Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Καρό(τ)σι, καροτσάκι»...

Κακώς συνεχίζονται τα «πειράγματα» για την επιλογή του πρωθυπουργού να λείψει καμιά βδομάδα από την Ελλάδα, για να μεταβεί στην Ιαπωνία. Αντιθέτως, εμείς θεωρούμε πολύ ορθή την απόφαση του Κ. Καραμανλή να επισκεφθεί - και μάλιστα αυτή τη χρονική περίοδο - το Τόκιο.

*

Η εξήγηση είναι απλή: Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται ο νόμος κατάργησης του 8ωρου, ότι νομιμοποιήθηκε το καθεστώς της αύξησης των (απλήρωτων) υπερωριών, ότι το περίφημο «διευθυντικό δικαίωμα» του εργοδότη πάνω στη ζωή του εργάτη κατέστη «φιρμάνι» και «εντολή» διά νόμου, ότι το ωράριο των καταστημάτων καθορίστηκε βάσει των συμφερόντων της ασθενούς τάξης των πολυκαταστηματαρχών, ότι η «ήπια» και «σεμνή» κυβέρνηση ανοίγει πάλι το Ασφαλιστικό κ.ο.κ., η Ιαπωνία είναι μια ιδανική χώρα να την επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, γιατί αν μη τι άλλο προσφέρει μια ικανοποιητική εικόνα για τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει ο ίδιος, στην Ελλάδα.

*

Μην απορείτε: Στη μελέτη που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλη στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Cardiology» (έχει γράψει σχετικά ο «Ρ»), καταγράφηκε ότι το 35% των καρδιακών παθήσεων των Γιαπωνέζων οφείλεται στην καταπόνησή τους από τις υπερωρίες. Μάλιστα, στην Ιαπωνία υπάρχει και ειδική λέξη, η λέξη «καρόσι» («Βήμα», 20/7/2005) που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ο θάνατος λόγω του φόρτου εργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης πέραν του 8ώρου.

*

Αν το «καρόσι» είναι λέξη που προέρχεται από την ελληνοπρεπέστατη φράση «μας πήγαν καρό(τ)σι», η στήλη δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ