Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Σχεδόν 5 εκατομμύρια ψήφοι σε δύσκολες συνθήκες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΤΟΚΙΟ.- Τα πολύ θετικά αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Σεπτέμβρη για το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δείχνουν πως έδωσε έναν καλό αγώνα», σημειώνει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το κόμμα, επισημαίνοντας πως αν και διατήρησε το ίδιο ποσοστό (7,9%) με τις προηγούμενες εκλογές εξασφαλίζοντας και πάλι εννιά έδρες στη νέα Κάτω Βουλή, κατάφερε να αυξήσει τις ψήφους, που ανήλθαν σε πάνω από 4.920.000! Αυτό το σημαντικό επίτευγμα σημειώνεται, μολονότι ο πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι αιφνιδίασε, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (αξιωματική αντιπολίτευση) έχασε πάνω από 60 έδρες...

Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής(ΕΕ) του ΙΚΚ, εξηγείται η αύξηση των ψήφων υπέρ του κόμματος ως αποτέλεσμα:

  • Της αξιοποίησης των μαθημάτων περί δικομματισμού, που διοργάνωσε από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Της απόφασής του να παρουσιάσει μία δυναμική αντιπολιτευτική προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στο ρόλο του κόμματος για μια πολιτική που σήμερα «απαιτεί ένα πραγματικό κόμμα αντιπολίτευσης».
  • Της πιο δραστήριας κινητοποίησης των οργανώσεων του ΙΚΚ, των μελών και των υποστηριχτών του σ' όλη την Ιαπωνία.

«Αναγνωρίζουμε πως αυτό το επίτευγμα ανέτρεψε την καθοδική πορεία του κόμματος σε προηγούμενες εθνικές εκλογές και πως μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική βάση για μεγάλη πρόοδο του ΙΚΚ στο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ του Ιαπωνικού ΚΚ.

Αναλύοντας βαθύτερα τις τελευταίες ιαπωνικές εκλογές, το κόμμα σημειώνει την επιμονή του πρωθυπουργού Κοϊζούμι να αναδείξει την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων σαν το μοναδικό ζήτημα των εκλογών υπό το σύνθημα «μη σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις». Το ΙΚΚ εξηγεί πως αυτό προσέλκυσε μεγάλο μέρος των Ιαπώνων, που πλανεύτηκαν από το σύνθημα, πιστεύοντας πως επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάσχεση της γενικότερης στασιμότητας στη χώρα. Η τακτική ψεμάτων της πρωθυπουργικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σημειώνει το ΙΚΚ, πέτυχε όπως αντανακλάστηκε στα υψηλά ποσοστά της κυβέρνησης Κοϊζούμι. Εντούτοις, αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» του Κοϊζούμι θα προκαλέσουν δεινά στο λαό, θα επιδεινώσουν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία, αυξάνοντας περαιτέρω «την αντίφαση ανάμεσα στις προσδοκίες του λαού και των στόχων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, το ΙΚΚ παρατηρεί πως ο Κοϊζούμι χρησιμοποίησε ψέματα και κόλπα για να αποφύγει να πει την αλήθεια, όπως οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος, ή η αναθεώρηση του άρθρου 9 του Συντάγματος (αποκηρύσσει «την απειλή χρήσης βίας ως μέσο για επίλυση διεθνών διαφορών»)...

«Η παρούσα πολιτική κατάσταση καλεί το ΙΚΚ να κάνει σθεναρές προσπάθειες ως το μόνο αξιόπιστο αντιπολιτευόμενο κόμμα», αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει πως η εμπειρία αυτή θα αξιοποιηθεί στις δημοτικές εκλογές του 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ