Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
«Ικανός» για να δικαστεί ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ικανός πνευματικά και σωματικά για να δικαστεί κρίθηκε από επιτροπή εμπειρογνώμων ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες νομικών ελιγμών, σε συνδυασμό με την άρση της ασυλίας του, η προοπτική να βρεθεί ο Πινοτσέτ στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι πλέον ισχυρή. Αλλά παραμένει πιθανότητα...

Μέχρι σήμερα, ο Πινοτσέτ είχε απαλλαγεί από τουλάχιστον 300 διώξεις, αφού κρινόταν πνευματικά και σωματικά «ανίκανος». Πολλές από τις υποθέσεις αφορούν φόνους, βασανισμούς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της αιμοσταγούς δικτατορίας που άσκησε από το 1973 έως το 1990. Ομως, έξι ιατροί εμπειρογνώμονες που όρισε το δικαστήριο που διενεργεί τη δίκη για τη λεγόμενη Επιχείρηση «Κολόμπο», διέγνωσαν αφού τον εξέτασαν ότι μπορεί να περάσει από δίκη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλέστηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cooperativo».

Ωστόσο, το πόρισμα των ειδικών δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα διεξαχθεί η δίκη καθώς τον τελευταίο λόγο διατηρεί ο δικαστής. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε άρει την ασυλία του Πινοτσέτ σχετικά με την υπόθεση το Σεπτέμβρη, δίνοντας το πράσινο φως στους εισαγγελείς να του απαγγείλουν κατηγορίες.

Οσο για την Επιχείρηση «Κολόμπο» αφορά τις δολοφονίες 119 αριστερών και κομμουνιστών το 1975, επί των ημερών του Πινοτσέτ. Φέρονται να τη διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες του δικτάτορα, με στόχο την εξάλειψη του αριστερού κινήματος στη Χιλή. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δεν τους είδαν ποτέ ξανά, και η μυστική αστυνομία, η διαβόητη DINA επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη διαδίδοντας φήμες ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ήταν θύματα μιας διαμάχης στις τάξεις της ίδιας της αριστεράς.

Οι νεκροί στην Επιχείρηση «Κολόμπο» αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό όσον συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, «εξαφανίστηκαν» ή δολοφονήθηκαν. Σε δύο προσπάθειες δίωξης του Πινοτσέτ για διαβόητες υποθέσεις, όπως η Επιχείρηση «Κόνδορας» και το «Καραβάνι του Θανάτου», τα δικαστήρια σταμάτησαν τις διαδικασίες επικαλούμενα τα προβλήματα υγείας του Πινοτσέτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ