Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι Βρετανοί διαπιστώνουν την αποτυχία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι κατοχικές δυνάμεις, «συμμαχικές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» κατά τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, απέτυχαν όσον αφορά στο κατάλληλο σχέδιο για το μεταπολεμικό Ιράκ. Οσο για την επιστροφή στην «ομαλότητα»; πιθανώς να έρθει σε δέκα χρόνια και υπό προϋποθέσεις... Ο Τζακ Στρο, ως συνήθως αρκετά φλεγματικός και πραγματιστής, με τις δηλώσεις του αυτές παραδέχεται - στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Νιου Στέιτσμαν» - την πραγματικότητα που επικρατεί στο κατοχικό Ιράκ, χωρίς να προσφεύγει στα συνήθη τεχνάσματα των Αμερικανών.

Η συνέντευξη αυτή μάλιστα αποκτά ειδική σημασία, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, ενόσω ο Στρο πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ιράκ, όπου συναντήθηκε με την ιρακινή «κυβέρνηση».

Την ώρα της συνάντησης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε εστιατόριο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 25, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε επίθεση στο Τικρίτ, με 6 νεκρούς.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης φορούσε γιλέκο ζωσμένο με εκρηκτικά και εισήλθε στο εστιατόριο, όπου σύχναζαν μέλη της ιρακινής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά. Οσο για την ευθύνη... την ανέλαβε μέσω ανακοίνωσης (αμφιβόλου γνησιότητας) στο Διαδίκτυο η οργάνωση «Αλ Κάιντα στο Ιράκ». Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας που έχει εξαπολύσει για να εκδικηθεί επιδρομή των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων σε οχυρά ανταρτών στο Κάιμ.

Στην πόλη Τικρίτ η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε μπροστά σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού στρατού. Σύμφωνα με τις Αρχές 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 13 τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, 27 πτώματα ανακαλύφθηκαν ανατολικά της πόλης Κουτ, 175 χλμ νοτίως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μπαντρ Αλ Μπάσρι, μονάδα του στρατού ανακάλυψε τα πτώματα το πρωί της Πέμπτης στην έρημη περιοχή Τζαζάν. Ολα τα θύματα φορούσαν πολιτικά ρούχα και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ούτε η ταυτότητά τους, ούτε πότε εκτελέστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ