ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αρνηση χορήγησης βίζας σε Λευκορώσο βουλευτή...

... γιατί άσκησε κριτική το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

ΜΙΝΣΚ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων και Εθνικής Ασφαλείας του Συμβουλίου της Δημοκρατίας (Ανω Βουλή) της Λευκορωσίας, Μικαλάι Τσάρχινετς, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος σε εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belapan». Η δικαιολογία της Ουάσιγκτον, είπε ο Μ. Τσάρχινετς σε δημοσιογράφους, είναι ότι «συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα» όταν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2004 - το ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους τον θεωρεί «persona non gratta» οφείλεται, πρόσθεσε, στην κριτική που είχε ασκήσει στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ουσιαστικά αποφασίζει ποιος μπορεί να λάβει μέρος στις εργασίες του ΟΗΕ και ποιος όχι είναι μια άλλη ιστορία, βέβαια...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, αποκεφαλισμοί και ... εκλογικές καθυστερήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενοπλοι μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν χτες επτά Αφγανούς αστυνομικούς και αποκεφάλισαν δύο πολίτες στις επαρχίες Ουρουζγκάν και Κανταχάρ, όπου τα επεισόδια βίας συνεχίζονται χωρίς διακοπή, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρώτης, Τζαν Μοχάμαντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι νέες ενέργειες των μαχητών του ανατραπέντος από τους Αμερικανούς το 2001 καθεστώτος αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεκρών - υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 τους τελευταίους μήνες - την περίοδο που οδήγησε στις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Πάκτια, αναφέρθηκε ένα μάλλον περίεργο περιστατικό: ο θάνατος ενός άνδρα του Αφγανικού «Εθνικού Στρατού» - που εκπαίδευσαν, όπλισαν, και πρακτικά... διοικούν οι ΗΠΑ - από πυρά Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.

Παρεμπιπτόντως, η κοινή εκλογική επιτροπή του ΟΗΕ και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακοίνωσε προχτές νέα αναβολή της δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτέμβρη, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι έρευνες για τα κρούσματα νοθείας και παρατυπιών «δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους τα αποτελέσματα «επαληθεύτηκαν» στις 33 από τις 34 επαρχίες της -υπό κατοχή - χώρας, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η επαλήθευση των αποτελεσμάτων στην Κανταχάρ, όπου επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση. Επίσης, χτες 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή ενός φορτηγού σε ποταμό κοντά στην Καμπούλ, σε δρόμο ο οποίος ανακατασκευάζεται.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι πέντε Σιίτες υπουργοί της λιβανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα αποχώρησαν χτες από κυβερνητική σύνοδο «σε ένδειξη διαμαρτυρίας», εκτιμώντας ότι η ανάλυση της ομιλίας του προέδρου της Συρίας «δεν υπήρχε στην ημερήσια ατζέντα της κυβέρνησης».

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ ανακοίνωσε χτες πως θα παραδώσει την εξουσία «το Μάρτη του 2007 σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Το 17μελές «Στρατιωτικό Συμβούλιο» του Μπουμπακάρ είχε εκτοπίσει με πραξικόπημα τη «διεφθαρμένη», όπως είχε καταγγείλει, κυβέρνηση του πρώην προέδρου Σιντ Αχμέντ Ουλντ Τάγια, τον περασμένο Αύγουστο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου 25 νεαροί Σέρβοι νεοναζιστές εισέβαλαν χτες σε σεμινάριο της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ, με θέμα «Η φασιστική απειλή σήμερα», προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών φοιτητών και καθηγητών.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Κοντά στη νίκη των προεδρικών εκλογών της Λιβερίας φαινόταν να βρίσκεται χτες η 67χρονη πρώην υπουργός Οικονομικών και απόφοιτος του Χάρβαρντ, Ελεν Τζόνσον - Σίρλιφ αφού (σύμφωνα με το 88% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων) φαινόταν να εξασφαλίζει ποσοστό 59,2%, έναντι του 40,8% που πήρε ο αντίπαλός της, γνωστός ποδοσφαιριστής βραβευθείς από τη ΦΙΦΑ ως «ποδοσφαιριστής της χρονιάς» Τζορτζ Γουεά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δύο νέα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών αναφέρθηκαν χτες στις περιοχές Φουξίν και Ζιντσού της Κίνας, ενώ οι σινικές αρχές εξέφρασαν φόβους για πιθανή χρήση φθηνών ή ψεύτικων εμβολίων κατά της νόσου σε πτηνά... Πιθανό κρούσμα της ασθένειας ανακοίνωσε χτες και το Κουβέιτ.

ΒΕΛΓΙΟ
Απεργία εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απεργία και συγκέντρωση στο κτίριο της Κομισιόν, πραγματοποίησαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους τους, ζητώντας καλύτερη αντιμετώπιση.

Οπως υποστηρίζουν οι απεργοί, οι συνθήκες εργασίας και η αντιμετώπιση των συμβασιούχων στην Κομισιόν είναι πολύ χειρότερη από τον ιδιωτικό τομέα και απαιτούν τη δίκαιη μεταχείριση των συμβασιούχων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν συμβάσεις εργασίας ελαχίστου χρόνου τριών ετών και όχι τρίμηνες ανανεώσιμες συμβάσεις, που συνάπτει η Επιτροπή, για να κρατά τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας.

Βάσει των στοιχείων των συνδικάτων, στην Επιτροπή εργάζονται περίπου 3.000 συμβασιούχοι στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.000 στις Βρυξέλλες.

ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΡΑΝ
Προς συμβιβασμό για τα πυρηνικά;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Καθώς φαίνεται και βάσει πάντα των υφιστάμενων πληροφοριών, προς συμβιβασμό, άρα και προσωρινή άρση του αδιεξόδου, οδεύουν ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με αυτόν, το Ιράν θα προχωρήσει στην παραγωγή του αερίου που χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα μείνει ένα βήμα πριν από την τελική διαδικασία του εμπλουτισμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η διαδικασία του εμπλουτισμού ενδέχεται τελικά να λαμβάνει χώρα στη Ρωσία. Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Η τρόικα της ΕΕ - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία - και οι ΗΠΑ συζητούν ένα συμβιβασμό, που θα επιτρέπει στο Ιράν να διατηρεί τμήμα του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά οι πλέον «ευαίσθητες» δραστηριότητες να γίνονται στη Ρωσία, είπε ο Μπαραντέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αλλες πηγές, όμως, ανέφεραν ότι δεν αναμένουν από το Ιράν να προχωρήσει τόσο σύντομα σ' αυτόν το συμβιβασμό. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, ανέφερε διπλωμάτης προσκείμενος σε χώρα της ευρωπαϊκής τρόικας. Οι διαπραγματεύσεις του Ιράν με τη Δύση «κατέρρευσαν» τον Αύγουστο, μετά την επανάληψη του εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς Τεχεράνης, ενώ μονίμως οι ΗΠΑ, που έχουν σχέδια ανάλογα με αυτά του Ιράκ, απειλούν με παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν δε συμμορφωθεί...

ΙΣΡΑΗΛ
Αλλαγή ηγεσίας στους Εργατικούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων γενικών εκλογών απαίτησε χτες από την κυβέρνηση Σαρόν ο νεοεκλεγείς ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Αμίρ Πέρετζ, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας παράταξης που θα «πετύχει ειρήνη και ασφάλεια για όλο το Ισραήλ».

Ο Αμίρ Πέρετζ, Μαροκινός μετανάστης που μεγάλωσε στο περιθώριο της ισραηλινής κοινωνίας, όταν ήρθε στο Ισραήλ με την οικογένειά του το 1956, εκλέχτηκε χτες, προκαλώντας έκπληξη, αφού κατάφερε να εκτοπίσει από την κούρσα ηγεσίας των Εργατικών παλαίμαχα πλην φιλόδοξα στελέχη (όπως τον έως πρότινος πρόεδρο του κόμματος και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαρόν, Σιμόν Πέρες)...

Η εκλογή του Αμίρ Πέρετζ στην ηγεσία των Εργατικών ανακοινώθηκε νωρίς χτες το πρωί από τον γγ του κόμματος Εϊτάν Καμπέλ, που είπε πως ο πρώτος έλαβε το 42,35% των ψήφων, έναντι του 39,90% που πήρε ο Σιμόν Πέρες και του 16,8% που πήρε ο Μπεντζαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Μιλώντας κοντά στον τάφο του δολοφονηθέντος (προ δεκαετίας) πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, ο Πέρετζ υπογράμμισε πως πρώτη πολιτική προτεραιότητά του θα είναι «η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, που θα εξασφαλίζει ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας και θα μας δώσει ξανά την ελπίδα σε μια περιοχή, όπου οι άνθρωποι θα ζουν με τη συνεργασία και όχι με το αίμα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ