Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε μέτρα για τον καύσωνα

Τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων στην οικοδομή, απαιτεί το Συνδικάτο, με έγγραφό του στις αρμόδιες υπηρεσίες

Τη λήψη δραστικών μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και να μη θρηνήσει ο κλάδος από τον επερχόμενο καύσωνα, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με έγγραφο που απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ. Στο έγγραφό του, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι μια σειρά ΜΜΕ, καθώς και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία «ενημερώνουν για επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Παρασκευή, που θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου» και συνεχίζει:

«Επειδή σε τέτοιες καταστάσεις έχουμε να κάνουμε με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο η εργοδοσία, η οποία τσαλαπατά κάθε έννοια της οικείας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προβλέπει: "τη διακοπή των εργασιών όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς υπό σκιά στον τόπο εργασίας και το ημερομίσθιο να καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή" (Σύμβαση 2000, άρθρο 3), προκειμένου να θησαυρίσει. Επειδή θα βγουν ειδικοί και μη, καθώς και διάφοροι "υπεύθυνοι" να σπεκουλάρουν μέσα από διάφορα πάνελ για κάθε τι προς τον καύσωνα, ενώ την ίδια ώρα ο οικοδόμος κυριολεκτικά θα ψήνεται από αυτόν. Επειδή κάθε φορά οι οδηγίες του υπουργείου σας μένουν "οδηγίες προς ναυτιλλομένους", όταν δε συμβαδίζουν με αντίστοιχα μέτρα.

Γι' αυτό ακριβώς, αλλά κι επειδή γνωρίζουμε από "πρώτο χέρι" την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει πρώτη και κύρια ευθύνη και στο ζήτημα αυτό απαιτούμε να βγουν οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις από τον παροπλισμό που τους έχουν επιβάλει χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τα ΚΕΠΕΚ και να επιβληθούν υποδειγματικές ποινές στους παραβάτες».

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους από τον καύσωνα στα χέρια τους. Να καταγγέλλουν κάθε παράβαση στο Συνδικάτο τους. Και προειδοποιεί τους αρμόδιους και την εργοδοσία ότι «συνεργεία από μέλη της Διοίκησης θα περιοδεύουν με το θερμόμετρο στο χέρι, σε εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου για το ζήτημα αυτό και με τους συναδέλφους θα επιβάλουν κι αυτό το δικαίωμά τους εκεί όπου κάποιοι θέλουν να το τσαλαπατήσουν. Ηρθε καιρός κάποιοι να το καταλάβουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ