ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουντώνει η ανασχηματισμολογία

Εν αναμονή του ...επικείμενου ανασχηματισμού βρίσκονται άπαντες στην κυβέρνηση, καθώς η σχετική φημολογία κυριαρχεί στα υπουργικά γραφεία, ασκώντας, ταυτόχρονα, και μια πίεση στον Κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Τα σενάρια που ακούγονται, τόσο για το χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, όσο και για τη μορφή του (σαρωτικός ή διορθωτικός) είναι ποικίλα, ανάλογα από τους ποιους εκπορεύονται. Το σίγουρο είναι ότι θα αξιοποιηθεί, για να καλλιεργηθεί η γνωστή εικόνα περί «νέου ξεκινήματος», «ανανέωσης» και άλλα παρόμοια.

Οι αμέσως επόμενες μέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη είναι «ύποπτες» για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, ενώ άλλα σενάρια τον τοποθετούν μετά την Πρωτοχρονιά ή αργότερα το Μάρτη, με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων γαλάζιας διακυβέρνησης. Φλεβάρη ή Μάρτη «βλέπει» ανασχηματισμό ο Μ. Εβερτ, όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε «ψύχραιμος» απέναντι στα σενάρια, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του. Πάντως, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του Γ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, καθιστώντας σαφή την υποστήριξη του πρωθυπουργού στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. «Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη σκέψη για τον συγκεκριμένο υπουργό να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, υποστηρίζοντας έμμεσα ότι ο Γ. Αλογοσκούφης είναι «αμετακίνητος» από το υπουργείο Οικονομίας.

Μιλώντας για το Δ` ΚΠΣ, είπε ότι «και αυτό το ΚΠΣ θα το διαχειριστεί ο κ. Αλογοσκούφης». Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν είναι βέβαιος πως θα τα διαχειριστεί ο ίδιος, ενώ ο κ. Σιούφας σχολίασε ότι έως τις εκλογές του 2008 η οικονομική πολιτική θα ασκείται υπό την καθοδήγηση του Γ. Αλογοσκούφη. Μετά τις εκλογές, πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός θα ξαναδεί τα πράγματα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης δήλωσε ότι κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς, όπως είπε, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού. Αναρωτήθηκε, πάντως, με νόημα αν μπορεί να περιμένει η Ντόρα μέχρι το Πάσχα...

ΠΑΣΟΚ
Επενδύει στη δικομματική «κοκορομαχία»

Στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού και της δικομματικής «κοκορομαχίας» συνεχίζει να «δίνει τα ρέστα του» το ΠΑΣΟΚ, καθώς χωρίς να ακουμπάει την ουσία των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, εξαντλεί την πολεμική του στην προσπάθεια υποτίμησης της φερόμενης από την κυβέρνηση «επιτυχίας» σχετικά με τις επιδοτήσεις.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Ν. Αθανασάκης ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες και ότι «πήρε ό,τι της έδωσαν», αντιπαραβάλλοντας την Πορτογαλία η οποία πήρε περισσότερες επιδοτήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν μια μάχη που δε δόθηκε». Η κριτική του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Επικρατείας ως «μια ακόμα επίδειξη κομματικής μικροψυχίας».

Το παραμύθι της «ανανέωσης» των προσώπων του ΠΑΣΟΚ που θα συγκαλύψουν στα μάτια του λαού τη διατήρηση της ίδιας αντιλαϊκής πορείας πλεύσης του κόμματος, επανέφερε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε την εθιμοτυπική του κριτική προς την κυβέρνηση της ΝΔ, εντόπισε τη διαφορά του προϋπολογισμού της ΝΔ από εκείνον που θα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στην απογραφή. Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό του κόμματός του ερμήνευσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ. Σημείωσε ότι η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι όλοι οι βουλευτές υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Και σε μια «επίδειξη δύναμης» τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο ΠΑΣΟΚ αλλά «τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρόεδρος».

Ως προς την αιτία που το ΠΑΣΟΚ έχασε την εκλογική μάχη του 2004, ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διώξει τις ευθύνες από το πρόσωπό του, απέκρουσε τον ισχυρισμό του Κ. Σημίτη στο βιβλίο του, ότι «οι εκλογές χάθηκαν την προεκλογική περίοδο», επισημαίνοντας ότι «εγώ δεν παρέλαβα μια κυβέρνηση, παρέλαβα ένα κόμμα. Αν είχα παραλάβει μια κυβέρνηση, θα είχα περισσότερες δυνατότητες πρακτικά».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωσή του ότι «οι δημοτικές εκλογές έχουν και το πολιτικό τους μήνυμα» αλλά «δεν αποτελούν πρόκριμα» για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς μπορεί να ερμηνευτεί ως παραδοχή βέβαιης ήττας του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες τοπικές εκλογές.

ΓΚΑΛΟΠ
Φιλικά προς τις «μεταρρυθμίσεις»

«Φιλική» και υποστηρικτική προς τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ είναι η δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Πρόκειται για ακόμα μία δημοσκόπηση που εντάσσεται στην καμπάνια υποστήριξης των «μεταρρυθμίσεων», αποσκοπώντας στην κατασκευή ενός πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ... των αντιλαϊκών πολιτικών. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία (58,9%) στο ερώτημα αν είναι στη σωστή κατεύθυνση η διάταξη του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ που ορίζει ότι «οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα εργάζονται με τους όρους που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα», παρουσιάζεται ως γενικότερη υποστήριξη στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, το ΠΑΣΟΚ 28,4%, το ΚΚΕ 6,1%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΝ 2,6%, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» (18,5%) και αυτών που δηλώνουν άκυρο - λευκό (8,1%).

Αλλο εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι η «ανανέωση» του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πείσει την «κοινή γνώμη». Το 66,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες του νέου αρχηγού για ανανέωση του κόμματος δεν έχουν πείσει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει και μπορεί να αποτελέσει μία υπεύθυνη κυβέρνηση για τη χώρα. Η έρευνα είναι τηλεφωνική και διεξήχθη από 15 έως 17 Δεκέμβρη.

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Απολογούνται και αφήνονται ελεύθεροι

Με χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε χτες ελεύθερη η πρώην πρωτοδίκης Ασπασία Μπαστά, μετά την απολογία της στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Η Μπαστά κατηγορείται για εμπλοκή στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» και ειδικότερα επειδή φέρεται να έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη 3.000 ευρώ, ενώ σε συνεννόηση με την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία είχαν αντικαταστήσει άλλους δικαστές σε υπόθεση του Γιοσάκη με τον καθηγητή θεολογίας Ξενοφώντα Παπαχαραλάμπους.

Ελεύθερος με εγγύηση 15.000 ευρώ και παρουσίαση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα αφέθηκε ο επιχειρηματίας Σωτήρης Κρητικός, σε σκάφος του οποίου είχαν κάνει διακοπές από κοινού οι πρώην δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης πήρε προθεσμία να απολογηθεί αύριο Τετάρτη. Ως αργά συνεχιζόταν η απολογία του δικηγόρου Γιώργου Νικολακόπουλου.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Απόστολος Ανδρεουλάκος, κατέθεσε χτες αγωγή για δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που τον φέρει εμπλεκόμενο στο παραδικαστικό κύκλωμα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω δημοσίευμα «Ακρως συκοφαντικό».

Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Δημοκρατική Μέριμνα», οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να συνδράμει και οικονομικά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας και την ειρήνη και σήμερα μένουν αβοήθητοι από την πολιτεία. Κάθε συμβολή στην επίτευξη των στόχων της «Δημοκρατικής Μέριμνας» είναι σπουδαία και μπορεί να κατατίθεται είτε στα γραφεία της Ενωσης, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 2103822776 είτε στο λογαριασμό 129, 592361-13 στην Εθνική Τράπεζα.

ΠΕΔΥΕ
Το παζάρι της ειρήνης

Το κίνημα ειρήνης της Αθήνας, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης.

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, το περιστέρι της ειρήνης και πολλά άλλα περιμένουν τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος).

Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 Γενάρη και θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 το πρωί και 6-8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ