ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετήσιο χαράτσι 76 εκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά νοικοκυριά

Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ κατά ένα ευρώ το μήνα σε κάθε τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου

Ετήσιο χαράτσι 75,94 εκατομμύρια ευρώ ή 25,99 δισ. δραχμές, είναι έτοιμη να επιβάλει η κυβέρνηση στα ελληνικά νοικοκυριά, με αύξηση του ύψους του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ κατά 30,9%!!

Ο ελληνικός λαός για μια ακόμη φορά, καλείται να πληρώσει το έλλειμμα της κρατικής τηλεόρασης που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να συντηρήσει το τηλεοπτικό μέσο της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας. Η «αθώα» αύξηση του ενός ευρώ το μήνα στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την ΕΡΤ, έτσι όπως επιχείρησε να την εμφανίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου», το οποίο συζητήθηκε χτες στην κυβερνητική επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, αποτελεί πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα και έμμεση σκληρή φορολογία. Αναλυτικότερα:

  • Αυξάνει το ετήσιο τέλος υπέρ της ΕΡΤ για κάθε ελληνικό νοικοκυριό από 38,88 ευρώ το χρόνο σε 50,88 ευρώ.
  • Η αύξηση των 12 ευρώ το χρόνο για τους 5.128.000 οικιακούς και τους 1.200.000 εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της ΔΕΗ, το σύνολο 6.328.000 καταναλωτές, μεταφράζεται σε συνολικό χαράτσι 75,94 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μετά και απ' αυτή τη νέα αύξηση τα ετήσια έσοδα της ΕΡΤ μόνο από τις εισφορές του ελληνικού λαού εκτινάσσονται στα 321.968.640 ευρώ ή περίπου 110 δισ. δραχμές!!

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα λαϊκή «αφαίμαξη» - την προηγούμενη για τον ίδιο λόγο είχε επιβάλει το ΠΑΣΟΚ την 1.7.2003 - ο Θ. Ρουσόπουλος εντελώς προκλητικά δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ «είναι αποτέλεσμα του κόστους που υπήρξε για την κρατική τηλεόραση από την εθελούσια έξοδο 1.200 εργαζομένων που ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2003» και σύμφωνα με τον ίδιο η δαπάνη αυτή «όπως είχε προβλεφτεί από το 2000 όταν ξεκίνησε, ήταν να αρχίσει να πληρώνεται από το 2005, δηλαδή πέντε χρόνια αργότερα»...Και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την ΕΡΤ για μια ακόμη δεκαετία.

Ο ελληνικός λαός, όμως, δε θα πληρώσει μόνο την πολιτική που εξώθησε σε «εθελούσια έξοδο» εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά και τη μονιμοποίηση 1.400 συμβασιούχων από τους 1.700 που συνολικά προσέλαβε η ΕΡΤ, στο ίδιο χρονικό διάστημα... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ωθούσαν εργαζόμενους της ΕΡΤ στην «εθελούσια έξοδο» και στη συνέχεια προχωρούσαν σε εξωτερικές παραγωγές με ιδιωτικά συνεργεία πληρώνοντας τεράστια ποσά. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έθεταν και θέτουν εργαζόμενους στην «ομηρία» των συμβάσεων, χρησιμοποιώντας τη δημόσια τηλεόραση για να ασκούν την κρατική προπαγάνδα και όταν υποχρεώνονται σε μονιμοποιήσεις προσωπικού μετακυλούν το κόστος στο λαό.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαίρεσε από το νέο χαράτσι τους 220.000 μετρητές που ανήκουν σε κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. «Είναι ένας εξορθολογισμός του συστήματος», ισχυρίστηκε, όπως έχουν, ήδη, εξαιρεθεί στο παρελθόν ναοί, νεκροταφεία, γεωργικές χρήσεις και γεωτρήσεις»...

Η ΝΕΤ στην υπηρεσία του δικομματισμού...

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε συγχρόνως να δικαιολογήσει την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι μ' αυτή θα βοηθήσει στην «έναρξη τριών νέων πιλοτικών προγραμμάτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εντός του 2006», από την κρατική τηλεόραση.

Μάλιστα ο ίδιος δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι «παρεχόμενες υπηρεσίες» από την ΕΡΤ ολοένα και «αναβαθμίζονται» και ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα τρία νέα ψηφιακά κανάλια που θα προσφέρει (...) δωρεάν η δημόσια τηλεόραση θα ανταποκριθούν σε αυτή τη θυσία την οποία ζητάμε από τον καθένα Ελληνα πολίτη».

Ποια είναι η... αναβάθμιση όμως που επικαλείται η κυβέρνηση; Η μετατροπή μέρα με τη μέρα της κρατικής τηλεόρασης σε φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Η «φίμωση» όλων των υπόλοιπων κομμάτων εκτός από τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Ο αποκλεισμός όλων των διαφορετικών φωνών που αντιτίθενται στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Αντί άλλων σχολίων, η παράθεση αδιάψευστων στοιχείων, φανερώνει τόσο την «πολυφωνία», όσο και την «αναβάθμιση» που παρουσιάζει η κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα η τηλεοπτική προβολή των πολιτικών κομμάτων από τη ΝΕΤ με στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το Μάρτη του 2005, είναι αποκαλυπτική: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο τηλεοπτικός χρόνος στη ΝΕΤ για τα πολιτικά κόμματα μοιράζεται ως εξής: ΝΔ - Κυβέρνηση 62,55%, ΠΑΣΟΚ 28,04%, ΚΚΕ 3,78%, ΣΥΝ 5,57%, ΔΗΚΚΙ 0,0%, ΛΑΟΣ 0,06%. Βάσει αυτών των στοιχείων το ΚΚΕ είναι το τελευταίο σε προβολή κόμμα από τα κόμματα της Βουλής.

  • Εξάλλου το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν θέματα των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των εποπτευόμενων φορέων τους, καθώς επίσης και την ενοποίηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.
Το έγκλημα είχε προαναγγελθεί

Στις πλάτες του ελληνικού λαού θα φορτώσει η κυβέρνηση το οικονομικό κόστος για την εξασφάλιση της προπαγάνδας της μέσω της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η έγκριση της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους, που θα καταβάλλει και πάλι ο Ελληνας πολίτης από την τσέπη του, φαίνεται πως είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση εδώ και μήνες και, πάντως, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο, πριν τρεις μήνες περίπου. Αλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική της ΕΡΤ να μην ξεφεύγει από τον κρατικό εναγκαλισμό και να ζητάει χρήματα από τον ελληνικό λαό προβάλλοντας σαν δικαιολογία την ...επιβίωσή της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από την κυβέρνηση την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Στη συνέχεια όμως στις 19.1.2005, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είχε δηλώσει ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση δε θα ζητήσει κρατική βοήθεια, αλλά επιδίωξή της είναι «να έχει τη δυνατότητα να τα βγάλει πέρα μόνη της».

Λίγους όμως μήνες μετά, στις 13.5.2005, ο πρόεδρος της ΕΡΤ παρουσιάζοντας τα οικονομικά προβλήματα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης δήλωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, ώστε να εξυγιανθεί και η ρευστότητά της, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες και πλουσιότερο πρόγραμμα, ανταποκρινόμενη στην αποστολή της.

Ετσι κι αλλιώς, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που έχει να παρουσιάσει η κρατική τηλεόραση καθόλου δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές θυσίες που καλείται να κάνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Παρ' όλες τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΡΤ για εσωτερικές παραγωγές αυτές δεν προχωρούν, ενώ τη στιγμή που δεν αξιοποιείται όλο το προσωπικό της, από την πρώτη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση άρχισε να γίνεται σωρεία προσλήψεων, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και με την απόκτηση «αστέρων» πολλών εκατομμυρίων.

Πάντως και χτες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας ότι η δημόσια τηλεόραση θα δημιουργήσει τρία νέα ψηφιακά κανάλια. Το πρώτο θα είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα με την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, το δεύτερο θα είναι αθλητικού περιεχομένου και το τρίτο θα είναι ένα κανάλι το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, με ειδικές ανάγκες.

ΕΡΤ
Το «φτηνό» κοστίζει ακριβά

Τα φτηνά πίτουρα έλεγαν κάποτε τα τρώνε οι «κότες». Σήμερα όμως άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες και οι κότες τρώνε τα «ακριβά» πίτουρα. Αυτό αποφάσισαν οι ιθύνοντες της ΕΡΤ και αποφάσισαν να μπουν στον «ακριβό» ανταγωνισμό των ιδιωτικών καναλιών, βγάζοντας κι αυτοί στην αγορά το φτηνό ποιοτικά «χαρτί» των ριάλιτι, προσλαμβάνοντας μάλιστα τα «καμένα χαρτιά» των ριάλιτι των ιδιωτικών καναλιών (βλέπε Δρούζα). Τι κι αν ο κόσμος βοά για τη φτήνια των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αφού η τηλεθέαση «διαψεύδει» τις θεωρίες. Αυτά θέλει ο κόσμος, αυτά του δίνουμε, λένε. Κανείς δε σκέφτεται όμως ότι όταν πουθενά δεν έχει κάτι διαφορετικό για να επιλέξει το κοινό, φυσικό - και καταστροφικό μαζί - είναι να βλέπει από το χείριστο το χειρότερο. Και τις ευθύνες τις ρίχνουμε πάντα στο κοινό. Οχι ότι είναι άμοιρο ευθυνών και το κοινό, αλλά είναι πολύ μικρή η ευθύνη, αφού καμιά συμμετοχή δεν έχει στις αποφάσεις αυτών που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

Νέα ήθη και παλιά έθιμα λοιπόν, στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, που εξαργυρώνει με νέους τρόπους τις κυβερνητικές οφειλές σε «ημέτερους», με ξένα όμως κόλλυβα, δηλαδή τα χρήματα του κόσμου. Οπως η ίδια η ΕΡΤ ανακοίνωσε μετά τα σενάρια για την αμοιβή της, κάθε εκπομπή (καθημερινή) θα κοστίζει στην ΕΡΤ 11.000 ευρώ, δηλαδή 220.000 ευρώ το μήνα. Και τι θα προσφέρει στο κοινό για του οποίου την εκπαίδευση και ψυχαγωγία κόπτονται; Ανθρώπινα δράματα σε θέαση, ό,τι έμαθε αυτά τα χρόνια να κάνει στα ιδιωτικά κανάλια. Δεν είναι μόνο το κόστος, κυρίως είναι το προσφερόμενο «αγαθό» που κάθε άλλο παρά αγαθό είναι. Αν δεν ήταν ήδη γεγονός θα πίστευε κανείς πως είναι ράδιο αρβύλα, όχι γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, αλλά γιατί θα απαιτούσε ο κόσμος - που πληρώνει πάντα τα σπασμένα - και τσάμπα να προσφερόταν κάθε κυρία Δρούζα να κάνει εκπομπή να μην τη «φιλοξενούσε» η ΕΡΤ.

Μετά το πανηγύρι της «Γιουροβίζιον» που έπαιζε επί ίσοις όροις με τα «Φέιμ Στόρι», σε ύφος και κόστος, ο ανταγωνισμός πάει μακριά τη βαλίτσα και σε άλλα ριάλιτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοχωρημένοι φέρονται Ανίτα Πάνια, Κώστας Μυλωνάς, Λαμπίρη, Τατιάνα και άλλοι του σιναφιού, γιατί η ΕΡΤ κάνει διακρίσεις, ενώ αυτοί έχουν υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από τη Δρούζα. Μήπως να το σκεφτείτε και να κάνετε ένα τέταρτο κανάλι μαζεύοντας όλους τους αρχικουτσομπόληδες; Αυτό θα ήταν πρωτοτυπία. Εξάλλου Δρούζες υπάρχουν πολλές.

ΧΑΝΙΑ
Πρόκληση φασιστοειδών

Τα βρωμερά αποτυπώματά τους, άφησαν, στο σκοτάδι της νύχτας όπως το συνηθίζουν, φασιστοειδή, με εμετικά φασιστικά συνθήματα, που έγραψαν τη νύχτα της 21 προς 22 Αυγούστου, στην πρόσοψη των γραφείων της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια «ορισμένων γνωστών - αγνώστων φασιστοειδών που γέμισαν με εμετικά συνθήματα την πρόσοψη των γραφείων της ΝΕ στο κέντρο της πόλης.

Φαίνεται, τονίζεται, ότι η δράση του ΚΚΕ άρχισε να ενοχλεί διάφορους κύκλους και στην περιοχή μας, γι' αυτό και οργανώνουν, υποθάλπουν και ανέχονται τέτοιες ενέργειες. Να είναι σίγουροι, όμως, ότι η προσπάθειά τους δε θα περάσει. Γι' αυτό καλά θα κάνουν ορισμένα φασιστοειδή που νομίζουν ότι μπορούν να "παίξουν", να μην τα βάζουν με το ΚΚΕ. Καλά θα κάνουν, επίσης, οι αρμόδιες τοπικές αρχές να σταματήσουν να "ποιούν την νήσσαν" και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ