Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία «τσακίζει» τις ευπαθείς ομάδες

Δεν προκηρύσσονται ούτε κι αυτές οι ελάχιστες θέσεις που προβλέπει ο νόμος 2643/1998 για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των ΑμΕΑ ζητά το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα
Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των ΑμΕΑ ζητά το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα
Η ανεργία αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα και πλήττει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ στα έξι χρόνια ισχύος του νόμου 2643/1998 που θεσπίστηκε για την προστασία αυτών των ομάδων, έγιναν μόλις δύο προκηρύξεις των θέσεων που προβλέπει για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται στην Ειδική Εκθεση με θέμα την «πρόσβαση στην απασχόληση και κοινωνική ένταξη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), πολυτέκνων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και αναπήρων θυμάτων πολέμου» που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης. Εναυσμα, όπως αναφέρθηκε, για τη σύνταξη της έρευνας ήταν οι 204 αναφορές πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων κατά τη διαδικασία που προέβλεπαν οι δύο προκηρύξεις για αναγκαστικές τοποθετήσεις το 2000 και 2002.

Ο νόμος 2643/1998 προβλέπει τη διεξαγωγή μιας προκήρυξης κάθε χρόνο ορίζοντας μάλιστα και ακριβές χρονοδιάγραμμα. Εντούτοις όμως έγιναν μόνο δύο αντί έξι προκηρύξεις.

Στην προκήρυξη το 2002 αποκλείστηκε από τη μοριοδότηση ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των υποψηφίων με διάφορες αιτιολογίες. Για να υπαχθούν στο νόμο τα ΑμΕΑ πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Για να πετύχουν όμως την εγγραφή τα ΑμΕΑ «εξωθούνται στην ανασφάλιστη ("μαύρη") εργασία» ή για ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα άμεσου βιοπορισμού αποδέχονται θέσεις εργασίας είτε ευκαιριακές ή κατώτερες των τυπικών τους προσόντων. «Κατά την εξέταση των αναφορών διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος αφήνει σημαντικά κενά στην προστασία των ομάδων που ο νομοθέτης θεωρεί ευπαθείς» αναφέρεται στην έκθεση.

Το ποσοστό των προκηρυσσόμενων θέσεων για τις ευπαθείς ομάδες είναι 5% για το Δημόσιο και 8% για τον ιδιωτικό τομέα. «Σχεδόν κάθε τοποθέτηση στον ιδιωτικό τομέα έχει προσβληθεί από τον υπόχρεο εργοδότη ενώπιον του αρμοδίου οργάνου» αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης ο ΣΕΒ έχει υποβάλλει αίτημα μείωσης αυτού του ποσοστού των αναγκαστικών προσλήψεων. Ειδικά για τα ΑμΕΑ να περιοριστεί μόνο στους μειονεκτούντες που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ