Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πολεμικές ετοιμασίες στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία
  • Αποφάσεις για ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας ΝΑΤΟ - ΕΕ και βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής
  • Συγκροτείται στην ΕΕ πολυεθνικός σχηματισμός μάχης υπό ελληνική ηγεσία, διατίθεται ένα πολεμικό πλοίο, προσφέρεται το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών, ενώ υπογράφτηκε και η συμφωνία για το πολυεθνικό κέντρο της Σούδας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας των στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, ενώ όλο και πιο μεγάλη γίνεται η ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους μηχανισμούς. Σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ελήφθησαν κατά τις τακτικές εξαμηνιαίες συνόδους των Στρατιωτικών Επιτροπών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισαν στις 13 και λήγουν σήμερα, 16 του Νοέμβρη, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.

Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, η συγκρότηση, με προβλεπόμενη πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Ιούλη 2007, ενός Πολυεθνικού Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (Battle group) υπό ελληνική ηγεσία και τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η σχετική υπογραφή θα μπει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 21 του Νοέμβρη 2005. Επίσης, ανακοίνωσε τη διάθεση του πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ως μέσου διοικητικής υποστήριξης των επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς και ως πλοίου υγειονομικού ρόλου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «τόνισε τη σπουδαιότητα της ναυτικής διάστασης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ και ζήτησε την επίσπευση της σχετικής επιτελικής διεργασίας κατά 6 μήνες».

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρουσίασε και το «αποτελεσματικό έργο» του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλασσίων Μεταφορών που λειτουργεί στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ υπογράφτηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, για την αμφίβια δύναμη στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα από την 1η του Γενάρη 2006.

Στο ΝΑΤΟ

Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αναδείχτηκε το θέμα «της βελτίωσης της ικανότητας της συμμαχίας να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις» και δόθηκε έμφαση, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, «στην πορεία της οργάνωσης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), ενόψει της ανακήρυξης της πλήρους επιχειρησιακής δυνατότητας το 2006, και στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών του αρχηγείου του ΝΑΤΟ».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και του ΝΑΤΟ σχετικά με το πολυεθνικό επιχειρησιακό κέντρο εκπαιδεύσεως επί θεμάτων θαλάσσιας αποτροπής (ΝΜΙΟΤC), που συγκροτείται στη Σούδα της Κρήτης και εντάσσεται στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Η Συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι δύο στρατηγικοί διοικητές του ΝΑΤΟ, «σηματοδοτεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης ενεργοποίησης του κέντρου και ρυθμίζει λειτουργικά και διαδικαστικά θέματα, τα οποία θα επιτρέψουν την ομαλή επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής του δυνατότητας τον Δεκέμβριο του 2007». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρεται: «Η ιδιαίτερη σημασία του κέντρου έγκειται στο γεγονός ότι θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της ευρωατλαντικής συνεργασίας, για την παροχή εξειδικευμένης ναυτικής εκπαίδευσης με σκοπό να συμβάλει στην ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στη Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ