Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«Ιστορική στιγμή» με πολλά «αλλά» εκατέρωθεν

Συνεντεύξεις Τύπου στην Αθήνα του Παλαιστίνιου πρέσβη Μαρουάν Αμπντελχαμίντ και του Ισραηλινού ομολόγου του Ραμ Αβιράμ

«Ιστορική στιγμή». Αν και συμφώνησαν στο χαρακτηρισμό, ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Ραμ Αβιράμ και Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, αντίστοιχα, στις χωριστές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, χτες, για την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, εξέθεσαν δύο διαφορετικές όψεις του νομίσματος.

Για «την αρχή και όχι το τέλος» μιας μακρόχρονης διαδικασίας έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρέσβης, υπογραμμίζοντας πολλάκις ότι το Ισραήλ έκανε ένα «τεράστιο βήμα για την ειρήνη, παρά το πολιτικό και οικονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται». Κατέστησε σαφές ότι πλέον η ισραηλινή ηγεσία αναμένει «συγκεκριμένα μέτρα κατά των ενόπλων οργανώσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή».

Αφού επανέλαβε ότι «το Ισραήλ θα επιδείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιοδήποτε κρούσμα βίας από τη Γάζα», ο Ρ. Αβιράμ παρέπεμψε στο στάδιο των τελικών διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς των εδαφών όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως είναι ο έλεγχος των συνόρων, του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, των μεθοριακών σταθμών κλπ.

Για «θετικό βήμα, που όμως έγινε μονομερώς, με τους Παλαιστινίους να μην έχουν λόγο, κάτι που δείχνει ότι η ισραηλινή ηγεσία προτίθεται να αποφύγει την εφαρμογή του οδικού χάρτη και των περαιτέρω διαπραγματεύσεων» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρέσβης. Ο Μ. Αμπντελχαμίντ αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία που δε διευθετήθηκαν (σύνορα, μεθόριος κλπ.), τα οποία αμαυρώνουν τη χαρά και συμπλήρωσε ότι «η κατοχή θα λήξει, όταν ανάλογες κινήσεις γίνουν και στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Εκτίμησε ότι αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η «Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε μια μεγάλη φυλακή» και επέκρινε την ισραηλινή πλευρά για τις πιέσεις περί αφοπλισμού των ενόπλων οργανώσεων, όταν ευθύνεται για τη διάλυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ παράλληλα δε δίνει καμία εγγύηση που να καλλιεργεί την εμπιστοσύνη του παλαιστινιακού λαού απέναντί της. Ο Μ. Αμπντελχαμίντ ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές χώρες για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ