ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ
Στη μάχη ρίχνονται τα ταξικά συνδικάτα

Αποφασίζουν τη συμμετοχή τους και καταρτίζουν το πρόγραμμα εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς

Μετά τη μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη δουλιά για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα
Μετά τη μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη δουλιά για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα
Ολες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, για να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου η αποφασιστική διεκδίκηση του πλαισίου των αιτημάτων που προβάλλει το Πανεργατικό Μέτωπο και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, ρίχνουν τα ταξικά σωματεία της Αθήνας. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήραν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην προχτεσινή συνεδρίασή της η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου αποφάσισε τη συμμετοχή των μεταλλεργατών στο συλλαλητήριο με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Συζήτησε διεξοδικά το πρόγραμμα των εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση των εργαζομένων μπροστά στο συλλαλητήριο και κατέληξε ότι όλη η προετοιμασία πρέπει να έχει στόχο την όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στην κινητοποίηση.

Ομόφωνη απόφαση για τη συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ πήρε η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο στη γενική συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή, 9 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, το αντεργατικό μέτωπο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, εκτελώντας τις εντολές του πολυεθνικού κεφαλαίου, της ΕΕ, ΣΕΒ θα οξύνει την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνεται, θα αξιοποιήσει τις πολύτιμες υπηρεσίες που του παρέχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).

«Ολοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο - τονίζει - παλεύουμε για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που προωθεί τη γραμμή επίθεσης της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και στην πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντάμε με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

«Αδιάκοπη και ανελέητη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και νέα σκανδαλώδη προνόμια στην πλουτοκρατία είναι το "διά ταύτα" των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), και τονίζει: «Οι αντιδραστικές "μεταρρυθμίσεις" ("εκσυγχρονισμό" τον έλεγαν οι προηγούμενοι), που στόχο έχουν την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η άγρια λιτότητα και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, των ΔΕΚΟ είναι οι πυλώνες της βάρβαρης πολιτικής, που εφαρμόζει και η κυβέρνηση Καραμανλή, οδηγώντας σε βαθιά οπισθοδρόμηση και ανέχεια τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Η Ομοσπονδία τονίζει την αναγκαιότητα να γίνουν τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης του ΠΑΜΕ πόλος συσπείρωσης για όλους τους εργαζόμενους, ώστε, μέσα από την ένταση των ταξικών αγώνων, να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και «στην πολιτική σκηνή και στη νοοτροπία των εργαζομένων που ακόμα πιστεύουν στις ψευδαισθήσεις και στα ψευτοδιλήμματα».

«Ο ρεαλισμός μας, σημειώνει η ΟΣΝΙΕ, αναδύεται από το γεγονός ότι η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι παράγουν όλο και περισσότερο πλούτο, τον οποίο αρπάζουν και καταβροχθίζουν οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο ρεαλισμός των αιτημάτων μας προκύπτει από τις πραγματικές ανάγκες που έχει το εργατικό νοικοκυριό να ζει σε συνθήκες στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Εμείς δε μασάμε τα λόγια μας και το δηλώνουμε ευθέως, ότι ενωμένες οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας μας (ΟΣΝΙΕ), με τη συνεργασία όλων εκείνων των ταξικών συνδικαλιστών, συμμετέχουν και θωρακίζουν το Πανεργατικό Μέτωπο».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκίνησαν οι Συνελεύσεις στα Παραρτήματα

Στην τελική ευθεία η μάχη για τις εκλογές που ξεκινούν στη 1 του Οκτώβρη

Με την πραγματοποίηση των Γενικών Εκλογοαπολογιστικών Συνελεύσεων στα τοπικά Παραρτήματα, αλλά και με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συνεχίζεται η μάχη που δίνουν οι οικοδόμοι για την επιτυχία των εκλογών στο Συνδικάτο της Αθήνας, που θα γίνουν από την έως τις 27 Οκτώβρη.

Η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις των Παρατημάτων θα πολλαπλασιάσει την εμπειρία που φτάνει απ' τους τόπους δουλιάς, θα βοηθήσει, ώστε ο σχεδιασμός της δράσης να αποκτήσει ακόμα πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αλλωστε, όπως τονίστηκε και στη Γενική συνέλευση του Συνδικάτου, την περασμένη Κυριακή, τα Παραρτήματα μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στην επαγρύπνηση, την αφύπνιση και την κινητοποίηση των οικοδόμων. Ωστε ν' αποκτήσει το Συνδικάτο γερά ποδάρια στις γειτονιές.

Μάλιστα, στην εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Β. Βακάλης, υπογραμμίστηκε για τη δουλιά των Παραρτημάτων: «Η ανάπτυξη πολύπλευρης δραστηριότητας που θα τραβά κοντά στο κίνημα όχι μόνο τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους της γειτονιάς, θα τα κατοχυρώνει (σ.σ. τα παραρτήματα) στη συνείδησή τους σαν κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς παράγοντες, θα συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της πάλης, είναι προϋπόθεση για το μέλλον τους, αλλά και για το μέλλον του Συνδικάτου».

Ηδη, χτες και προχτές ολοκληρώθηκαν οι συνελεύσεις στις περιοχές του Ζωγράφου, του Κέντρου, του Γαλατσίου και του Περιστερίου. Το υπόλοιπο πρόγραμμα των Συνελεύσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 6μμ. στα Ανω Λιόσια.
  • Στις 6.30μμ. στην Καλλιθέα και στα Νέα Λιόσια.
  • Στις 7μμ. στη Γλυφάδα.

Εξάλλου στις 18/9 και 20/9 θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε Αιγάλεω, Βύρωνα, Γκύζη, Ηλιούπολη, Καματερό, Κυψέλη, Κολωνό, Μαρούσι - Ν.Ερυθραία, Μενίδι, Μπραχάμι, Νέο Ηράκλειο, Πετράλωνα και Παλλήνη.


Κινητοποιήσεις για ωράριο - ακρίβεια

Σε συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών «Κωτσόβολος», στην Καρδίτσα, προχώρησαν εργαζόμενοι της πόλης, ύστερα από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. και διήρκεσε μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Με τη συμμετοχή τους, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το εξοντωτικό ωράριο που επέβαλε η κυβέρνηση με το νόμο της παραπέρα διεύρυνσης και ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στην εξουθένωση των εργαζομένων και στο χτύπημα των μικρών ΕΒΕ με το ωράριο που χάρισε στο κεφάλαιο το 1997 η κυβέρνησή του.

Την Τρίτη εξάλλου, με συλλαλητήριο στην πόλη της Αμφισσας, που διοργάνωσε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και εξορμήσεις με πικετοφορίες στη Χαλκίδα, στη Λαμία και τη Λιβαδειά, στις οποίες καλούσαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές διαδήλωσαν ενάντια στο εντεινόμενο κύμα ακρίβειας που αφαιμάζει τα λαϊκά εισοδήματα.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν στις 11 σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ» και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Γερ. Γιακουμάτο και εκπροσώπους της διοίκησης του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει από χτες, απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλονται και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου. Η συνάντηση με τον υφυπουργό γίνεται μετά από πρόσκληση του ίδιου. Προδιαγράφοντας μάλιστα τι είδους συνάντηση θα είναι η σημερινή, στην πρόσκληση που απέστειλε ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συνάντηση «συμφιλιωτική»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ