Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναστάτωση στη μεθόριο της Ράφα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με φορτηγά άρχισαν να φτάνουν, από χτες, στα σύνορα με τη Ράφα, οι 750 Αιγύπτιοι μεθοριακοί φρουροί που αναμένεται, από σήμερα τα ξημερώματα, να αναλάβουν τον έλεγχο της μεθοριακής γραμμής Γάζας - Αιγύπτου. Παλαιστινιακές και αιγυπτιακές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο οριστικού κλεισίματος της μεθορίου, που έμεινε ανοιχτή μέχρι στιγμής για «ανθρωπιστικούς λόγους», για χτες το απόγευμα στις 6. Το τελεσίγραφο δεν τηρήθηκε επακριβώς, όμως τα μέτρα ασφαλείας άρχισαν να γίνονται αισθητά.

Είχε προηγηθεί ανοιχτή έκφραση δυσαρέσκειας «για το χάος» εκ μέρους Ισραηλινών αξιωματούχων προς τον Αιγύπτιο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι «στα σύνορα της Ράφα θα επικρατήσει νόμος και τάξη άμεσα». Η ισραηλινή ενόχληση (καθώς ο ισραηλινός στρατός αποχωρώντας έκλεισε το μεθοριακό πέρασμα για τη φύλαξη του οποίου την ευθύνη ανέλαβε η Αίγυπτος) ενισχύθηκε από το γεγονός ότι μαχητές της «Χαμάς», το πρωί, ανατίναξαν μέρος του συνοριακού τείχους, με αποτέλεσμα να αρχίσει και από εκεί να περνά πλήθος Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, επανέλαβε, χτες, ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχό της. Μάλιστα, αξιωματούχοι παρουσίασαν, σχεδόν ως ειλημμένη απόφαση, τον αφοπλισμό των ενόπλων οργανώσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παλαιστινιακών εκλογών, το Γενάρη, και τη συμμετοχή σε αυτές όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων. Στελέχη της «Χαμάς» έσπευσαν να απορρίψουν το ενδεχόμενο αφοπλισμού, ασχέτως της συμμετοχής ή όχι στις εκλογές. Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν κοντά στη Χεβρώνα από αληθινά πυρά, τα οποία χρησιμοποίησαν Ισραηλινοί στρατιώτες απαντώντας στις πέτρες και τα άδεια μπουκάλια που δέχτηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ