Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΡΑΝ
Προς συμβιβασμό για τα πυρηνικά;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Καθώς φαίνεται και βάσει πάντα των υφιστάμενων πληροφοριών, προς συμβιβασμό, άρα και προσωρινή άρση του αδιεξόδου, οδεύουν ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με αυτόν, το Ιράν θα προχωρήσει στην παραγωγή του αερίου που χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα μείνει ένα βήμα πριν από την τελική διαδικασία του εμπλουτισμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η διαδικασία του εμπλουτισμού ενδέχεται τελικά να λαμβάνει χώρα στη Ρωσία. Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Η τρόικα της ΕΕ - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία - και οι ΗΠΑ συζητούν ένα συμβιβασμό, που θα επιτρέπει στο Ιράν να διατηρεί τμήμα του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά οι πλέον «ευαίσθητες» δραστηριότητες να γίνονται στη Ρωσία, είπε ο Μπαραντέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αλλες πηγές, όμως, ανέφεραν ότι δεν αναμένουν από το Ιράν να προχωρήσει τόσο σύντομα σ' αυτόν το συμβιβασμό. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, ανέφερε διπλωμάτης προσκείμενος σε χώρα της ευρωπαϊκής τρόικας. Οι διαπραγματεύσεις του Ιράν με τη Δύση «κατέρρευσαν» τον Αύγουστο, μετά την επανάληψη του εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς Τεχεράνης, ενώ μονίμως οι ΗΠΑ, που έχουν σχέδια ανάλογα με αυτά του Ιράκ, απειλούν με παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν δε συμμορφωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ