Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη ο μισός πληθυσμός

Σχεδόν το 50% του ελληνικού πληθυσμού (ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ) δεν έχουν καμία κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας ενώ το υπόλοιπο 50% - κυρίως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ετσι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι το μόνο μέσο κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιέχονται σε μελέτη που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και αφορά έρευνα σε 6.000 άτομα διαφορετικών ηλικιών από έντεκα νομούς της χώρας. «Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στοματικής υγείας σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος παροχής των οδοντιατρικών υπηρεσιών» αναφέρεται στην έκθεση.

Κάθε ελληνικό νοικοκυριό αναγκάζεται να πληρώσει το 34% για οδοντιατρικές δαπάνες απ' τις συνολικές ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη είναι μόλις 1,23%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5-10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ