ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκροτήθηκε συμμαχία στήριξης της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»

Ενιαίες εκλογικές λίστες στις βουλευτικές εκλογές τις 4 Δεκέμβρη

Από παλιότερη μεγάλη διαδήλωση στήριξης της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»
Από παλιότερη μεγάλη διαδήλωση στήριξης της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»
Οι δυνάμεις που στηρίζουν τη διαδικασία της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» στη Βενεζουέλα, που ξεκίνησε μετά τη νίκη το 1998 του Ούγκο Τσάβες Φρίας και έχει δώσει σημαντικά επιτεύγματα στη φτωχολογιά της χώρας, συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη συμμαχία «Μπλοκ Αλλαγής» για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Δεκέμβρη, για την εκλογή του κοινοβουλίου για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στη συμμαχία συμμετέχουν το κόμμα του Προέδρου Τσάβες «Κίνημα της Πέμπτης Δημοκρατίας», τα κόμματα: «Μπορούμε», «Πατρίδα για όλους», Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και πολλές άλλες οργανώσεις που θα κατέβουν με κοινές και ενιαίες λίστες. To KK Βενεζουέλας στην πρόταση που κατέληξε η ΚΕ του καλεί τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την επανάσταση, τόσο τις κομματικά ενταγμένες όσο και αυτές που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές οργανώσεις, να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν αντιθέσεις που συμφέρουν την αντίδραση και να αναδείξουν υποψηφίους «που θα εξασφαλίσουν με την εκλογή τους το προχώρημα σημαντικών μεταρρυθμίσεων οικονομικών και πολιτικών προς όφελος των εργαζομένων, των αγροτών και των κοινωνικών στρωμάτων, που θα αντιπαλέψουν τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και θα προωθήσουν την επαναστατική λαϊκή συμμετοχή».

Επισημαίνει επίσης ότι «για την κατάληξη των υποψηφίων πρέπει να ληφθεί υπόψη η εντεινόμενη επίθεση του ιμπεριαλισμού, πράγμα που προϋποθέτει στελέχη που δεν έχουν αμφιβολίες και πισωγυρίσματα για την αναγκαιότητα των δομικών αλλαγών που χρειάζονται, για την εμβάθυνσή τους σε συνθήκες που απαιτείται να αντιμετωπιστούν σε όλα τα μέτωπα ο ιμπεριαλισμός και η εσωτερική αντίδραση».

Οπως εκτιμιέται από τους συμμετέχοντες στη συμμαχία, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να προχωρήσει την επαναστατική διαδικασία παραπέρα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το λαϊκό κίνημα μέσα από πολλές μάχες που έδωσε (όπως την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας που κράτησε 2 μέρες τον Απρίλη του 2002 και έβαλε «πρόεδρο της χώρας» τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων της Βενεζουέλας) αλλά και τις μάχες που δίνει καθημερινά στην παραγωγή, στην πάλη ενάντια στον αναλφαβητισμό και τη φτώχεια, κατακτάει ανώτερα επίπεδα ενότητας, αλλά και συνειδητοποιεί την ανάγκη για βαθύτερες και πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Σχεδόν 5 εκατομμύρια ψήφοι σε δύσκολες συνθήκες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΤΟΚΙΟ.- Τα πολύ θετικά αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Σεπτέμβρη για το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δείχνουν πως έδωσε έναν καλό αγώνα», σημειώνει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το κόμμα, επισημαίνοντας πως αν και διατήρησε το ίδιο ποσοστό (7,9%) με τις προηγούμενες εκλογές εξασφαλίζοντας και πάλι εννιά έδρες στη νέα Κάτω Βουλή, κατάφερε να αυξήσει τις ψήφους, που ανήλθαν σε πάνω από 4.920.000! Αυτό το σημαντικό επίτευγμα σημειώνεται, μολονότι ο πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι αιφνιδίασε, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (αξιωματική αντιπολίτευση) έχασε πάνω από 60 έδρες...

Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής(ΕΕ) του ΙΚΚ, εξηγείται η αύξηση των ψήφων υπέρ του κόμματος ως αποτέλεσμα:

  • Της αξιοποίησης των μαθημάτων περί δικομματισμού, που διοργάνωσε από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Της απόφασής του να παρουσιάσει μία δυναμική αντιπολιτευτική προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στο ρόλο του κόμματος για μια πολιτική που σήμερα «απαιτεί ένα πραγματικό κόμμα αντιπολίτευσης».
  • Της πιο δραστήριας κινητοποίησης των οργανώσεων του ΙΚΚ, των μελών και των υποστηριχτών του σ' όλη την Ιαπωνία.

«Αναγνωρίζουμε πως αυτό το επίτευγμα ανέτρεψε την καθοδική πορεία του κόμματος σε προηγούμενες εθνικές εκλογές και πως μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική βάση για μεγάλη πρόοδο του ΙΚΚ στο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ του Ιαπωνικού ΚΚ.

Αναλύοντας βαθύτερα τις τελευταίες ιαπωνικές εκλογές, το κόμμα σημειώνει την επιμονή του πρωθυπουργού Κοϊζούμι να αναδείξει την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων σαν το μοναδικό ζήτημα των εκλογών υπό το σύνθημα «μη σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις». Το ΙΚΚ εξηγεί πως αυτό προσέλκυσε μεγάλο μέρος των Ιαπώνων, που πλανεύτηκαν από το σύνθημα, πιστεύοντας πως επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάσχεση της γενικότερης στασιμότητας στη χώρα. Η τακτική ψεμάτων της πρωθυπουργικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σημειώνει το ΙΚΚ, πέτυχε όπως αντανακλάστηκε στα υψηλά ποσοστά της κυβέρνησης Κοϊζούμι. Εντούτοις, αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» του Κοϊζούμι θα προκαλέσουν δεινά στο λαό, θα επιδεινώσουν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία, αυξάνοντας περαιτέρω «την αντίφαση ανάμεσα στις προσδοκίες του λαού και των στόχων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, το ΙΚΚ παρατηρεί πως ο Κοϊζούμι χρησιμοποίησε ψέματα και κόλπα για να αποφύγει να πει την αλήθεια, όπως οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος, ή η αναθεώρηση του άρθρου 9 του Συντάγματος (αποκηρύσσει «την απειλή χρήσης βίας ως μέσο για επίλυση διεθνών διαφορών»)...

«Η παρούσα πολιτική κατάσταση καλεί το ΙΚΚ να κάνει σθεναρές προσπάθειες ως το μόνο αξιόπιστο αντιπολιτευόμενο κόμμα», αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει πως η εμπειρία αυτή θα αξιοποιηθεί στις δημοτικές εκλογές του 2007.

ΡΩΣΙΑ
Συνέπειες θα έχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σ. Ιβανόφ, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται για άτυπη συνάντηση με τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με Ουκρανία και Γεωργία αν αυτές ενταχθούν τελικά στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας αυτό δε θα αφορά μόνο τη σφαίρα της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και άλλους τομείς συνεργασίας. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ιβανόφ πρόσθεσε πως η απόφαση της ένταξης στο ΝΑΤΟ ή όχι είναι κυρίαρχο δικαίωμα του κάθε κράτους.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να κάνει έντονη την αντίθεσή της και τη δυσφορία της με την επέκταση του ΝΑΤΟ έως τα σύνορά της.

Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο Ιβανόφ δήλωσε, επίσης, πως κάλεσε σε στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, στο οποίο, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν πέρα από τη Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας εκδήλωσε τον προβληματισμό του σχετικά με το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, όλο και περισσότερες χώρες θα επιδιώξουν να αποχτήσουν πυρηνικά όπλα για την ασφάλειά τους. Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την επιθυμία του να έχει μια επίσημη ενημέρωση για το θέμα από τον Αμερικανό ομόλογό του.


Ι.Π.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Κολπάκια ... καλλωπισμού

Την ίδια ώρα που στη Γεωργία πραγματοποιήθηκε ένας ακόμα γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Γεωργίας, για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και βάσεων από αυτήν (προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2008), μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησε στις 10 Οκτώβρη το ΝΑΤΟ. Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν έως τις 22/10, γίνονται σε δύο περιοχές της Γεωργίας στα πλαίσια του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» και συμμετέχουν 700 στρατιωτικοί από 18 χώρες της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των στρατιωτικών γυμνασίων και «ανθρωπιστική επιχείρηση». Αυτή θα συνίσταται στο ότι όσοι κάτοικοι της Ατζαρίας (περιοχής της Γεωργίας, όπου θα διεξαχθούν τα γυμνάσια) επιθυμούν, μπορούν να περάσουν από δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση! Μάλιστα, σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση οφθαλμολογική επέμβαση, οι στρατιωτικοί γιατροί των ΗΠΑ θα εγχειρούν όσους το επιθυμούν επιτόπου.

Ευρηματική, όντως, η προσπάθεια καλλωπισμού του ΝΑΤΟ, αν δεν υπήρχε η ιστορική που μνήμη, που λέει πως, 15 χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, η δωρεάν και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που παρείχε στο λαό το σοβιετικό κράτος, φαίνεται να αντικαθίσταται στη σημερινή καπιταλιστική Γεωργία από τη δωρεάν επίσκεψη σε οφθαλμίατρο των κινητών στρατιωτικών νοσοκομείων των ΗΠΑ, τις μέρες των ΝΑΤΟικών γυμνασίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ