ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πολεμικές ετοιμασίες στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία
  • Αποφάσεις για ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας ΝΑΤΟ - ΕΕ και βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής
  • Συγκροτείται στην ΕΕ πολυεθνικός σχηματισμός μάχης υπό ελληνική ηγεσία, διατίθεται ένα πολεμικό πλοίο, προσφέρεται το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών, ενώ υπογράφτηκε και η συμφωνία για το πολυεθνικό κέντρο της Σούδας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας των στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, ενώ όλο και πιο μεγάλη γίνεται η ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους μηχανισμούς. Σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ελήφθησαν κατά τις τακτικές εξαμηνιαίες συνόδους των Στρατιωτικών Επιτροπών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισαν στις 13 και λήγουν σήμερα, 16 του Νοέμβρη, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.

Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, η συγκρότηση, με προβλεπόμενη πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Ιούλη 2007, ενός Πολυεθνικού Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (Battle group) υπό ελληνική ηγεσία και τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η σχετική υπογραφή θα μπει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 21 του Νοέμβρη 2005. Επίσης, ανακοίνωσε τη διάθεση του πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ως μέσου διοικητικής υποστήριξης των επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς και ως πλοίου υγειονομικού ρόλου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «τόνισε τη σπουδαιότητα της ναυτικής διάστασης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ και ζήτησε την επίσπευση της σχετικής επιτελικής διεργασίας κατά 6 μήνες».

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρουσίασε και το «αποτελεσματικό έργο» του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλασσίων Μεταφορών που λειτουργεί στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ υπογράφτηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, για την αμφίβια δύναμη στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα από την 1η του Γενάρη 2006.

Στο ΝΑΤΟ

Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αναδείχτηκε το θέμα «της βελτίωσης της ικανότητας της συμμαχίας να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις» και δόθηκε έμφαση, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «στην πορεία της οργάνωσης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), ενόψει της ανακήρυξης της πλήρους επιχειρησιακής δυνατότητας το 2006, και στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών του αρχηγείου του ΝΑΤΟ».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και του ΝΑΤΟ σχετικά με το πολυεθνικό επιχειρησιακό κέντρο εκπαιδεύσεως επί θεμάτων θαλάσσιας αποτροπής (ΝΜΙΟΤC), που συγκροτείται στη Σούδα της Κρήτης και εντάσσεται στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Η Συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι δύο στρατηγικοί διοικητές του ΝΑΤΟ, «σηματοδοτεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης ενεργοποίησης του κέντρου και ρυθμίζει λειτουργικά και διαδικαστικά θέματα, τα οποία θα επιτρέψουν την ομαλή επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής του δυνατότητας τον Δεκέμβριο του 2007». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρεται: «Η ιδιαίτερη σημασία του κέντρου έγκειται στο γεγονός ότι θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της ευρωατλαντικής συνεργασίας, για την παροχή εξειδικευμένης ναυτικής εκπαίδευσης με σκοπό να συμβάλει στην ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στη Μεσόγειο».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Να ανακληθούν όλες ΤΩΡΑ

Ανακοινώσεις της ΕΕΔΥΕ και της ΚΕΘΑ

Αφγανοί αστυνομικοί παίρνουν θέση μπροστά από φλεγόμενα οχήματα του ΝΑΤΟ, κατά την προχτεσινή επίθεση στην Καμπούλ

Associated Press

Αφγανοί αστυνομικοί παίρνουν θέση μπροστά από φλεγόμενα οχήματα του ΝΑΤΟ, κατά την προχτεσινή επίθεση στην Καμπούλ
Την άμεση ανάκληση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και από τις γειτονικές χώρες, ζητούν με αφορμή την προχτεσινή επίθεση σε φάλαγγα ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων στην Καμπούλ, που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Ελλήνων επαγγελματιών οπλιτών, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ τονίζεται: «Με αφορμή τον τραυματισμό δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές.

Η ελληνική κυβέρνηση είτε αυτή εκφράζεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστή και προσηλωμένη στις επιλογές των ιμπεριαλιστών, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τα σχέδιά τους και τις δολοφονικές επιθέσεις τους κατά λαών και χωρών για να προωθήσουν τα άνομα συμφέροντά τους.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δυναμώσει τον αγώνα του, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των εισβολέων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψουν και να μην ξαναβγούν ελληνικά στρατιωτικά σώματα εκτός συνόρων όπου κι αν βρίσκονται (Αφγανιστάν, Βαλκάνια)».

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΘΑ επισημαίνεται: «Η Ελληνική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν δέχτηκε επίθεση και είχε τους πρώτους τραυματίες, ενώ υπήρξαν και νεκροί από τις λοιπές ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής και τον άμαχο πληθυσμό. Είναι η πρώτη προσφορά αίματος των δικών μας στρατιωτικών στο βωμό των συμφερόντων των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θύματα από τις συνέπειες του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αυξάνοντας η κυβέρνηση τις αποστολές των Ενόπλων μας Δυνάμεων, υλοποιώντας αποφάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αυξάνει συνειδητά και τις πιθανότητες ύπαρξης θυμάτων. Η ύπαρξη στο Αφγανιστάν εκτός της μονάδας Μηχανικού και του στρατιωτικού νοσοκομείου, καθώς και η ανάληψη σε λίγο του αεροδρομίου της Καμπούλ, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, να ανακαλέσει αμέσως τις στρατιωτικές αποστολές από το Αφγανιστάν και από γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Επίσης, να σταματήσει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο δράμα του Ιράκ με εκπαιδεύσεις στρατιωτικών και άλλα προγράμματα μεταφοράς υλικού κλπ. Καμία από αυτές τις δράσεις δεν υπηρετεί την Εθνική μας Αμυνα και τα συμφέροντα του τόπου μας».

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το Εθνικό Συμβούλιο καθορίζει την πολιτική στο Κυπριακό

H πολιτική στο Κυπριακό καθορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσαν απόψεις του διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβη Τάσου Τζιωνή για το «σχέδιο Ανάν».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως όταν ο κύριος Τζιωνής πήγε ως απεσταλμένος του στα Ηνωμένα Εθνη, έθεσε ακριβώς όσα είχε αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση ότι σχέδια, όπως το «σχέδιο Ανάν», βρίσκονται πάντα στο τραπέζι και είναι από τα έγγραφα αναφοράς τα οποία ασφαλώς πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη όποιος ασχολείται με τη λύση του Κυπριακού.

Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου στρατηγού

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Ερκίν Σαϊγκούν, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα, δήλωσε προκλητικά ότι κανένας δεν πρέπει να αναμένει πως θα αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και θα αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι στο έλεος της άλλης πλευράς.

Ο στρατηγός Σαϊγκούν είπε πως όταν ζητείται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η στρατιωτική δύναμη της άλλης πλευράς, κατά την έκφρασή του.

Τα τουρκικά στρατεύματα, πρόσθεσε, θα αποσυρθούν μόνον όταν δοθούν επαρκείς εγγυήσεις και διασφαλιστεί η ύπαρξη και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία σκέψη για απόσυρση των στρατιωτών

«Εχουμε δεσμεύσεις στο Αφγανιστάν και τις τηρούμε», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αδιανόητη θεωρεί η κυβέρνηση οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι παραμένει ακλόνητος και πιστός σύμμαχος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η κυβέρνηση, αναπαράγοντας τα «επιχειρήματα» της προκατόχου της, επικαλείται τις «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες στρατιώτες, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι στο «μάχιμο τμήμα» του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φέρει πίσω ούτε ένα στρατιώτη. Αντίθετα, θα μεγαλώσει τη στρατιωτική εμπλοκή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποστέλλοντας από τις αρχές του επόμενου μήνα ακόμα 44 αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το αίμα των Ελλήνων στρατιωτών που χύθηκε για πρώτη φορά προχτές στο Αφγανιστάν, όπως αναμενόταν, δεν οδηγεί την κυβέρνηση σε «επανεξέταση» της μέχρι τώρα στάσης της. «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει την απόσυρση του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος, επικαλούμενος ότι η απόφαση για συμμετοχή πάρθηκε κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, τις οποίες και τηρούμε», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι «η διεθνής δύναμη βοηθά την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας».

Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες στρατιώτες, προσποιούμενος ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι αποτελούν τμήμα του στρατού κατοχής και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται από το λαό του Αφγανιστάν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι 128 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες πενταετούς θητείας που αποτελούν το λόχο Μηχανικού που βρίσκεται στην Καμπούλ, έχουν ως αποστολή τη «στήριξη από πλευράς Μηχανικού της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή της Καμπούλ και των περιχώρων της». Εργο της συγκεκριμένης μονάδας, όπως είπε, είναι «η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, η διάνοιξη και επιδιόρθωση δρόμων, αλλά και η παροχή έργου ανθρωπιστικού και κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως η επισκευή σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων»... Προκειμένου να μην «υποτιμηθεί» η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο να δώσει τη «συνολική εικόνα». Ανέφερε δηλαδή ότι στην Καμπούλ βρίσκονται ακόμα 45 Ελληνες στρατιωτικοί προερχόμενοι από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που στελεχώνουν το 291 Κινητό Χειρουργείο και Νοσοκομείο Εκστρατείας. Ακόμα από την 1η Δεκέμβρη 2005 και για τέσσερις συνολικά μήνες, 44 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν την εκ περιτροπής διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φόβος για νέες επιθέσεις

Υπό το φόβο να δεχτεί νέα επίθεση τελεί η Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν, μετά το προχτεσινό επεισόδιο - το πρώτο κατά την τριετή παρουσία της στη χώρα αυτή - που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό δύο επαγγελματιών οπλιτών. Μάλιστα έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφάλειας, ουσιαστικά παραμένουν εντός στρατοπέδου, αφού οι κινήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Παρόλο που από τις ελληνικές αρχές δε δίνεται πλήρης εικόνα για το προχθεσινό συμβάν, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η επίθεση δεν ήταν τυφλό χτύπημα στη ΝΑΤΟική δύναμη, αλλά είχε γίνει στόχος η ελληνική δύναμη. Επίσης έγινε γνωστό και δε διαψεύστηκε από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ότι μετά την έκρηξη της αυτοσχέδιας νάρκης, που ανατίναξε το ελληνικό όχημα, ακολούθησε και απόπειρα επίθεσης στην ακινητοποιημένη στρατιωτική φάλαγγα με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που την απέτρεψαν με μαζικά πυρά Ελληνες, Αμερικάνοι, Βρετανοί και άλλοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Αυτό σημαίνει, ότι η ελληνική δύναμη, μαζί με τις άλλες κατοχικές δυνάμεις, ενεπλάκη σε σύγκρουση όπου έγινε η χρήση των όπλων.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει απεμπλοκή αλλά ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο για παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατοχή του Αφγανιστάν. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο, η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν συμμετέχει και σε αποστολές εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, πράγμα που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές στρατιωτικές πηγές. Ανοιχτό πάντως είναι το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, καθώς υπάρχει αίτημα του ΝΑΤΟ, αφ' ενός, για ανάληψη ρόλων «ανασυγκρότησης» σε απομακρυσμένες από την Καμπούλ περιοχές (βόρειο Αφγανιστάν) και, αφ' ετέρου, για την ενίσχυση της υπάρχουσας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ, όπως αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων και άλλων μέσων.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν στο Αφγανιστάν ένα τάγμα Μηχανικού ειδικής σύνθεσης, με προσωπικό 122 ατόμων, ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με προσωπικό 45 ατόμων και από την 1η Δεκέμβρη αναλαμβάνουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου σε πρώτη φάση θα απαιτηθούν πάνω από 40 στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, από το Ισραήλ που βρίσκεται, δήλωσε: «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των στελεχών μας που υπηρετούν εκεί, ενώ μετά τα τελευταία γεγονότα τα μέτρα αυτά είναι ενισχυμένα. Θέλω λοιπόν να διαβεβαιώσω ότι τόσο όσο η ελληνική διοίκηση, όσο και η διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν κάνουν ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια του προσωπικού μας».

ΒΟΥΛΗ
Ενοχη σιωπή για τον τραυματισμό των στρατιωτών

Ούτε μια κουβέντα δε βρήκαν να πουν χτες στη Βουλή οι εισηγητές του δικομματισμού για τον τραυματισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια συζητιούνταν νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τη στρατολογία.

Την «παράλειψη» αυτή κατήγγειλε με οργή η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα δεν είπαν το παραμικρό γιατί είναι πιστοί υπηρέτες των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στους οποίους συμμετέχουν. Ούτε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας τραυματίστηκαν οι δύο στρατιώτες ούτε γιατί δεχτήκαμε επίθεση ως χώρα, τόνισε η Λ. Κανέλλη, αλλά γιατί ήταν μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής μιας ξένης χώρας. Για το γεγονός αυτό, υπογράμμισε, και τα δύο κόμματα θα έπρεπε να είχαν απολογηθεί μέσα στη Βουλή.

Το ΚΚΕ, είπε η Λ. Κανέλλη μιλώντας για το στρατολογικό νομοσχέδιο, είναι υπέρ της στράτευσης των παιδιών του λαού για την άμυνα όμως της πατρίδας και όχι για τη συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν αφορούν σε καμία περίπτωση στα συμφέροντα της χώρας. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είπε η εισηγήτρια, δε διαφωνούν με την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και γι' αυτό αποδέχονται να στέλνονται ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στο Κόσσοβο ή τη Σούδα για να φυλάνε τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι το νομοσχέδιο σε κάποια άρθρα του λύνει υπαρκτά προβλήματα για τη στράτευση των Ελλήνων αλλά παρατήρησε ότι η εξάπλωση των διάφορων μορφών επαγγελματιών στρατιωτών γίνεται για την εξυπηρέτηση ξένων προς την άμυνα της χώρας συμφερόντων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αιματηρή επίθεση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίστηκαν, χτες, οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν: ένας Αμερικανός πεζοναύτης και τρεις Αφγανοί του λεγόμενου «εθνικού στρατού» σκοτώθηκαν και άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στο Γκαγιάν του ανατολικού Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις κοντά στην Καμπούλ που κόστισαν τις ζωές ενός Γερμανού στρατιώτη, ενός Αφγανού στρατιώτη και δύο αμάχων. Από τις επιθέσεις αυτές ο απολογισμός αυξήθηκε σε εννέα χτες, αφού ένας τραυματίας υπέκυψε και η αστυνομία βρήκε κι άλλα πτώματα κοντά στο χώρο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Ο χτεσινός θάνατος αύξησε σε 204 τον αριθμό των νεκρών των ΗΠΑ που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωνε τη Δευτέρα ότι οι νέες επιθέσεις καταδεικνύουν «ότι δεν υφίσταται μια ήρεμη, σταθερή κατάσταση» στο Αφγανιστάν και ότι ...εξακολουθεί να «απαιτείται» η κατοχή της χώρας από το ΝΑΤΟ, αφού «υφίσταται μόνιμη απειλή» εκεί. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, έλεγε στο μεταξύ χτες ότι οι επιθέσεις «δεν κάμπτουν το φρόνημα» των δυνάμεων του συμφώνου.

Μόνο φέτος οι νεκροί της λεγόμενης «συμμαχίας» φθάνουν τους 88 Αμερικανούς και τους 24 άνδρες της ISAF.

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωνε ότι θα συμπήξει μια νέα δύναμη με στόχο «να καταστείλει την εξέγερση» των Ταλιμπάν και των μελών της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» στο νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων με την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι θα αποσταλούν επιπλέον 2.000 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε 4.800 τον αριθμό των Βρετανών κατοχικών.

«Παράπονα» Ερντογάν για Καραμανλή

«Παράπονα» για την αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας άμεσα στην πρόσφατη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού από το Τόκιο ότι το ταξίδι μετατίθεται στο 2006.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε ομιλία που έκανε χτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Δανία, παραπονέθηκε επειδή «δεν πραγματοποιείται το επίσημο ταξίδι» του Κ. Καραμανλή. «Μέχρι σήμερα εγώ έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο πολύτιμος φίλος μου, δεν μπορεί να έλθει στην Τουρκία», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και πρόσθεσε: «Εχει έλθει μετά από ιδιωτικές προσκλήσεις, αλλά δεν μπορεί να έλθει επισήμως. Κι εγώ δεν μπορώ να ρωτήσω το φίλο μου, γιατί δεν έρχεται. Και όμως ήλθε ακόμη και στο γάμο του παιδιού μου και έγινε μάρτυρας. Εχουμε τόσο στενές σχέσεις, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη». Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης είπε ότι «πρέπει και οι δυο πλευρές να προσπαθήσουμε ώστε να εκλείψει η πολιτικοποίηση αυτή του θέματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ