»!

«Καταλαβαίνω το άγχος της κυβέρνησης όταν δίνει υποσχέσεις και δεν τις πραγματοποιεί» σχολίασε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ απαιτώντας «να γίνει μια ειδική ρύθμιση, όπως έγινε και με άλλους εργαζόμενους κοινή συναινέσει όλων των κομμάτων, όπως έγινε με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ, για να μπορέσουν να μπουν με προϋποθέσεις στο ΛΑΕΚ για την τελευταία 5ετία».

Οσον αφορά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διορισμούς στο δήμο και τη νομαρχία ο Αγγ. Τζέης επισήμανε ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν εργάζεται σε αυτούς τους φορείς οι οποίοι δηλώνουν ότι «δεν έχουν τα χρήματα για να πάρουν τους εργαζόμενους ούτε με μερική απασχόληση».

Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη ο μισός πληθυσμός

Σχεδόν το 50% του ελληνικού πληθυσμού (ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ) δεν έχουν καμία κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας ενώ το υπόλοιπο 50% - κυρίως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ετσι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι το μόνο μέσο κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιέχονται σε μελέτη που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και αφορά έρευνα σε 6.000 άτομα διαφορετικών ηλικιών από έντεκα νομούς της χώρας. «Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στοματικής υγείας σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος παροχής των οδοντιατρικών υπηρεσιών» αναφέρεται στην έκθεση.

Κάθε ελληνικό νοικοκυριό αναγκάζεται να πληρώσει το 34% για οδοντιατρικές δαπάνες απ' τις συνολικές ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη είναι μόλις 1,23%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5-10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ