Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ επιμένει παρά την «ήττα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η «ήττα» του Βρετανού πρωθυπουργού (πρώτη από το 1997), σχετικά με την ψήφιση της πρότασης «κράτηση υπόπτων για την τρομοκρατία για 90 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας», που αποτελούσε μέρος του νέου δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου με αφορμή τις επιθέσεις του περασμένου Ιούλη, σηματοδοτεί κάποιες εξελίξεις.

Εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης, 49 βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος καταψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα η ήττα, όπως εκτιμά το BBC, θα πρέπει να χρεωθεί προσωπικά στο Βρετανό πρωθυπουργό, αφού διέταξε την εσπευσμένη επιστροφή δύο υπουργών, Οικονομίας και Εξωτερικών, ώστε να παραστούν στην κρίσιμη ψηφοφορία και κατόπιν όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, καθώς στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο είπε ότι οι βουλευτές έχουν «καθήκον» να στηρίξουν την αστυνομία. Επίσης οι αντίπαλοί του χτες έσπευσαν να τον καλέσουν να αναθεωρήσει τη θέση του στην πρωθυπουργία...

Χτες όμως ο Μπλερ πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές αυτούς «εκτός πραγματικότητας». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε αμέσως μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας συνάμα ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί. Κατά τον Μπλερ, υπάρχει ένα «ανησυχητικό χάσμα μεταξύ πτερύγων του Κοινοβουλίου και της πραγματικότητας που συνιστά η τρομοκρατική απειλή».

Ο εκπρόσωπος του Μπλερ επισήμανε ακόμη ότι στο υπουργικό συμβούλιο εκφράστηκε δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά την ίδια ώρα οι περισσότεροι υπουργοί πιστεύουν πως είχαν δίκιο να προχωρήσουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο Μπλερ θέλει να προχωρήσει με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, παρά τις προειδοποιήσεις από στελέχη εντός του Εργατικού Κόμματος για τις επόμενες «μάχες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ