Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την «τιτλοποίηση»

Μετά την άρνηση των Βρυξελλών, το έλλειμμα θα καλυφθεί με «διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», δηλαδή με ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα

Πιο σφοδρή, ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο προϋπολογισμού, θα είναι η επίθεση της κυβέρνησης κατά των λαϊκών στρωμάτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και τα σπασμένα της «τιτλοποίησης».

Μετά την άρνηση των Βρυξελλών να δεχτούν τη μέθοδο της τιτλοποίησης (προεξόφλησης) ληξιπρόθεσμων χρεών, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας «θεαματική στροφή», όπως στην περίπτωση του «βασικού μετόχου», αποφάσισε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ αποκλειστικά με «διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα». Πράγμα που απλά σημαίνει ακόμα πιο άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μεγαλύτερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενίσχυση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, σαρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κοκ. Μάλιστα η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, δεν αποκλείει τώρα κατηγορηματικά ότι δε θα επιβληθούν έκτακτοι φόροι το 2006, όπως εξάλλου έγινε το 2005, αναλογιζόμενη προφανώς ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των 3,5 δισ. ευρώ που προϋπολόγιζε ότι θα καλύψει με την τιτλοποίηση για το 2005 και το 2006.

Βέβαια, η επικέντρωση της (δικομματικής) αντιπαράθεσης, σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της τιτλοποίησης και της «ανικανότητας» της κυβέρνησης, εξυπηρετεί περίφημα τα κυβερνητικά σχέδια για αποπροσανατολισμό, καθώς οι πάντες (ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ) δείχνουν το δέντρο (τιτλοποίηση) και χάνουν το δάσος (το «πακέτο» της αντιλαϊκής επίθεσης).

Ετσι, όταν η κυβέρνηση καυχιέται ότι μείωσε το έλλειμμα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από το 6,6% του ΑΕΠ στο 4,4% το 2005) με «διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση, αλλά πιέζει για πιο τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση! Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος από τη μια επιχείρησε να δικαιολογήσει το φιάσκο της κυβέρνησης για τις τιτλοποιήσεις και από την άλλη να πείσει ότι τάχα συνεχίζεται η πολιτική της «ήπιας προσαρμογής», επιχειρώντας να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους.

«Η περαιτέρω πρόοδος, που γίνεται το 2006, με τον προϋπολογισμό, που θα καταθέσουμε στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη, θα επιτευχθεί κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα», δήλωσε όσον αφορά το «διά ταύτα» χτες ο εκπρόσωπος, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια εξωραϊσμού της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιδείκνυε με καμάρι τη μείωση του ελλείμματος το 2005 κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ, ξεχνώντας προφανώς ότι τα βάρη τα πλήρωσαν σχεδόν εξολοκλήρου τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά για το ζήτημα της τιτλοποίησης, ο εκπρόσωπος δεν είχε καμία πειστική απάντηση για την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης, που αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί ούτε στα έσοδα του 2005, ενώ «θυμήθηκε» τώρα να την αποκαλέσει «προσωρινό μέτρο», που δεν αλλάζει την ουσία της «προσαρμογής» που πρέπει να γίνει στην οικονομία. Αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει τις τιτλοποιήσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος σημείωσε, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν συνεχίζονται μέχρι το τέλος του 2005.

Το ενδεχόμενο να ληφθούν έκτακτα μέτρα τον επόμενο χρόνο, άφησε ανοιχτό η Ντ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Αν θα χρειαστούν νέα μέτρα, δεν είμαι σε θέση εγώ να σας το πω σήμερα. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας», είπε χτες στο ραδιοσταθμό «9,89», εκτιμώντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι τα «αποτελέσματα» που είχε μέχρι τώρα η κυβερνητική πολιτική «δε σημαίνει ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι εύκολα»...

«Εγινε μια προσπάθεια (σ.σ. για την τιτλοποίηση), φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «φαίνεται ότι το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, η κυβέρνηση δεν το έχει κερδίσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασαν το 43% του ΑΕΠ το Νοέμβρη (2007-01-26 00:00:00.0)
Νέα αναθεώρηση ελλείμματος - χρέους (2006-10-24 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός πολλών αντιλαϊκών μποφόρ... (2005-11-17 00:00:00.0)
Επιχείρηση παραπλάνησης (2005-11-05 00:00:00.0)
Ο,τι πουν οι Βρυξέλλες... (2005-10-08 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα ταχύτερης προσαρμογής... (2004-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ