Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εδραιώνεται το κλίμα αντιπαράθεσης

Αντί να βάλει τελεία στις αντιπαραθέσεις, η απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για το Δήμο της Αθήνας, σήμανε την έναρξη του... δεύτερου γύρου αντιπαραθέσεων.

Ετσι, η προχτεσινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έναρξη της αντεπίθεσης της μειοψηφίας, καθώς την ώρα εκδήλωσης για τις εκλογές στην Αθήνα της «Πρωτοβουλίας για τη συσπείρωση της αριστεράς» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επίσημο ΣΥΝ, η «Ανανεωτική Συσπείρωση», μαζί με την «Αριστερή Ανανέωση» και την «Παρέμβαση», διοργάνωσαν τη δική τους εκδήλωση για «τις εξελίξεις στον ΣΥΝ» με κεντρικό ομιλητή τον Μ. Παπαγιαννάκη.

Στη συγκέντρωση των ανανεωτικών τάσεων, πέρα από την αμφισβήτηση της γραμμής του ΣΥΝ, τέθηκε σε συζήτηση και η λειτουργία του, ενώ έγινε λόγος για μοντέλο ΣΥΝομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την «πολυφωνία». Ξεκαθάρισαν δε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι όσοι διαφωνούν με τη γραμμή του ΣΥΝ (δηλαδή οι μειοψηφούσες τάσεις) αποκλείονται από την εκπροσώπηση του κόμματος σε δημόσιες θέσεις. Εκείνο που αποφάσισαν είναι να... μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί την πλειοψηφούσα τάση, χωρίς όμως να αποχωρήσουν από τον ΣΥΝ και χωρίς να «προβοκάρουν» το κόμμα (π.χ. με αποχή από τις εκλογές στην Αθήνα) για να μην «δώσουν δικαίωμα» στην πλειοψηφία να τους κατηγορήσει. Οι μειοψηφούσες τάσεις, δήλωσαν ότι θα συντονίσουν την αντιπολίτευσή τους, με τελικό στόχο την αλλαγή των συσχετισμών στο ΣΥΝ, που έχει χάσει τον ανανεωτικό του χαρακτήρα. Κατηγόρησαν δε την πλειοψηφία για υποκριτική στάση καθώς, στις εκλογές για την ΤΑ, όπου κατεβαίνει υποψήφιος του ΣΥΝ, οι δυνάμεις και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θα τον στηρίξουν θεωρούνται «δημοκρατικές δυνάμεις», ενώ εκεί που ο επικεφαλής είναι με το ΠΑΣΟΚ θυμούνται τον δικομματισμό.

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο ραδιοσταθμό 9,84, κράτησε για άλλη μια φορά αποστάσεις από τις αντιπαραθέσεις στον ΣΥΝ σημειώνοντας απλά ότι «δεν είναι καλό να γινόμαστε φέτες». Σημείωσε ότι χρειάζονται «νέες δημοκρατικές διαδικασίες» προτάσσοντας την «ημερήσια διάταξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», ως την «ενωτική» λύση.

Ο Ν. Βούτσης, σημείωσε, σχετικά με την πρόταση για ΣΥΝομοσπονδία, ότι «δεν πρέπει να γυρίσει ο ΣΥΝ στην προϊστορία του», ενώ ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υπενθύμισε ότι το καταστατικό, που δεν προβλέπει κανενός είδους ομοσπονδίες, ψηφίστηκε από όλους.

Γίνεται πάντως όλο και πιο προφανές ότι το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των όποιων αντιπαραθέσεων είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία κρατάει «για τον εαυτό της» όσο περισσότερες θέσεις προβολής μπορεί, αφήνοντας... ψίχουλα στη μειοψηφία. Και ενώ μέχρι το τελευταίο συνέδριο οι συσχετισμοί ήταν έτσι διαμορφωμένοι που επέτρεπαν μια κάποια ισορροπία στη διανομή θέσεων, η πλειοψηφία του «Αριστερού ρεύματος» στην ΚΠΕ ενοχλεί τις υπόλοιπες τάσεις που βλέπουν ότι οι δυνατότητες για προβολή τους από τα δημόσια αξιώματα περιορίζονται σημαντικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα και διεργασίες σε τάσεις και συνιστώσες (2009-12-15 00:00:00.0)
Να χαίρονται τη «δημοκρατία» τους (2009-09-02 00:00:00.0)
Οπως αναμενόταν... (2007-03-20 00:00:00.0)
Διαρκής αντιπαράθεση (2005-11-05 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεων συνέχεια... (2004-03-16 00:00:00.0)
"Ανορθωτικό πρόγραμμα" με την ΟΝΕ! (1998-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ