Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προσέγγιση θέσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΕΚΙΝΟ. Την αλληλοσυμπληρούμενη πλευρά των αντιφάσεων και των συγκρούσεων στη διμερή σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας επιχείρησαν χτες να προβάλουν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τζορτζ Ου. Μπους και Ζου Τζιντάο, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Η κινεζική πλευρά δεσμεύτηκε να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα (εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 200 δισ. δολάρια φέτος), αυξάνοντας τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, να καταπολεμήσει την «πειρατεία» λογισμικού και πνευματικής ιδιοκτησίας, δεσμεύτηκε στη συνέχιση της προσπάθειας πυρηνικού αφοπλισμού της ΛΔ Κορέας και σε συμβολή στην προσπάθεια λύσης της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από την πλευρά της, η αμερικανική πλευρά ενέκρινε την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, ζήτησε συνεργασία σε διεθνή ζητήματα, έθεσε θέματα πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, χαιρέτισε την αύξηση του διμερούς εμπορίου κ.λπ., ενώ ο Μπους αποδέχτηκε πρόταση του Χου για επίσκεψη στο Πεκίνο το Νοέμβρη.

Ωστόσο, στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν σαφείς συγκρούσεις, όπως το θέμα της Ταϊβάν και το ζήτημα της ενέργειας. Το «καλό κλίμα» είναι εν πολλοίς μια συγκαλυμμένη φάση αυτής που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «επικείμενη ολομέτωπη σύγκρουση».

Πάντως, χτες η Ταϊβάν απέτυχε, για 13η συνεχόμενη χρονιά, να καταλάβει έδρα στα Ηνωμένα Εθνη, παρά τις εξαγορές ψήφων και την υπόγεια στήριξη της Ουάσιγκτον (που διατηρεί μια ρητορική ακραίας υποκρισίας όσον αφορά το θέμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ