Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς ο απερχόμενος καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξακολουθεί να υπολείπεται της υποψήφιας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών Αγκελα Μέρκελ, εντούτοις στα ποσοστά, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπερτερούν αυτών της CDU-CSU.

Οι περισσότεροι αναλυτές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι εάν οι σφυγμομετρήσεις επιβεβαιωθούν, τότε ενδέχεται να υπάρξει ένας «μεγάλος» κυβερνητικός συνασπισμός εκ των δύο σημερινών αντιπάλων. Εντούτοις, αμφότεροι οι διεκδικητές της καγκελαρίας απέρριψαν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας και δήλωσαν βέβαιοι για τη νίκη.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι θέσεις των δύο διεκδικητών και η τεράστια τουρκική κοινότητα θα αποτελέσουν βαρόμετρο, με τον Σρέντερ να είναι ο «αγαπημένος», σύμφωνα τουλάχιστον με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», που σε χτεσινό της δημοσίευμα ανέφερε ότι το 86% «ψηφίζει» Σρέντερ.

Τέλος, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας όρισε χτες ότι την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη θα ανακοινωθούν τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Ετσι, διαλύθηκαν οι αμφιβολίες περί καθυστέρησης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων λόγω αναβολής της εκλογής στην περιφέρεια της Δρέσδης, απορρίπτοντας τις προσφυγές πολιτών που ζητούσαν να καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως τις 2 Οκτώβρη. Οι ψηφοφόροι της περιφέρειας αυτής καλούνται στις 2 Οκτώβρη στις κάλπες λόγω του αιφνίδιου θανάτου υποψήφιας του ακροδεξιού κόμματος NPD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ