Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμοι για αγώνες!

Σύσκεψη των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την αντιμετώπιση εφοπλιστών και κυβέρνησης

Ετοιμοι δηλώνουν οι ναυτεργάτες να αποκρούσουν τη νέα συντονισμένη επίθεση που ετοιμάζουν εφοπλιστές και κυβέρνηση και να ματαιώσουν τα σχέδια για την επιβολή νέων αντιναυτεργατικών μέτρων που επεξεργάζονται οι κυβερνητικοί μηχανισμοί. Την αγωνιστική τους ετοιμότητα επιβεβαίωσαν χτες το πρωί κατακλύζοντας την αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσαν από κοινού, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική ένωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης ο οποίος αφού ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα όσα προετοιμάζονται, επισήμανε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεσηκωθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας που μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι άνεργοι αρκεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα». Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, πρώτο μέτρο που πρέπει να επιβάλουν οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους, είναι οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Να προσλαμβάνονται αλλοδαποί ναυτεργάτες μόνο όταν δεν προσφέρονται Ελληνες και επιπλέον οι αλλοδαποί να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των Ελλήνων συναδέλφων τους. Να αναδιοργανωθεί ριζικά το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών και η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας να είναι στο 80% του μισθού. Τέλος κάλεσε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή της κατάστασης στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Τον λόγο πήρε και ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου ο οποίος τόνισε ότι είναι στο χέρι των ναυτεργατών να υπερασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα και τους κάλεσε να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους.

Στον ίδιο τόνο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια για τη ματαίωση της αντιναυτεργατικής επίθεσης αλλά και την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής. «Η ΠΕΜΕΝ - συνέχισε - συντονίζει τη δράση της με τα άλλα σωματεία του Πειραιά, με το ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι ναυτεργάτες πριν πάνε στην κάλπη πρέπει να σκεφτούν ότι: «Αυτήν την περίοδο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα κόμματα. Εχουμε υποχρέωση λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι το μόνο κόμμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, είναι το ΚΚΕ».

Καλπάζει η ανεργία

Στο μεταξύ η ανεργία στους ναυτεργάτες συνεχίζει την ανοδική πορεία της. Αυτό επιβεβαιώνεται από το στοιχείο ότι μόνο από την Εστία Ναυτικών στον Πειραιά πέρασαν για να παραλάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που καταβαλλόταν την περίοδο των Χριστουγέννων, 3.061 άνεργοι ναυτεργάτες. Η αύξηση της ανεργίας επιβεβαιώνεται ακόμα και από αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ. Τον περασμένο μήνα Δεκέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 3.522, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα (1998) 2.549.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ