Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Διώκεται η αντιφασιστική δράση στη Λετονία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, για την καταδίκη του Β.Μ. Κόνονοφ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ερώτηση για την απαράδεκτη καταδίκη σε φυλάκιση από τα δικαστήρια της Λετονίας του βετεράνου Λετονού αντιφασίστα Β.Μ. Κόνονοφ για τη συμμετοχή του στο σοβιετικό παρτιζάνικο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά και για την κωλυσιεργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να εξετάσει την προσφυγή του, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτηση, «ο Β.Μ. Κόνονοφ συνελήφθη το 1998 στη Λετονία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων για τη συμμετοχή του στο σοβιετικό παρτιζάνικο κίνημα, που δρούσε στη Λετονία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού εξέτισε ενάμιση χρόνο φυλάκισης απελευθερώθηκε κάτω και από τη διεθνή πίεση και διατάχτηκε η επανεξέταση της υπόθεσης. Στις 30 Απρίλη 2004 καταδικάστηκε χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος σε ποινή 20 μηνών, την οποία ήδη είχε εκτίσει. Για την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση, ο Κόνονοφ προσέφυγε στις 27 Αυγούστου 2004 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το ΕΔΔΑ δέχτηκε την προσφυγή, αλλά παρά την προχωρημένη ηλικία και την ύπαρξη ογκολογικής ασθένειας αρνείται την κατά προτεραιότητα εξέταση.

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Συμβούλιο, ώστε να επισπευστεί η συζήτηση της προσφυγής στο ΕΔΔΑ και να αποκατασταθεί εν ζωή ο αντιφασίστας αγωνιστής, δεδομένου μάλιστα ότι η απόφαση των λετονικών αρχών συνιστά επίσημη δικαίωση των συνεργατών του φασιστικού Αξονα, γεγονός που προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το αντιφασιστικό φρόνημα των λαών της ΕΕ;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ