ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στη δίωξη

Οι διοικήσεις αντιδρούν στην αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν διάβημα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενάντια στην άσκηση, αυτεπάγγελτα, ποινικής δίωξης εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνη Πουντίδη! Οι συνδικαλιστές της Ζώνης τονίζουν ότι οι συνεχείς απόπειρες να ποινικοποιηθούν και να σταματήσει η λειτουργία και η δραστηριότητα των εργατικών σωματείων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση της Ζώνης, δεν πρόκειται ούτε να τους φιμώσει ούτε να τους λυγίσει.

Η δίωξη ασκήθηκε με αφορμή κινητοποίηση των ανέργων και εργατών της Ζώνης του Δήμου Περάματος και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τη Ζώνη, τον περασμένο Ιούλη, η οποία είχε ξεκινήσει από το Πέραμα και κατέληξε σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Η πραγματική αιτία της δίωξης, ωστόσο, είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του σωματείου, αλλά και των υπόλοιπων σωματείων της Ζώνης, που παλεύουν για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συνολικά, αλλά προβάλλοντας τις προτάσεις και θέσεις τους που κινούνται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και θα βγάλουν τον Πειραιά από την ανεργία, την ανέχεια και εξαθλίωση.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του συνδικάτου κατηγορείται για: «διατάραξη οικιακής γαλήνης του ΟΛΠ. Ηθική αυτουργία για την υποκίνηση και κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ από τους διαδηλωτές». Πάντως, κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης οι υπηρεσίες του Οργανισμού λειτουργούσαν κανονικά, ενώ δεν είχαν εντοπιστεί φθορές στο κτίριο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΛΠ δεν έχει καταθέσει μήνυση ούτε έχει ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμοι για αγώνες!

Σύσκεψη των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την αντιμετώπιση εφοπλιστών και κυβέρνησης

Ετοιμοι δηλώνουν οι ναυτεργάτες να αποκρούσουν τη νέα συντονισμένη επίθεση που ετοιμάζουν εφοπλιστές και κυβέρνηση και να ματαιώσουν τα σχέδια για την επιβολή νέων αντιναυτεργατικών μέτρων που επεξεργάζονται οι κυβερνητικοί μηχανισμοί. Την αγωνιστική τους ετοιμότητα επιβεβαίωσαν χτες το πρωί κατακλύζοντας την αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσαν από κοινού, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική ένωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης ο οποίος αφού ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα όσα προετοιμάζονται, επισήμανε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεσηκωθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας που μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι άνεργοι αρκεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα». Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, πρώτο μέτρο που πρέπει να επιβάλουν οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους, είναι οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Να προσλαμβάνονται αλλοδαποί ναυτεργάτες μόνο όταν δεν προσφέρονται Ελληνες και επιπλέον οι αλλοδαποί να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των Ελλήνων συναδέλφων τους. Να αναδιοργανωθεί ριζικά το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών και η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας να είναι στο 80% του μισθού. Τέλος κάλεσε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή της κατάστασης στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Τον λόγο πήρε και ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου ο οποίος τόνισε ότι είναι στο χέρι των ναυτεργατών να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα και τους κάλεσε να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους.

Στον ίδιο τόνο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια για τη ματαίωση της αντιναυτεργατικής επίθεσης αλλά και την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής. «Η ΠΕΜΕΝ - συνέχισε - συντονίζει τη δράση της με τα άλλα σωματεία του Πειραιά, με το ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι ναυτεργάτες πριν πάνε στην κάλπη πρέπει να σκεφτούν ότι: «Αυτήν την περίοδο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα κόμματα. Εχουμε υποχρέωση λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι το μόνο κόμμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, είναι το ΚΚΕ».

Καλπάζει η ανεργία

Στο μεταξύ η ανεργία στους ναυτεργάτες συνεχίζει την ανοδική πορεία της. Αυτό επιβεβαιώνεται από το στοιχείο ότι μόνο από την Εστία Ναυτικών στον Πειραιά πέρασαν για να παραλάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που καταβαλλόταν την περίοδο των Χριστουγέννων, 3.061 άνεργοι ναυτεργάτες. Η αύξηση της ανεργίας επιβεβαιώνεται ακόμα και από αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ. Τον περασμένο μήνα Δεκέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 3.522, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα (1998) 2.549.

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ζητά περισσότερα δικαιώματα

Καταγγέλλει τη στάση του ΥΕΝ απέναντι στα αιτήματά τους για συνδικαλιστική δράση

Τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος για τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε στο προεδρείο της Ενωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε πριν μερικές μέρες στο γραφείο του. Ο υπουργός αμφισβήτησε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των λιμενικών και άφησε πολλά ερωτηματικά για τις διαφαινόμενες διαθέσεις της κυβέρνησης να ανακόψει τη συνδικαλιστική δράση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Ο υπουργός εντελώς απρόκλητα, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΕΝ και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, με φράσεις απαξιωτικές για τον κλάδο και την προσφορά του, ενώ στράφηκε και κατά του θεσμού του συνδικαλισμού, γενικά, φράσεις που δεν τιμούν τον ίδιο ούτε σαν υπουργό, ούτε σαν παλιό συνδικαλιστή, όπως μας είχε δηλώσει ότι ήταν». Η πρωτοφανής στάση του ΥΕΝ προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά, δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, στο τελευταίο συνέδριο των λιμενικών, είχε αναγνωρίσει τη συμβολή των συνδικαλιστών στην επίλυση των προβλημάτων του προσωπικού και στην αναβάθμιση, γενικά, των υπηρεσιών τους.

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση επισημαίνει ότι «ο αγώνας της για ένα σύγχρονο και ισχυρό ΛΣ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της. Η εποχή που ο ένστολος εθεωρείτο πολίτης β` κατηγορίας πέρασε ανεπιστρεπτί. Καλούμε τον κ. ΥΕΝ να απομονώσει το κατεστημένο και αυτούς που κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες (δική του η φράση) και τον παρασύρουν σε καταστάσεις που δεν πιστεύει, να αγκαλιάσει και να τιμήσει όπως του αξίζει, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και με γόνιμο και πολιτισμένο διάλογο (χωρίς απειλές και χαρακτηρισμούς) με την Ενωση να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον εκσυγχρονισμό του ΛΣ του 21ου αιώνα. Τέλος, θέλουμε να γνωρίσουμε σ' αυτούς που παραπληροφορούν τον κ. ΥΕΝ, ότι συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια».

Στην αρχή της συνάντησης, πριν ξεσπάσει η «φουρτούνα στο γραφείο του ΥΕΝ, ο υπουργός είχε ζητήσει από τους συνδικαλιστές να του αναφέρουν ποια θεωρούν ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οι συνδικαλιστές πρόλαβαν να του πουν - πριν ...εξαντληθεί η υπομονή του - ότι θεωρούν σαν πρώτης προτεραιότητας θέμα την ψήφιση νόμου για την αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 10.000 θέσεις, την πρόσληψη 2000 λιμενικών αντί των προβλεπόμενων 800 μέσα στο χρόνο και τη θέσπιση ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος, διότι αυτός που ισχύει σήμερα συντάχθηκε το 1969 επί δικτατορίας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Μαζική σύσκεψη χτες και αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση

Προς αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι οικοδόμοι του Πύργου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που τους ταλανίζουν και είναι απόρροια της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Η ανεργία, η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση κ.ά., ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου.

Ο Π. Σταθάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση και τις τελευταίες προσπάθειες των κατασκευαστών να ανατρέψουν τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων, προσφεύγοντας μαζικά στα δικαστήρια, αλλά και για την έξαρση της ανεργίας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων: Αμεσα μέτρα για τους άνεργους του νομού. Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και του χρόνου επιδότησης. Οι ημέρες επιδότησης να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Να υπερασπίσει σοβαρά το ΙΚΑ τα συμφέροντά του στα δικαστήρια, ώστε να μην επιστραφούν εισφορές 50 δισ. δρχ. στους κατασκευαστές. Να μη πληρώσει ο ΟΕΚ την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού. Αύξηση των συντάξεων στο 80% του βασικού μισθού. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και στα 60 χρόνια γενικά. Αμεση έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ