Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία σκέψη για απόσυρση των στρατιωτών

«Εχουμε δεσμεύσεις στο Αφγανιστάν και τις τηρούμε», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αδιανόητη θεωρεί η κυβέρνηση οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι παραμένει ακλόνητος και πιστός σύμμαχος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η κυβέρνηση, αναπαράγοντας τα «επιχειρήματα» της προκατόχου της, επικαλείται τις «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες στρατιώτες, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι στο «μάχιμο τμήμα» του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φέρει πίσω ούτε ένα στρατιώτη. Αντίθετα, θα μεγαλώσει τη στρατιωτική εμπλοκή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποστέλλοντας από τις αρχές του επόμενου μήνα ακόμα 44 αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το αίμα των Ελλήνων στρατιωτών που χύθηκε για πρώτη φορά προχτές στο Αφγανιστάν, όπως αναμενόταν, δεν οδηγεί την κυβέρνηση σε «επανεξέταση» της μέχρι τώρα στάσης της. «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει την απόσυρση του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος, επικαλούμενος ότι η απόφαση για συμμετοχή πάρθηκε κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, τις οποίες και τηρούμε», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι «η διεθνής δύναμη βοηθά την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας».

Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες στρατιώτες, προσποιούμενος ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι αποτελούν τμήμα του στρατού κατοχής και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται από το λαό του Αφγανιστάν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι 128 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες πενταετούς θητείας που αποτελούν το λόχο Μηχανικού που βρίσκεται στην Καμπούλ, έχουν ως αποστολή τη «στήριξη από πλευράς Μηχανικού της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή της Καμπούλ και των περιχώρων της». Εργο της συγκεκριμένης μονάδας, όπως είπε, είναι «η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, η διάνοιξη και επιδιόρθωση δρόμων, αλλά και η παροχή έργου ανθρωπιστικού και κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως η επισκευή σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων»... Προκειμένου να μην «υποτιμηθεί» η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο να δώσει τη «συνολική εικόνα». Ανέφερε δηλαδή ότι στην Καμπούλ βρίσκονται ακόμα 45 Ελληνες στρατιωτικοί προερχόμενοι από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που στελεχώνουν το 291 Κινητό Χειρουργείο και Νοσοκομείο Εκστρατείας. Ακόμα από την 1η Δεκέμβρη 2005 και για τέσσερις συνολικά μήνες, 44 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν την εκ περιτροπής διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ