ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Νέα δίκη για το έγκλημα

θα αρχίσει στις 27 Σεπτέμβρη και στο εδώλιο θα καθίσουν εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της πλοιοκτήτριας εταιρίας

Οι εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων αρχών του για τον άδικο χαμό των 80 επιβατών του σαπιοκάβαρου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» κυριάρχησαν και στις χτεσινές καταθέσεις των μαρτύρων που πέρασαν από το βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, το οποίο διεξάγει τη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ευθύνες που έρχεται να επιβεβαιώσει, εκτός από το πλήθος των στοιχείων που έχουν προκύψει μέχρι τώρα από την ακροαματική διαδικασία, και το γεγονός ότι στις 27 Σεπτέμβρη 2005 στα δικαστήρια του Πειραιά θα στηθεί και νέο εδώλιο για το ναυάγιο, αυτή τη φορά για να καθίσουν ανώτατοι και ανώτεροι την περίοδο του ναυαγίου αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, καθώς επίσης ο πλοίαρχος του ΣΑΜΙΝΑ Β. Γιαννακής και οι δύο εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (σήμερα «Hellenic Seaway» - HSW) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος. Οι τρεις τελευταίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι και στη δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δίκη που θα γίνει στον Πειραιά, αυτή θα διεξαχθεί σε άλλο τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με κατηγορούμενους τον τότε αρχηγό του ΛΣ, Ανδρέα Συρίγο, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, τον τότε διευθυντή της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Δαμιανό Δουμάνη, ο οποίος βαρύνεται με την κακουργηματική κατηγορία της διατάραξης των υδάτινων συγκοινωνιών. Για παράβαση καθήκοντος κατηγορούνται επίσης ο τότε β' υπαρχηγός του ΛΣ Αντώνης Καραμιχαλάκος και ο τότε διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών Σάββας Βοσκόπουλος. Οι 7 παραπέμπονται με βάση τα βουλεύματα υπ' αρ. 719/2004 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, 422/2004 του Συμβουλίου Εφετών και 1055/2005 απόφαση του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο το πλοίο ταξίδευε παράνομα, χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας, με σωρεία προβλημάτων.

«Απαιτώ την τιμωρία των υπευθύνων»

Οσον αφορά τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, από τις χτεσινές καταθέσεις ξεχώρισε αυτή του Σπύρου Τέσκου, δήμαρχου του Δήμου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Ο δήμαρχος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου επισήμανε ότι με ευθύνη του ΥΕΝ σήμερα εξακολουθούν στο νησί να καταπλέουν πλοία που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια επικίνδυνη κατάσταση που ήταν τότε το ΣΑΜΙΝΑ και τα οποία ανήκουν στην ίδια πλοιοκτήτρια εταιρία. Ανέφερε τις κινητοποιήσεις των Ικαριωτών και άλλων νησιωτών πριν το ναυάγιο απαιτώντας σύγχρονα και ασφαλή πλοία, τονίζοντας πως ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα, καθώς τώρα οι νησιώτες έχουν συγκροτήσει και Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Τέλος, απαίτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
«Παίρνουν πίσω» καταθέσεις

«Αναζωπυρώνεται» η υπόθεση με το παραδικαστικό κύκλωμα και προσλαμβάνει νέες διαστάσεις το θέμα με τους επίορκους δικαστές, καθώς υπάρχουν πλέον αναιρέσεις καταθέσεων, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο Αχιλ. Ζήσης, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζήτησε χτες την αναβολή της κατάθεσής του μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη. Ο Αχιλ. Ζήσης είχε κληθεί από τον Γ. Σανιδά, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος υπέρ του επιχειρηματία Κ. Αβραμίδη. Τελικά, ο πρόεδρος της ΕΔΕ ζήτησε προθεσμία, επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και για να ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Αβραμίδης.

Τα στοιχεία αφορούν κατάθεση του Γ. Ξανθάκου, ο οποίος αρχικά είχε καταγγείλει ότι με χρήματα του Κ. Αβραμίδη επισκευάστηκε η εξοχική κατοικία του Αχιλ. Ζήση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τώρα ο Γ. Ξανθάκος φέρεται να αναιρεί όλες τις προηγούμενες καταγγελίες και να υποστηρίζει ότι ενήργησε με αυτό τον τρόπο, μετά από παραινέσεις ενός χρηματιστή, αντίδικου του Κ. Αβραμίδη, καθώς επίσης δύο δικηγόρων του και δύο δημοσιογράφων, με αντάλλαγμα να προσληφθεί σε εταιρία του χρηματιστή και να του εξαγοραστούν οι ποινές. Στο μεταξύ ο Γ. Σανιδάς έχει καλέσει για σήμερα να καταθέσει εκ νέου ο Γ. Ξανθάκος.

Ποινική δίωξη κατά Βαζαίου και Μπουρμπούλια

Μετά την προχτεσινή εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Γ. Σίδερη, χτες ο εισαγγελέας Εφετών Κ. Καρούτσος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρωτοδίκη Νεκτάριου Βαζαίου και της πρώην δικαστικής λειτουργού Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Ο πρώτος διώκεται για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης (πλημμέλημα) και η δεύτερη για κατάχρηση εξουσίας που αφορά αθέμιτη παρέμβασή της, την περίοδο που χειριζόταν ως ανακρίτρια την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, σε αντιδικία δύο επιχειρηματιών (κακούργημα).

Απολογία Γιοσάκη

Απολογούμενος χτες στον εφέτη ανακριτή Γ. Σιδέρη που χειρίζεται την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, ο ήδη προφυλακισμένος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορία ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα.

Στο μεταξύ, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο αρχιμανδρίτης απαλλάσσεται των κατηγοριών που αντιμετώπιζε για την υπόθεση της φερόμενης ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του μακαριστού Μητροπολίτη Λήμνου Παντελεήμονος, Μερτίρη.

ΒΟΛΟΣ
Να ξηλωθούν οι παράνομες κεραίες

Να ξηλωθούν άμεσα οι παράνομα εγκαταστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το Βόλο, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι δύο βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι ύστερα από ενυπόγραφες καταγγελίες περιοίκων στη συμβολή των οδών Λ. Βύρωνος και Αθ. Διάκου στο Βόλο, ήρθε στην επιφάνεια νέο σίριαλ με παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ για μια ακόμα φορά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) χορήγησε άδεια στις δύο εταιρίες, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς άδεια από την αρμόδια Πολεοδομία Βόλου.

Οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας ερωτούν τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: Ποια θεσμικά μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών; Πότε θα σταματήσει η ΕΕΤΤ να είναι πρωτοκολλητής των αιτημάτων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, εκδίδοντας άδειες εγκατάστασης κεραιών, χωρίς μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Τέλος, ερωτούν, ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να ξηλωθούν οι παράνομα εγκαταστημένες κεραίες και για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών;

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Αντιδράσεις για τα «Πετράλεια»

Την αντίθεσή του στη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Πετράλεια» εξέφρασε ο δήμαρχος Σκοπέλου Γ. Παχής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτές κοστίζουν, περίπου, 30.000 ευρώ και ο Δήμος ήδη χρωστάει άλλα 80.000 ευρώ για τη διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η Δημοτική Αρχή, η οποία συμμετείχε στη διοργάνωση προηγούμενων εκδηλώσεων, συγκαλεί, την Κυριακή, λαϊκή συνέλευση, όπου θα συζητηθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Τα «Πετράλεια» είναι μια φιέστα επισήμων, χωρίς νόημα και ουσία, αφιερωμένη στον Επαμεινώνδα Πετραλιά, πατέρα της υφυπουργού Πολιτισμού Φάνης Πετραλιά, του οποίου η μοναδική σχέση του με τη Σκόπελο ήταν ότι η γυναίκα του καταγόταν από εκεί. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το Δημοτικό Στάδιο Σκοπέλου μένει αναξιοποίητο όλο το χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να αθληθούν οι νέοι του νησιού και ανοίγει μόνο μία φορά για τη διοργάνωση των «Πετραλείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή της η Τοπική Οργάνωση Σκοπέλου της ΝΔ αναφέρει ότι ο δήμαρχος Σκοπέλου ακολουθεί «ολισθηρό δρόμο» και κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού απέναντι στους θεσμούς και πρόσωπα αξιοσέβαστα και αγαπητά στο λαό της Σκοπέλου όπως η Φάνη Πετραλιά» (!) Κι απαιτεί από τον δήμαρχο «να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από την υφυπουργό Πολιτισμού, την οικογένειά της και τους δημότες της Σκοπέλου για τη συμπεριφορά του» (!!)

Επίσης, η Φάνη Πετραλιά με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, αν και δηλώνει ότι η οικογένειά της δεν επιθυμεί τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, εκφράζει τη λύπη και την απορία της για τη στάση του δημάρχου.

Πανευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου κατά των ναρκωτικών

Το 8ο «Κύπελλο Ποδοσφαίρου Χωρίς Ναρκωτικά» πανευρωπαϊκού επιπέδου διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεραπευτικό πρόγραμμα «Ιθάκη» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) από τις 12-18 Σεπτέμβρη στη Σάνη της Χαλκιδικής.

Στο κύπελλο παίρνουν μέρος ομάδες προγραμμάτων απεξάρτησης από τις Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι ελληνικές ομάδες εκπροσωπούν θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κρήτη και Αθήνα, καθώς και το ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΡΓΩ του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης.

Οι τελικοί θα γίνουν αύριο Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, ενώ το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας ανάμεσα σε επίλεκτη ομάδα του κυπέλλου και σε ομάδα παλαίμαχων του ΗΡΑΚΛΗ και του ΠΑΟΚ. Ο αγώνας θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο βοηθητικό του Καυτατζόγλειου (είσοδος ελεύθερη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ