Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, αποκεφαλισμοί και ... εκλογικές καθυστερήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενοπλοι μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν χτες επτά Αφγανούς αστυνομικούς και αποκεφάλισαν δύο πολίτες στις επαρχίες Ουρουζγκάν και Κανταχάρ, όπου τα επεισόδια βίας συνεχίζονται χωρίς διακοπή, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρώτης, Τζαν Μοχάμαντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι νέες ενέργειες των μαχητών του ανατραπέντος από τους Αμερικανούς το 2001 καθεστώτος αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεκρών - υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 τους τελευταίους μήνες - την περίοδο που οδήγησε στις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Πάκτια, αναφέρθηκε ένα μάλλον περίεργο περιστατικό: ο θάνατος ενός άνδρα του Αφγανικού «Εθνικού Στρατού» - που εκπαίδευσαν, όπλισαν, και πρακτικά... διοικούν οι ΗΠΑ - από πυρά Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.

Παρεμπιπτόντως, η κοινή εκλογική επιτροπή του ΟΗΕ και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακοίνωσε προχτές νέα αναβολή της δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτέμβρη, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι έρευνες για τα κρούσματα νοθείας και παρατυπιών «δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους τα αποτελέσματα «επαληθεύτηκαν» στις 33 από τις 34 επαρχίες της -υπό κατοχή - χώρας, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η επαλήθευση των αποτελεσμάτων στην Κανταχάρ, όπου επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση. Επίσης, χτες 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή ενός φορτηγού σε ποταμό κοντά στην Καμπούλ, σε δρόμο ο οποίος ανακατασκευάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ